Hlavní obsah

Koronavirus se ve Wu-chanu mohl šířit už loni v srpnu, zní z Harvardu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vědci z Harvardu podle agentury Reuters přišli s výzkumem, podle kterého se koronavirus Wu-chanem šířil už v srpnu 2019. WHO mezitím varuje, že ačkoliv se pandemická situace v Evropě zlepšuje, celosvětově je tomu naopak.

Článek

Na parkovištích byl podle výzkumu v dané době ve Wu-chanu zvýšený provoz a zároveň vzrostlo vyhledávání informací o symptomech, které s nemocí covid-19 souvisí na čínském vyhledávači Baidu.

„Nemůžeme potvrdit, že to přímo souvisí s virem, ale podporuje to závěry jiných nedávných prací, podle kterých se virus objevil dříve, než došlo k identifikaci na wuchanském tržišti,“ píší vědci.

Provoz na parkovištích před nemocnicemi se podle vědců v srpnu zvýšil „výrazně“, nárůst v počtu vyhledávání symptomů souvisejících s nemocí popsali jako „unikátní“. Konkrétně šlo o kašel a průjem.

Čínské ministerstvo zahraničí to striktně odmítá. „Myslím si, že přijít se závěrem založeným na pozorování, jako je intenzita dopravy, je neskutečně směšné,“ řekla k tomu mluvčí ministerstva Chua Čchun-jing.

Jde o jednu z řady zpráv o dřívějším původu nemoci, která způsobila celosvětovou pandemii. Na onemocnění, které symptomy odpovídalo nemoci covid-19, si například stěžovali italští a francouzští účastníci vojenských olympijských her, které se ve Wu-chanu konaly loni v říjnu.

V listopadu se dokonce až v Itálii objevil případ nákazy podle ředitele Institutu Maria Negriho pro farmakologický výzkum Giuseppa Remuzziho. Ten do médií promluvil o zkušenostech praktických lékařů, kteří „zaznamenali zvláštní zápal plic s vážným průběhem u starých lidí“.

Teorii dřívějšího původu propagují i někteří vědci, například specialista na infekční onemocnění z Georgetownské univerzity Daniel Lucey. Ten s odvoláním na čínskou studii upozornil na to, že první pacient se symptomy koronaviru se objevil už 1. prosince. To znamená, že se musel nakazit už v listopadu a že se navíc nakazil jinde než na wuchanském trhu, který je považován za původní epicentrum viru.

WHO: Pandemie se globálně zhoršuje

Ačkoliv se v Evropě může zdát, že aktuálně se pandemická situace zklidňuje, celosvětově tomu tak není.

I když v Evropě se pandemická krize lepší, v celosvětovém měřítku je tomu naopak, varoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus a vyzval celý svět, aby nepolevil a naopak ještě zvýšil snahu v boji s koronavirem.

„Více než 100 000 případů přibylo v devíti z posledních deseti dnů. Včera to bylo přes 136 000, což je dosavadní rekord,“ pronesl Ghebreyesus hned zkraje pravidelného tiskového brífinku v pondělí večer.

Téměř 75 % z rekordního nárůstu tvoří případy z deseti zemí, většinou z USA, Střední a Jižní Ameriky a jihu Asie. Nakažených podle šéfa WHO přibývá i ve většině afrických států, kde se objevují nová ohniska nákazy, většina zemí tam ale zatím má méně než 1 000 potvrzených případů. Nárůst aktuálně zaznamenává i východní Evropa a střední Asie.

Ve Spojených státech podle CNN zaznamenalo v posledních dnech nárůst celkem 22 států, což by kromě nedávného rozvolňování bezpečnostních opatření mohl být důsledek i tamních protestů proti policejnímu rasismu a brutalitě.

„WHO plně podporuje rovnost a globální hnutí proti rasismu. Odmítáme diskriminaci všeho druhu. Doporučujeme ale všem, kteří protestují, aby to dělali bezpečně,“ vyjádřil se k tomu včera Ghebreyesus a vyzval protestující, aby dodržovali vzájemné rozestupy alespoň jeden metr, myli si ruce, nekýchali na ostatní a nosili na protesty roušky.

Reklama

Doporučované