Hlavní obsah

Spor o autorství loga Prim je rozhodnut, soud zamítl žalobu výtvarníkových dědiců

Soud rozhodl o autorství loga hodinek Prim.Video: Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Společnost Elton, výrobce světoznámých hodinek, vyhrála soudní při o logo Prim.

Článek

Autorem loga hodinek Prim není výtvarník Jiří Rathouský, ale typograf Josef Žid. Po dvou letech takto rozhodl Krajský soud v Hradci Králové.

Rozetnul tak zásadní spor z celkem asi dvaceti pří, které mezi sebou vedou dva výrobci hodinek s tradičním názvem. Primky nyní tedy podle soudního verdiktu patří společnosti Elton.

„Dosud provedené dokazování považuji za dostatečné. Důkazní řízení trvalo dva roky, návrhy na další svědecké výpovědi považuji za zbytečné,“ uvedl už před týdnem ke konci řízení soudce Jan Fifka, ale verdikt vynesl až nyní.

Jádrem sporu bylo logo hodinek, které se vyrábějí v Novém Městě nad Metují, kde v roce 1949 vznikla pobočka libereckého podniku Chronotechna. Pod značkou Prim se tam hodinky začaly vyrábět od roku 1957, v roce 1969 byl podnik přejmenovaný na Elton. Právě k letům 1968 a 1969 se vztahovala velká část důkazů obou stran, neboť v těchto dobách mělo dodnes používané logo vzniknout.

Potomci výtvarníka Jiřího Rathouského proto vedli spor s firmou Elton hodinářská z Nového Města nad Metují, která je nástupnickou firmou původního Eltonu a nyní spadá do skupiny Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada.

Rathouského potomci tvrdili, že to je právě jejich předek, kdo logo vytvořil. Podle zástupců Eltonu však je autorem loga tehdejší pracovník Eltonu, dnes devadesátiletý Josef Žid, který prý logo vytvořil v roce 1969, kdy se podnik osamostatnil.

Soud dal Eltonu za pravdu.

Reklama

Související témata:

Doporučované