Hlavní obsah

Spojené státy ohrožuje „extrémně nebezpečný“ hurikán Laura

Foto: Profimedia.cz

Hurikán Laura

Reklama

Hurikán Laura během pouhých 15 hodin zesílil na čtvrtý stupeň, tedy druhý nejnebezpečnější. Ohrožuje 20 milionů lidí. Meteorologové varují před podceňováním nebezpečí.

Článek

Hurikán Laura zesílil natolik, že spadá do kategorie čtyři - „extrémně nebezpečné“. Z první úrovně na čtvrtou vítr zesílil během 15 hodin.

Podle Národního hurikánového centra se vyskytuje v oblasti Louisiany a Texasu, kde ohrožuje nejméně 20 milionů lidí. Centrum také varovalo před potenciálně katastrofickým a život ohrožujícím nebezpečím, extrémně silným větrem a bleskovými záplavami podél severozápadního pobřeží Mexického zálivu. „Na ochranu životů i majetku moc času nezbývá,“ uvedlo ve středu v poledne.

Podle předpovědi by se Laura měla ve večerních hodinách přiblížit k jihozápadnímu pobřeží Louisiany a dále pokračovat do vnitrozemí, kde by měla zeslábnout.

Kategorie 1: 119–153 km/h (menší škody)

Kategorie 2: 154–177 km/h (rozsáhlé škody, vyvrácené stromy, vybitá okna)

Kategorie 3: 178–209 km/h (ničivé škody, rozbitá okna i dveře, poškození menších domů)

Kategorie 4: 210–249 km/h (katastrofické škody, poničení střech)

Kategorie 5: 252 nebo vyšší (zničené budovy, škody velkého rozsahu)

Po rekordní hurikánové sezoně v roce 2005 se někteří vědci rozhodli, že navrhnou parametry pro kategorii 6, ta však do stupnice nebyla nikdy oficiálně zařazena.

Meteorologové používají na měření síly hurikánu Saffirovu–Simpsonovu stupnici, která předpovídá také možný rozsah škod. Bouře dosahující kategorie 3 a vyšší jsou považovány za nebezpečné hurikány „kvůli možným vysokým ztrátám na životech a majetku,“ píše National Hurricane Center.

Během noci americký Červený kříž rozmístil více než 600 pracovníků v poškozených oblastech a jednotlivé týmy se přesunují společně s bouří.

Reklama

Doporučované