Hlavní obsah

Spojené státy záměrně provokují a kazí tak mírová jednání na Korejském poloostrově, tvrdí KLDR

USA prý tlačí na Severní Koreu a kazí náladu.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Smířlivou náladu, která je klíčová pro dotažení mírové dohody mezi Severní a Jižní Koreou, teď svými výroky narušují Spojené státy. Uvedla to Severní Korea s tím, že kvůli nátlaku a vojenským pohrůžkám Washingtonu se situace na Korejském poloostrově může vrátit k bodu nula.

Článek

Spojené státy záměrnou provokací kazí smířlivou náladu, která panuje před dlouho očekávaným jednáním amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a která je klíčová pro dosažení mírové dohody. Uvedla to Korejská centrální zpravodajská agentura s odkazem na vyjádření mluvčího severokorejského ministerstva zahraničních věcí. Spojené státy podle něj záměrně provokují – navzdory tomu, že se situace na Korejském poloostrově vylepšuje.

KLDR tak reaguje na opakované americké tvrzení, že otevření mírových jednání mezi Severní a Jižní Koreou je výsledkem sankcí a nátlaku ze strany Washingtonu. Ten chce sankce namířené proti Severní Koreji udržovat až do chvíle, kdy se Severní Korea kompletně vzdá svých jaderných zbraní. I to teď Severní Korea kritizuje.

Jak uvedl severokorejský mluvčí, pokud si Washington splete mírumilovný záměr Severní Koreje se známkou slabosti a bude pokračovat v ekonomickém nátlaku a vojenských výhrůžkách, situace na Korejském poloostrově se vrátí k bodu nula.

Americký prezident se má oficiálně setkat se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v blízké době. Podle zpravodajského serveru The Independent Trump médiím řekl, že pro jednání s Kim Čong-unem už je stanovené pevné místo i čas. Obojí ale zůstává v tajnosti. Americký prezident se má setkat i s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, a to už 22. května.

Reklama

Doporučované