Hlavní obsah

Spojené státy si připomínají útoky z 11. září. Biden vyzval k jednotě

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z dnešní ceremonie u Národního památníku a muzea 11. září. Na snímku exprezident Bill Clinton s ženou Hillary, bývalý prezidentský pár Barack a Michelle Obamovi, současná hlava USA Joe Biden s manželkou Jill a bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg.

Reklama

aktualizováno •

Svět si připomíná 20. výročí teroristických útoků z 11. září 2001. Památku obětí už v pátek uctil americký prezident Joe Biden, v sobotu se k němu připojili i jeho předchůdci a také zahraniční státníci.

Článek

Už v předvečer dvacátého výročí věnoval vzpomínku skoro třem tisícům obětí útoků americký prezident Joe Biden. Prezident ve videu z Bílého domu uctil památku obětí útoků a připomněl tisíce dalších, kteří byli zraněni. Zmínil také hasiče, zdravotníky a mnoho dalších lidí, kteří při vyprošťovacích pracích nasazovali životy.

Biden také poukázal na „temné stránky lidské přirozenosti - strach a hněv, zášť a násilí vůči muslimským Američanům, skutečným a věrným stoupencům mírumilovného náboženství“, což podle něj oslabilo, ale nezničilo americkou jednotu.

„Pro mě je hlavním ponaučením z 11. září, že když jsme nejzranitelnější, …v bitvě o duši Ameriky, je jednota naší největší předností,“ uvedl. „Jednota neznamená, že musíme věřit tomu samému. Musíme mít zásadní respekt a víru v sebe navzájem i v tento národ,“ dodal.

Prezident Biden během soboty navštíví spolu s první dámou Jill Bidenovou všechna tři místa spojená se zářijovými útoky. Za sebou už má americká hlava státu zastávku u památníku v New Yorku, kde dva letouny pilotované sebevražednými atentátníky narazily do dvou mrakodrapů Světového obchodního centra, což si vyžádalo životy 2753 lidí.

Poté Biden pokračoval k památníku v Shanksvillu v Pensylvánii, kde se po souboji cestujících s teroristy zřítil čtvrtý letoun. Nakonec má Biden navštívit také Pentagon v Arlingtonu u Washingtonu, kde dopadl třetí letoun.

Připomínka události se koná ve značně obtížné době pro současného amerického prezidenta, který v posledních týdnech čelí silné kritice kvůli stažení amerických jednotek z Afghánistánu, píše BBC. Americká přítomnost v Afghánistánu započala necelý měsíc po útocích 11. září. Biden slíbil, že do 20. výročí útoků Spojené státy opustí Afghánistán.

Při původním oznámení o stažení vojsk označil Biden za nepravděpodobné, že by se po odchodu Spojených států moci v zemi chopilo radikální hnutí Tálibán. Jenže bojovníci islamistického hnutí zahájili už během stahování jednotek ofenzivu a za méně než deset dní dobyli hlavní město Kábul.

Vzpomínku obětem i zasahujícím záchranářům věnovali také Bidenovi předchůdci. Bývalý prezident Donald Trump označil dnešní den „za velmi smutný“. „Jedenácté září představuje pro naši zemi především velký zármutek,“ řekl Trump na videu a ocenil práci záchranářů a dalších zasahujících lidí. Zároveň ale kritizoval svého nástupce ve funkci ohledně odchodu z Afghánistánu. „Lídr naší země vypadal jako blázen, a to se nikdy nemělo stát. Bylo to způsobeno špatným plánováním, neskutečnou slabostí a vedením, které nechápe, co se ve skutečnosti děje,“ kritizoval Trump.

„Letošní rok měl být rokem vítězství, cti a síly. Místo toho se Joe Biden a jeho administrativa vzdali a prohráli. Budeme žít dále, ale naše země bude poznamenaná ještě dlouho,“ dodal Trump.

Exprezident Barack Obama, který byl šéfem Bílého domu v letech 2009 až 2017, vyzdvihl hrdinství mnohých Američanů. „Jedna věc, která byla evidentní 11. září - a od té doby je jasná - je, že Amerika byla vždy domovem hrdinů, kteří se vrhali do nebezpečí, aby udělali to, co je správné,“ uvedl Obama.

