Hlavní obsah

Speciální daň by přibrzdila ekonomiku. Banky by přestaly půjčovat, varuje poslední revoluční bankéř

I do bankovnictví patří emoce. S krásnou budovou Živnobanky jsem se loučil těžko, připouští Kunert.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jiří Kunert řídí české a slovenské banky 30 let. Finanční ústavy si v budoucnu jen s vlastními produkty nevystačí, předvídá.

Článek

Zhruba pětina. O tolik se propadl podle Jiřího Kunerta, dosluhujícího šéfa UniCredit Bank, hypoteční trh poté, co Česká národní banka zpřísnila pravidla pro získání úvěru.

Mohou české banky po takovém propadu nadále vykazovat tak vysoké zisky jako doposud? Naposledy 47 finančních domů na českém trhu dosáhlo na čistý zisk přes 75 miliard korun. „Budou se muset hodně změnit. A také je velmi pravděpodobné, že budou muset nabízet nejen svoje produkty,“ popisuje v rozhovoru pro magazín Barvy byznysu muž, který je posledním mohykánem bankovnictví z porevolučních let.

V době převratu řídil staroslavnou Živnobanku, pak přešel do skupiny UniCredit a odešel na Slovensko řídit UniBank, aby se po dvou letech vrátil právě do Živnobanky, kterou mezitím UniCredit Group koupila. Právě v těchto dnech z čela jedné z největších tuzemských bank odchází. Přesouvá se do dozorčí rady.

Vysoké zisky ostatně opakovaně lákají politiky, když jim dojdou peníze na jejich volební sliby. Právě v těchto dnech znovu ČSSD přišla s myšlenkou, že je třeba uvalit speciální sektorovou daň právě na banky.

„Zpomalilo by to ekonomiku. Banky by hledaly způsoby, jak tuto novou zátěž co nejvíce snížit. Takže by přestaly půjčovat,“ míní Kunert.

Jak vzpomíná na dobu, kdy české banky padaly? Jaký technologický skok jej zaskočil nejvíc? Čeká český bankovní trh konsolidace? I o tom mluví Jiří Kunert ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované