Hlavní obsah

Špatně se jí v Paříži dýchá, tak se Francouzka rozhodla žalovat stát

Žena žaluje Francii za znečištěný vzduch.

 

Reklama

Žena z Paříže žaluje Francii za to, že podle ní nevyvíjí dostatečné úsilí v boji proti znečištění vzduchu.

Článek

Šestapadesátiletá Pařížanka Clotilde Nonnezová žaluje Francii za to, že stát odmítá chránit její zdraví před dopady znečištění ovzduší. V hlavním francouzském městě žije 30 let a její zdravotní stav se kvůli špatnému vzduchu zhoršil. Podle obžaloby způsobuje znečištění vzduchu ve Francii až 48 tisíc úmrtí ročně.

„Za zdravotní problémy tolika lidí nese vinu stát, který nevyvíjí dostatečné úsilí v boji proti znečištění ovzduší,” řekl Francois Lafforgue, advokát Nonnezové. Žaloby z dalších měst, jako z Lyonu a Lille prý budou následovat.

Sama Nonnezová prý vede zdravý život, sportuje, živí se jako cvičitelka jógy. Přesto jí vysoká hladina smogu v Paříži způsobuje celou řadu problémů s dýcháním od vrozeného astmatu až po pneumonii. Když v prosinci loňského roku došlo ke znečištění vzduchu na zatím nejhorší úroveň, dostala Nonnezová akutní záchvat.

Paříž již několik let bojuje s vysokými hladinami smogu. Úřady v minulosti zavedly pokuty pro vozidla bez označení „Crit`Air” s vyššími emisemi, na několika trasách v centru města pak byla zakázána automobilová doprava.

Reklama

Související témata:

Doporučované