Hlavní obsah

Sponzor olympiády Toyota nebude během her vysílat své reklamy

Foto: Karolis Kavolelis, Shutterstock.com

Jeden z oficiálních partnerů her s nimi už nechce být spojován.

Reklama

Japonská automobilka Toyota oznámila, že nebude vysílat reklamy spojené s olympiádou. Jeden z hlavních sponzorů her se tak rozhodl kvůli pokračující pandemii i chybějící veřejné podpoře her u japonské veřejnosti.

Článek

Dvě třetiny Japonců pochybují o tom, že organizátoři olympiády zajistí její bezpečnost z hlediska pandemie nemoci covid-19. I na základě tohoto průzkumu se představitelé automobilky Toyota Motor Corp. nezúčastní slavnostního zahájení her. Řekl to šéf společnosti Akio Tojoda, jehož citovala televize al-Džazíra.

„Je pravda, že se Toyota nezúčastní zahajovacího ceremoniálu. Rozhodnutí jsme učinili na základě různých faktorů včetně toho, že tam nebudou ani diváci,“ řekla mluvčí firmy s tím, že Toyota nebude vysílat ani žádné reklamy spojené s olympiádou.

Otázku, zda nyní spojovat své jméno s hrami, kterým chybí podpora veřejnosti, řeší zhruba šest desítek japonských firem, jež za sponzoring her zaplatily více než tři miliardy dolarů.

Pochybnosti nad tím, že budou organizátoři her schopni udržet šíření viru pod kontrolou, vyjádřilo v průzkumu v deníku Asahi celkem 68 procent Japonců. Dalších 55 procent dotázaných pak uvedlo, že je proti pořádání her v této situaci. Tři čtvrtiny oslovených souhlasí s rozhodnutím pořádat soutěže bez účasti diváků.

Riziko v podobě olympijské vesnice

Tokio nyní zažívá už počtvrté stav nouze, čísla nakažených stoupají a mnozí lidé se obávají, že příjezd tisíců sportovců, funkcionářů a novinářů může šíření infekce ještě zrychlit, případně do země zanést i nové mutace viru, které mohou být nakažlivější a smrtelnější.

Šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach doufá, že Japonci olympiádu přijmou, jakmile hry začnou a tamní sportovci získají první medaile. Hry v japonské metropoli začnou 23. července a potrvají do 8. srpna.

První případ nakaženého sportovce v olympijské vesnici oznámili organizátoři v neděli. Ve vesnici bude přitom bydlet na 11 tisíc soutěžících. Od začátku července se pak koronavirus vyskytl u 58 sportovců, funkcionářů a novinářů.

Pokud by se v olympijské vesnici infekce šířila, těžko si představit další pokračování soutěží – nakažení sportovci by se jich zúčastnit nesměli a ti, kteří s nimi přišli do styku, by měli zůstat v izolaci. S tím ale prý organizátoři počítají. Mluvčí LOH se nechal slyšet, že olympijská vesnice je bezpečným místem a že míra infekce je u lidí přijíždějících do země v souvislosti s olympiádou pouhých 0,1 procenta.

V neděli se muselo nuceně izolovat šest britských sportovců a dva členové realizačního týmu poté, co letadlem cestovali s nakaženým člověkem.

+34

Poradce japonské vlády v otázkách koronaviru, profesor Koidži Wada z Mezinárodní zdravotnické univerzity v Tokiu, upozornil na to, že mnozí sportovci se před odjezdem na hry zúčastnili různých party a rozluček. Na nich se často podávají ruce a lidé se objímají, sportovci proto mohou přijíždět nakažení ze svých domovských zemí.

V neděli zaznamenali zdravotníci jen v Tokiu 1410 nově nakažených, což je nejvíce od začátku roku. Více než tisíc případů už přitom registrují pátý den po sobě. Většinu případů tvoří mladí lidé, kteří nejsou očkovaní – v zemi se dosud podařilo naočkovat jen 32 procent populace. Do tohoto počtu ale spadá většina těch nejzranitelnějších, tedy nejstarších lidí, kteří dostali alespoň první dávku jedné ze schválených vakcín.

Reklama

Související témata:

Doporučované