Hlavní obsah

Spor nespokojeného občana a starosty o dřevník skončil až na vnitru

Záhady Josefa Klímy: Spor nespokojeného občana a starosty obce o dřevník skončil až na vnitru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přechovice je malá obec nedaleko Volyně. Mezi vedením obce a jedním z místních obyvatel – Luďkem Tomešem – se před pěti lety rozhořel spor o hranice pozemků a o půlku dřevníku. Dohoda přitom stále není blízko.

Článek

Nejprve chronologicky, co přesně se v Přechovicích odehrálo.

Základy celého sporu byly položeny v 70. letech minulého století, kdy v Přechovicích postavili hasičskou zbrojnici a plot kolem ní.

Když se později – po revoluci – digitalizovaly katastrální mapy, v Přechovicích proběhlo pouhé překreslení. V takovém případě je přesnost map s povolenou odchylkou až tři metry.

Už v roce 2009 však obec musela vědět, že se hranice pozemku zbrojnice s hranicemi v katastru tak úplně neshodují. A že odchylka činí víc než tolerované tři metry. Přišlo se na to při stavbě chodníků.

V roce 2012 nechala obec na sporném pozemku postavit dřevník.

Sousedící pozemek si mezitím koupil Luděk Tomeš. A ten se začal v roce 2016 domáhat nápravy. Zjistil, jak moc se hranice zanesené v katastru odchylují od reality a že část dřevníku stojí na jeho pozemku.

O problému navíc nechce jednat se současným starostou, který byl podle něj zvolen neplatně. Stalo se tak na schůzi, kterou svolával starostův předchůdce, a ten skutečně – i podle Ministerstva vnitra – byl zvolen neplatně. Takže podle Tomeše neplatí vůbec nic a své žádosti o nápravu současného stavu posílá na stavební úřad.

Ministerstvo vnitra ve zvoleném starostovi problém nevidí, nemůže ale ve věci rozhodnout. Rozhodnout může pouze soud. Luděk Tomeš však žalobu k soudu nepodal. Obec se soudit nechce, protože tvrdí, že je vše v pořádku. Navíc kdyby soud určil, že pravdu nemá ani ministerstvo, ani obec, ale Luděk Tomeš, těžko říct, co by se stalo.

Pokud jde o dřevník samotný, je situace jasná alespoň z hlediska katastrálních úřadů. Plot vede mimo povolenou odchylku a část dřevníku skutečně stojí na pozemku Luďka Tomeše.

Katastrální úřad poukazuje na možnost, že obec Přechovice spornou část pozemku mohla dlouholetým užíváním pozemku vydržet. Rozhodnout ale nemůže. Rozhodnout může opět pouze soud.

Jak je to celé možné a proč se roky nedaří situaci vyřešit? Zjistíte v úvodní reportáži.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované