Hlavní obsah

Spojené státy odpovídají na severokorejskou hrozbu, do regionu posílají letadlovou loď

Americká letadlová loď se přesouvá ke Korejskému poloostrovu.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Spojené státy jsou podle amerického ministra zahraničí připravené jednat samostatně, pokud společná řešení selžou. Vysláním USS Carl Vinson reagují na stupňující se severokorejskou hrozbu.

Článek

Spojené státy posílají ke břehům Korejského poloostrova letadlovou loď USS Carl Vinson. Americký prezident Donald Trump tak odpovídá na sílící vojenské provokace severokorejského režimu, který v březnu odpálil čtyři balistické rakety a v dubnu pokračoval dalším, i když neúspěšným, testem.

„Lze to chápat tak, že Spojené stáy a Jižní Korea se připravují na možné provokace ze strany Severní Koreje. Domníváme se, že možnosti strategických provokací Pchjongjangu, včetně jaderných a raketových zkoušek, se zvyšují,” uvedl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Mun Sang-kjun.

Letadlová loď Carl Vinson a její podpůrná plavidla kotví v Singapuru a měla původně zamířit ke břehům Austrálie. Spojené státy ale kvůli severokorejské vojenské hrozbě přesouvají skupinu ke Korejskému poloostrovu, čímž chtějí podpořit americké spojence v regionu - Jižní Koreu a Japonsko.

V úvahu připadá i preventivní úder

Americký prezident už před víkendovou schůzkou s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem avizoval, že hodlá Čínu přesvědčit ke spolupráci při řešení rostoucího napětí v oblasti. Trumpova administrativa ale nevyloučila ani preventivní úder proti severokorejskému režimu, pokud jednání selžou.

„Jsme připraveni jednat samostatně, pokud Čína nebude schopna se s námi zkoordinovat," řekl americký ministr zahraničí Rex Tillerson, ale nespecifikoval, jak by případný krok Spojených států měl vypadat.

Důkazem pro americké odhodlání jednat je podle analytiků načasování útoku na syrskou vojenskou základnu, který Trump nařídil v době návštěvy čínského prezidenta v USA.

Reklama

Doporučované