Hlavní obsah

Spojené státy vyhánějí ze svých burz čínské společnosti

Foto: Flickr - The White House

Pokračuje boj o americký kapitál a investory. Zbytečné snahy, kapitálový trh je globální, zní z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomii.

Reklama

Americký ministr financí Steven Mnuchin oznámil, že zahraniční firmy budou podléhat americkým auditorům. Jinak budou muset na začátku roku 2022 opustit americké burzy. Návrh míří především na čínské společnosti.

Článek

Napjaté americko-čínské vztahy se dále prohlubují. Ministr financí Spojených států Steven Mnuchin v pondělí oznámil, že společnosti z Číny, ale i z jiných zemí musí splňovat do konce roku 2021 účetní standardy, jinak budou mít zakázaný přístup na americkou burzu, informuje agentura Reuters.

Prezident USA Donald Trump dal pracovní skupině, v níž byl i Mnuchin, 60 dní na to, aby přišla s nápadem, jak se zbavit čínských společností na amerických akciových trzích. Ministr Mnuchin tento krok doporučil Komisi pro cenné papíry a burzu již minulý týden s cílem zajistit, aby čínské společnosti měly stejné standardy jako ty americké.

V současnosti Mnuchin předpokládá, že doporučená opatření budou přijata. „Na konci příštího roku musí mít všichni stejné metody v účetnictví, nebo budou z burzy vyřazeni,“ řekl ministr na brífinku v Bílém domě.

Boj o investory

Komise musí nejprve vytvořit návrh konceptu, poté ho podstoupit veřejné diskuzi, která může trvat až dva měsíce. Jakékoliv připomínky potom musí být vyřešeny a případně zahrnuty do finální verze. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by se návrh mohl začít vůbec implementovat do začátku listopadových prezidentských voleb, myslí si reportéři z Financial Times.

Jedná se přitom jen o jednu z několika snah Spojených států vyhrát bitvu na poli akciových trhů. Již v květnu americký senát jednomyslně schválil nový zákon, který by měl zabránit některým čínským společnostem nově zapsat své akcie na amerických burzách, pokud nebudou dodržovat standardy pro americké audity a předpisy. Společnosti musí doložit, že nejsou vlastněné ani kontrolované cizím státem.

„Je to důležitý první krok,“ řekl pro CNBC demokratický senátor Chris Van Hollen. „Doufejme, že se jedná o budíček pro Čínu a že umožní transparentnost v auditech u svých firem, jak je tomu ve zbytku světa,“ uvedl taktéž pro CNBC Clete Willems, bývalý Trumpův poradce pro obchod. Trumpova vláda se takto snaží zastavit americké investory před financováním čínských společností, které vnímá jako bezpečnostní riziko.

Nově i pro stávající firmy

Nově oznámené opatření bude platit i pro již zapsané čínské firmy. Nyní budou muset všechny zahraniční společnosti působící na amerických burzách dodávat své auditní dokumenty kontrolorské organizaci PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board), která spadá pod americký Kongres.

„Současná situace je taková, že americké kontrolní orgány neplní své povinnosti a místo toho ve skutečnosti provádějí politickou manipulaci,“ řekl ještě před oznámením Wang Wen-pin, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

PCAOB si již delší dobu stěžuje, že Čína neposkytuje dostatečné informace o auditních dokumentech svých společností, které na amerických burzách obchodují.

Postrádající smysl

Podle Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomii je odstranění čínských firem z akciového trhu USA zcela zbytečné a postrádá smysl. Čínským firmám to nezabrání k přístupu k americkému kapitálu ani to nezpomalí růst Číny, jak vyplývá ze zprávy think tanku. „Klíčovým bodem je to, že kapitálový trh je globální,“ píší autoři zprávy. Podle nich existuje přibližně 230 čínských firem s tržní kapitalizací okolo 1,8 bilionu dolarů, které jsou zapsané na burze Nasdaq a newyorské burze.

Americký prezident Donald Trump rovněž uvedl, že Čína neplní své závazky ohledně navýšení objemů nákupu amerických produktů, aby se zmenšil exportní rozdíl mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Asijská mocnost se k tomu zavázala v lednu letošního roku při jednání o obchodní dohodě.

Trump naléhá i na Světovou obchodní organizaci, aby přestala Čínu označovat jako rozvíjející se zemi, což podle něj dává Pekingu nespravedlivou výhodu nad Spojenými státy. Čína se brání tím, že mnoho jejích regionů se stále vyvíjí.

Reklama

Doporučované