Zmínil hasiče, kteří běželi po schodech v mrakodrapech nahoru, zatímco ostatní utíkali dolů, pasažéry, kteří se postavili teroristům, a dobrovolníky, kteří po útocích pomáhali. „Za posledních 20 let jsme znovu a znovu viděli stejnou odvahu a nesobeckost,“ řekl Obama, který připomněl také odvahu zdravotníků v pandemii, hasičů bojujících s lesními požáry a vojáků, kteří nasazují své životy za záchranu Američanů a uprchlíků.

Při ceremonii u památníku v New Yorku promluvil George Bush, který byl prezidentem v době útoku „Před dvaceti lety jsme všichni různými způsoby, na různých místech, ale ve stejný okamžik zjistili, že se náš život navždy změnil,“ uvedl Bush, který vystupuje na veřejnosti jen zřídka. „V týdnech a měsících po útocích z 11. září jsem byl hrdý na to, že mohu vést úžasný, odolný a sjednocený lid. Pokud jde o jednotu Ameriky, tyto dny se teď zdají být vzdálené těm našim,“ dodal.

„Zdá se, že v našem společném životě působí zhoubná síla, která mění každý nesouhlas na hádku a každý argument na kulturní střet. Tolik z naší politiky se stalo pouhou odpovědí na hněv, strach a zášť,“ prohlásil Bush. „Obáváme se proto o náš národ a naší společnou budoucnost. Přicházím bez vysvětlení a řešení. Mohu vám jen říct, co jsem viděl. V den americké zkoušky a smutku jsem viděl miliony lidí, kteří instinktivně chytili ruku svého souseda a pomáhali si. To je Amerika, kterou znám,“ řekl bývalý prezident Spojených států.

Po Bushovi přišla s proslovem i nynější viceprezidentka Kamala Harrisová. Ta uctila ztracené životy a hrdinství cestujících. Podobně jako Bush ale vyzvala Američany k jednotě. „Co se stalo na letu 93 nám toho říká tolik o odvaze lidí na palubě, kteří dali vše, co měli, o odhodlání prvních zasahujících, kteří riskovali vše a o odolnosti amerického lidu,“ uvedla Harrisová.

„Ve dnech, které následovaly po 11. září, jsme si všichni připomněli, že v Americe je možná jednota. Také jsme si připomněli, že jednota je v Americe nezbytná. Je zásadní pro naši sdílenou prosperitu, národní bezpečnost a naše postavení ve světě,“ uvedla Harrisová.

Britská královna Alžběta II. ve vzkazu Bidenovi uvedla, že věnuje své modlitby obětem a přeživším útoků. „Moje myšlenky a modlitby - a myšlenky mé rodiny a celého národa - jsou s oběťmi, přeživšími a zasaženými rodinami, stejně jako se záchranáři,“ uvedla. Královna také poznamenala, že má stále živě v paměti, jak v roce 2010 navštívila místo, kde stávala newyorská dvojčata.

„Připomíná mi to, že když ctíme ty z mnoha národů, vyznání a původů, kteří přišli o život, vzdáváme také hold odolnosti a odhodlání komunit, které spolupracovaly na obnově,“ cituje Alžbětu II. deník The Times.

Britský premiér Boris Johnson uvedl, že útočníkům se nepodařilo „otřást naší vírou ve svobodu a v demokracii“. Předseda vlády také řekl, že hrozba terorismu přetrvává, ale lidé z celého světa odmítají žít svůj život v „permanentním strachu“. „Skutečnost, že se dnes scházíme - ve smutku, ale také ve víře a odhodlání - ukazuje na selhání terorismu a sílu pout mezi námi,“ citují Johnsona The Times.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na Twitteru uvedla, že si dnes připomínáme oběti a vzdáváme hold těm, kteří riskovali vše, aby jim pomohli. „I v těch nejtemnějších a nejtěžších dobách může prosvítat to nejlepší z lidské přirozenosti. EU stojí s USA v obraně svobody a soucitu před nenávistí,“ napsala von der Leyenová.

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli ve svém prohlášení poznamenal, že boj s terorismem neskončil. „Jedenácté září změnilo světové dějiny. Ten den zůstává otevřenou ranou v našich srdcích, nikdy na něj nezapomeneme. O 20 let později není boj proti terorismu u konce. Vždy zůstaneme ostražití,“ uvedl Sassoli.

Reklama

Doporučované