Hlavní obsah

Speciál o jednání europarlamentu: Babiš nedodržuje sliby, žádné další peníze Česko nedostane

ŽIVĚ: Evropský parlament jedná o střetu zájmů Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Evropští poslanci ve Štrasburku diskutovali o podezření, že Andrej Babiš porušuje pravidla čerpání peněz z unijních fondů. Agrofert jen za uplynulý rok čerpal evropské příspěvky ve výši 82 milionů eur, tedy přes dvě miliardy korun.

Článek

Dokud nebude vyjasněna situace okolo možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše, nehodlá Evropská komise vyplácet České republice žádné dotace. Vyplynulo to z prohlášení komisaře EU pro rozpočet Günthera Oettingera během středeční debaty v Evropském parlamentu.

Aniž komisař konkrétně jmenoval podnik Agrofert, upozornil, že od 2. srpna, kdy platí nová pravidla posuzování střetu zájmů, nebyly České republice vyplaceny žádné dotace.

Komisař Oettinger poslancům řekl, že informace o neposkytování dotací zaslal české vládě v dopise, v němž ji zároveň vyzval k urychlené nápravě situace. „V době nových rozpočtových pravidel (po 2. srpnu) dosud nebyly z evropských programů dotyčnému členskému státu nebo na projekty v dotyčném členském státu vyplaceny žádné prostředky… V dopise jsme také dali najevo, že dokud nebude právní situace z našeho pohledu uspokojivá a také dokud nebude odstraněn konflikt zájmů, nemáme v úmyslu prostředky posílat,“ řekl Oettinger.

Tématem středečního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku bylo podezření, že zemědělský koncern Agrofert, který Babiš převedl do svěřenského fondu, čerpal z unijních fondů peníze v rozporu s novými finančními pravidly.

Rezoluce, o které budou europoslanci ve čtvrtek hlasovat, by pro Babiše znamenala nejen další nepříjemnou kaňku na jeho politické reputaci v Bruselu, ale také reálný problém pro jeho do svěřenských fondů „zaparkovaný“ byznys. A současně je příčinou, proč je v ohrožení vyplácení dotací pro Českou republiku.

Požadujeme činy, vzkázal EP

EP dnes řešil bod s názvem „Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice“ na podnět klubu Zelených, který Babiše kritizuje na základě studie právní služby EK. Ta dospěla koncem listopadu k závěru, že český premiér s ohledem na zmíněná nová pravidla stále profituje z činnosti Agrofertu, ačkoli jej převedl do svěřenského fondu.

Spolu se Zelenými se na textu rezoluci vyzývající EK mimo jiné k zastavení poskytování dotací holdingu Agrofert, o níž budou poslanci hlasovat ve čtvrtek, podílela lidovecká poslankyně Ingeborg Grässleová.

„Vítáme studii právní služby a dopis (EK Babišovi), ale požadujeme činy. Žádné další peníze Agrofertu, dokud je narušena hospodářská soutěž,“ řekla dnes poslankyně, která se Babišovým vztahem k Agrofertu a jeho čerpáním dotací zabývá dlouhodobě. Český premiér, který v dopise komisi slíbil situaci řešit, podle poslankyně minulosti již několikrát podobné sliby dal, ale nikdy nedodržel.

„Žádáme Evropskou komisi, aby pozastavila veškeré unijní dotace pro Agrofert, a to až do úplného prošetření a vyřešení Babišova konfliktu zájmů,“ píše se v návrhu rezoluce, kterou má Seznam k dispozici.

Reportérka Seznamu Zuzana Černá o jednání Evropského parlamentu:

Evropský parlament řeší Babišův střet zájmů.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Europoslanci také požadují vrácení všech dotací, které byly vyplaceny v rozporu s pravidly. Agrofert jen za uplynulý rok čerpal evropské příspěvky ve výši 82 milionů eur, tedy přes dvě miliardy korun.

„Zájem na Agrofertu je zjevný”

Ze dvou desítek poslanců, kteří v následné mnohdy emotivní diskusi vyjádřili svůj pohled na čerpání evropských dotací firmami kolem českého premiéra, byla téměř polovina Čechů.

Pochybnosti kolem dotací pro Agrofert má i Evropská komise, na kterou se obrátila tuzemská pobočka organizace Transparency International. Podle analýzy, kterou si Komise následně objednala u svého legislativního odboru, zůstal Babiš v nepřípustném střetu zájmů i po vyvedení Agrofertu do svěřenského fondu.

