Hlavní obsah

Koronavirus dal ženám za pravdu v letitém sporu. Záchodové prkénko má být dole

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Věčné téma partnerských dvojic. V jaké poloze nechávat záchodové prkénko. Vždy dole, nebo někdy i nahoře? Důležitější je přitom sklopené víko, jinak hrozí přenos některých nemocí. Nová studie hovoří o riziku nákazy koronavirem.

Článek

Čínští vědci zjistili, že splachování na toaletě do vzduchu „vymrští“ neviditelný oblak mikroorganismů, fekálních bakterií a některých virů - třeba i koronaviru.

Podle studie vědců z univerzity v Jang-čou mohou kapénky vyletět až do výšky 91 centimetrů. Návštěvník toalety je pak vdechne, čímž dojde k rozšíření infekce.

Tým Ťi-Siang Wanga přitom vychází z počítačových modelů, podle kterých mohou bakterie vymrštěné z toaletní mísy zasáhnout i hlavu splachujícího člověka.

Jak se voda vlévá do záchodové mísy, narazí na stranu a vytvoří tak turbulenci kapének, které se ve vzduchu vznáší po dobu jedné minuty. Uzavření víka pak takové kontaminaci efektivně zabraňuje. S novým zjištěním přišel akademický časopis Physics of Fluids.

Koronavirus se přenáší přímo z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Stejně tak se může šířit kontaktem s infikovaným objektem nebo povrchem. Virus přežívá mimo lidský organismus pouze několik hodin.

Jeden z častých způsobů přenosu je ale časté dotýkání se obličeje. Oblak viru ze záchodu tak nemusí být přímo vdechnut, ale stačí, aby zasáhl ruce.

Lidé nakažení koronavirem vylučují součásti viru ve své stolici. Zda je virus v odpadní vodě virulentní, tedy schopný vyvolat infekci, zatím nebylo potvrzeno. Vědci po celém světě proto zkoumají přítomnost koronaviru v odpadních vodách.

Snaží se také zjistit, zda by podle splašků mohl vzniknout systém včasného varování. Lidé totiž virus začnou vylučovat dřív, než na sobě ucítí jeho příznaky.

K fekálně orálnímu přenosu některých infekčních chorob, jejichž choroboplodné zárodky se vylučují stolicí a do organismu mohou vstoupit zažívacím ústrojím, dochází u jiných nemocí.

Ty jsou často označovány jako „nemoci špinavých rukou“ a šíří se v prostředí s nižšími hygienickými standardy. Klasickým příkladem je třeba žloutenka typu A nebo dětská obrna.

Lékař Bryan Bzdek z Výzkumného centra aerosolů při univerzitě v Bristolu k tomu pro BBC uvedl, že ačkoliv dosud neexistují důkazy, které by potvrzovaly šíření koronaviru tímto způsobem, je rozumné preventivní opatření dodržovat a víko při splachování sklápět.

„Autoři studie naznačují, že víko bychom měli sklopit při každém spláchnutí. Vždy bychom také měli umýt záchodové prkénko a po vykonání potřeby si umýt ruce. I když tato studie neprokázala, že opatření sníží riziko přenosu SARS-CoV-2, mnoho dalších nemocí se touto cestou přenáší a dodržovat hygienu je vždy důležité,“ dodal lékař.

Reklama

Doporučované