Hlavní obsah

Spiknutí bylo potlačeno a situace je stabilní, oznámil jordánský král

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Plakát s tváří jordánského krále Abdalláha II. v ulicích hlavního města země Ammánu.

Reklama

Jordánský král Abdalláh II. ve středu ke sporu se svým bratrem a bývalým korunním princem Hamzou bin Husajnem řekl, že spiknutí bylo potlačeno a situace v zemi je stabilní a bezpečná. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Královo prohlášení odvysílala jordánská televize a je jeho prvním vyjádřením ke kauze, která propukla o víkendu. Prince Hamzu tehdy obvinili z účasti na pokusu destabilizovat království a umístili ho do domácího vězení.

Hamzá je synem krále Husajna, který zemřel v roce 1999, a jeho poslední, čtvrté manželky, Američanky Elizabeth, známé pod královským jménem Núr. Abdalláh se stal Husajnovým nástupcem na trůnu a krátce poté, co jejich otec zemřel, jmenoval Hamzu korunním princem. V roce 2004 ale tento titul Hamzovi odňal a v roce 2009 ho udělil svému synovi Husajnovi.

Král Abdalláh II. nyní krizi, jež otřásla stabilitou království, označil za „nejbolestivější“, jelikož přišla zevnitř královské rodiny i zvenku. „Ujišťuji vás, že podněcování bylo potlačeno v zárodku. Výzva posledních několika dnů nebyla pro stabilitu země nejnebezpečnější, ale pro mě byla nejbolestivější,“ uvedl král. „Nic se nevyrovná tomu, co jsem cítil - šok, bolest a hněv - jako bratr a strážce rodiny Hášimovců a vůdce tohoto drahého lidu,“ doplnil.

Královský palác již dříve uvedl, že se spor řeší uvnitř královské rodiny. Monarchie, která je spojencem Západu a která je označována za pilíř stability v regionu, nicméně nadále čelí výzvám, píše agentura AP.

Princ Hamzá se neobjevil na veřejnosti několik dní. Král nyní uvedl, že princ je „ve svém paláci se svou rodinou, v mé péči“. Zároveň podle agentury AP nic nenasvědčuje tomu, že jordánské úřady propustily dalších až 18 zadržovaných, včetně členů vlivného kmene, na jehož podporu monarchie historicky spoléhala.

Jeden z hlavních jordánských poskytovatelů internetu byl dnes podle AP několik hodin mimo provoz a obyvatelé hlavního města Ammánu uvedli, že v noci spatřili vojenské letouny a helikoptéry. „Lidé si nejsou jistí, co se s nimi děje,“ řekl 28letý obyvatel prostřednictvím zabezpečeného připojení. „Je to děsivé,“ dodal. Vzhledem k úřednímu příkazu médiím kauzu nerozebírat, hovořil podle AP pod podmínkou anonymity.

Krize uvnitř jordánské královské rodiny propukla o víkendu, když náčelník generálního štábu jordánské armády prince Hamzu navštívil a varoval ho, aby se přestal setkávat s kritiky vlády. Situace poté rychle eskalovala a Hamzá obvinil bezpečnostní aparát z vyhrožování a generála vyzval, aby jeho dům opustil. Úřady bývalého korunního prince umístily do domácího vězení a zatkly 18 lidí, včetně bývalých vysoce postavených činitelů. V neděli vláda uvedla, že Hamzá a další byli se zahraniční podporou zapojeni do spiknutí proti bezpečnosti království. O den později ale královská rodina uvedla, že spor byl vyřešen.

Reklama

Související témata:

Doporučované