„Nezávisle na tom, zda může vykonávat kontrolu nad těmito subjekty či nikoliv, je jeho zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a skupiny Agrofert zjevný. Pravomoci premiérovi umožňují ovlivňovat rozhodovací procesy, které vedou k implementaci peněz z fondů Evropské unie,“ píše se v dokumentu pro Evropskou komisi.

Od léta platí pro unijní rozdělování peněz nová, přísnější pravidla, která se mimo jiné detailně věnují právě možnému střetu zájmů politiků.

Agrofert se ke kauze také vyjádřil, v komentáři Seznamu napsal: „Máme informace jen z médií. Pokud je nám známo, kroky Evropského parlamentu jsou namířeny směrem k České republice. V Agrofertu v tuto chvíli nemáme žádný oficiální podnět, na který bychom měli reagovat. Nikdo nás nekontaktoval, nikdo s námi v této záležitosti nic neřešil. Pokud dojde k prověřování dotací, jsme v posledních letech kontrolováni různými státními orgány tak intenzivně, že už kontroly intenzivnější být snad ani nemohou. Každopádně trváme na tom, že vše je podle práva. Potvrzují to i naše právní analýzy. Pan Andrej Babiš učinil vše, co po něm český právní systém vyžadoval. Svěřenské fondy neřídí ani neovládá. Agrofert čerpá dotace zcela v souladu s českým i evropským právem a podle stejných pravidel jako všichni ostatní příjemci dotací v ČR. Nevidíme jakýkoli právní důvod, proč bychom měli zastavit čerpání dotací, či dokonce dotace vracet.“

Vyjádření Agrofertu.Video: Seznam Zprávy

Babiš na jednání nedorazil

Na závěry OLAF i analýzy legislativního odboru komise se nyní odvolávají i poslanci Evropské lidové strany, největší politické frakce Evropského parlamentu. A kromě Evropské komise se obrací v navrhované rezoluci i na představitele jednotlivých členských států.

„Vyzýváme všechny čelní představitele vlád zemí EU, aby aktivně používali nová finanční opatření, zejména část o konfliktu zájmů tak, aby zamezili situacím poškozujícím pověst Unie i národních států, demokracii a finanční zájmy EU. Nová pravidla mají sloužit jako příklad práce pro veřejné blaho, nikoliv pro osobní zisky jednotlivců.“

Babiš jakákoliv pochybení dlouhodobě odmítá. „V žádném střetu zájmů nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament a jak to po mně český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval. Svěřenské fondy neřídím ani neovládám,“ vzkázal po zveřejnění zmíněné zprávy evropského právního odboru.

Na projednávání své kauzy v Evropském parlamentu český premiér nedorazil. A před europoslance nepředstoupí ani v lednu, kdy měl podle původního harmonogramu přednést na půdě parlamentu v Bruselu projev. Na takovou příležitost přitom čekají představitelé jednotlivých členských států často i mnoho měsíců. Babiš ale nakonec dá přednost pracovní cestě do Afriky a Asie.

Je to snaha poškodit Česko, říká premiér

Zástupci TOP 09, KDU-ČSL či ODS věsměs vyzývali komisi k rázným krokům, které podle nich mají zabránit zneužívání evropských peněz. „Špinavé prádlo se sice má prát doma, ale v tomto případě jde o peníze z evropského rozpočtu a to je potřeba řešit zde,“ prohlásil občanský demokrat Jan Zahradil na výtku jednoho z diskutujících politiků, zda by se český případ neměl primárně řešit na domácí půdě.

K tomu vyzývaly například poslankyně Babišova hnutí ANO či komunisté, podle nichž nedostaly české orgány dostatek času k vyřešení případu.

„Česká policie, státní zastupitelství a soudy jsou nezávislé a mohou jednat… Politický tlak nezávislosti, stejně jako nikdy v minulosti, nepomůže,“ prohlásila komunistická poslankyně EP Kateřina Konečná.

Samotný Babiš, podle něhož je česká vláda v kontaktu s EK a celou záležitost se snaží vyřešit, dnes označil snahu o přijetí rezoluce za poškozování Česka, k němuž poslance vede touha zviditelnit se před květnovými volbami do EP.

Reklama

Související témata:

Doporučované