Hlavní obsah

Výsledky do 45 minut. Čeští vědci vyvíjejí nový test na koronavirus

Brněnští vědci vyvíjejí rychlejší testy na koronavirus.Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

 

Reklama

Vědci z Masarykovy univerzity vyvíjejí nový test na přítomnost koronaviru. Výsledky poskytne do hodiny a využitelný bude prakticky kdekoli.

Článek

Urychlit a zjednodušit testování na přítomnost koronaviru se rozhodli vědci z výzkumného institutu CEITEC Masarykovy univerzity. Doposud používaná metoda qPCR se totiž ukázala značně omezující. Analýza vzorků trvala ke čtyřem hodinám, navíc k ní bylo třeba laboratorního prostředí. Nový test brněnských odborníků poskytne výsledky do pětačtyřiceti minut. A dostupný bude prakticky kdekoli.

„Dá se uvažovat o tom, že novou metodu RT-LAMP využijeme v jakési polní sadě. Mohla by být přenositelná, testování tak půjde provádět například z vyšetřovacího vozu,“ uvedl výzkumný pracovník CEITEC Filip Pardy, který se na vývoji podílí.

Metoda RT-LAMP se už řadu let využívá pro detekci nejrůznějších virových onemocnění jak u člověka, tak i u zvířat. Ve světě jsou tyto sady dostupné i pro testování nemoci covid-19. V Česku zatím dostupné nejsou. Právě to by vědci z CEITEC rádi změnili.

Metoda je navíc mnohem rychlejší, testování jednotlivce zabere třikrát kratší dobu. Vědci si umí představit její využití třeba v ohrožených kolektivech. „V domovech důchodců nebo u lékařských pracovníků, kteří často přicházejí do kontaktu s onemocněním, může být výhodné provádět přehledové vyšetřování. Příznaky sice nikdo nemá, ale občas prověřit náhodný vzorek zaměstnanců pomůže předejít rozšíření onemocnění,“ vysvětlil Pardy.

Test by mohl najít uplatnění také na hranicích, kde by jej mohla využívat třeba cizinecká policie. „U lidí, kteří překročí hranice a u kterých bude nutné, aby byli rychle vyšetřeni, by z hlediska rychlosti a správnosti výsledku mohla být tato metoda užitečná,“ myslí si Pardy. Kromě toho nabídnou metodu i soukromníkům. Nový test má být vyvinutý do konce letošního roku.

Některé jiné laboratoře ale optimismus vědců z CEITEC nesdílí. Raději si počkají na výsledky. „Může to být perfektní, ale taky to nemusí dopadnout vůbec. Nových technologií je strašně moc. Kdyby měla každá laboratoř skočit po všem, o čem někdo prohlásí, že je fantastické a že to spasí lidstvo, nedostali by se ze slepých uliček,“ tvrdí epidemiolog Miroslav Pek.

Ten je zároveň odborným garantem Tilia Laboratories, laboratoře, kterou vede doktorka Soňa Peková. Právě ona jako jedna z prvních upozorňovala na nutnost intenzivního testování na přítomnost koronaviru. Sama dokonce vymyslela snazší způsob, jak testy provádět, a dostala se do konfliktu se státem. Ten ale nakonec testování její laboratoři povolil.

Podle Mariána Hajdúcha z týmu Chytré karantény navíc nová RT-LAMP nebude schopná plně nahradit metodu PCR, která se používá dnes. „Určitě bude užitečná, už dnes má své aplikace třeba ve Spojených státech nebo v Izraeli, ale nemyslím si, že by mohla RT-LAMP stoprocentně nahradit PCR,“ řekl Seznam Zprávám. S tím, jak virus mutuje, podle něj hrozí, že se nová metoda rozhodí. „To se může stát i u současné PCR, ale spravit ji je mnohem jednodušší než spravovat RT-LAMP,“ doplnil Hajdúch.

Technologická agentura České republiky v březnu vyhlásila výzvu zaměřenou na projekty, které mají pomoci zamezit šíření koronaviru. Uspěly v ní celkem čtyři projekty Masarykovy univerzity, dohromady získaly podporu ve výši 4,1 milionu korun. Na vývoj nové metodiky, díky které bude analýza vzorků s podezřením na covid-19 rychlejší, dostali vědci od agentury příspěvek 1,7 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované