Hlavní obsah

Spor o návrat hazardu graduje. „Bizarní nápad,“ míní Rabas

Foto: Seznam Zprávy

„Náklady na práci policie, soudů, lékařů a sociálních pracovníků, kteří hasí problémy související s hazardem, jsou ve výsledku vyšší než jakýkoliv výnos z heren,“ říká Rabas.

Reklama

Daňových výnosů z hazardu, které ročně dosahovaly zhruba tří desítek milionů korun, se Chomutov vzdal v roce 2015. Nyní, kdy musí škrtat v rozpočtu, zvažuje jejich návrat. Proti je opozice a nově také známý senátor Rabas.

Článek

Přemysl Rabas (Senátor 21), známý jako ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové a dříve dlouholetý ředitel Podkrušnohorského zooparku v Chomutově, poslal zastupitelům žádost, aby hlasovali v zájmu obyvatel města a herny nepovolili.

„Vedení města si od kasin slibuje navýšení příjmů do městského rozpočtu. Rozpočtové opatření spočívající v tom, že necháte obyvatele prohrát desítky milionů korun, je od základu bizarní,“ řekl Rabas. Kasina, která se podle něj ve skutečnosti příliš neliší od běžných heren, na sebe prokazatelně přitahují další problémy, jako jsou užívání drog a pouliční kriminalita. „Náklady na práci policie, soudů, lékařů a sociálních pracovníků, kteří hasí problémy související s hazardem, jsou ve výsledku vyšší než jakýkoliv výnos z heren. Chomutov potřebuje zdravý rozvoj, nikoliv krok zpět do nevábné minulosti,“ dodal.

Připomeňme, že Chomutov hledá kvůli covidovým propadům nové zdroje peněz pro obecní pokladnu. „Ve složité ekonomické době je však naší povinností zodpovědně diskutovat o každé příjmové položce městského rozpočtu. Přímo ve městě už je kasino, které povolila sousední obec Otvice, a my bezmocně přihlížíme, jak daňové výnosy končí mimo náš rozpočet,“ řekl primátor Chomutova Marek Hrabáč (ANO).

Podle opozice jde o nebezpečný experiment. „Radnice chce získat peníze do rozpočtu za cenu zničení životů mnoha občanů města a jejich rodin. Kdo ještě dluhy nemá, tomu hazard umožní udělat si je. Jako bychom se vraceli v čase do mafiánských let, kdy zisk z hazardu byl důležitější než kvalita života ve městě,“ uvedl Marian Bystroň, předseda zastupitelského klubu PRO Chomutov.

Souhlasí s ním i Rabas. Příjmy si podle něj může město zlepšit důkladnou přípravou kvalitních rozvojových projektů. Na severozápad Čech přijdou miliardy korun z Fondu spravedlivé transformace nebo z modernizačního fondu a právě se připravují pravidla dalších dotačních zdrojů. O to víc nesmyslné je prý povolovat byznys spojený s kriminalitou a sociálními problémy.

„Chápu, že propady obecních příjmů mohou být příští rok dramatické. Bohužel tomu pomohl také pan premiér, jeho poslušní poslanci, a dokonce i ODS. Myslím, že i chomutovští politici by měli dát svým zástupcům v Parlamentu vědět, že překotné změny v daních jsou ohrožením rozvoje města. Chomutovským zastupitelům jsem přislíbil, že v Senátu udělám vše pro to, aby poslanecký daňový balíček neochuzoval příjmy samospráv,“ dodal Rabas.

O případném návratu hazardu budou zastupitelé jednat v úterý 24. listopadu 2020.

Reklama

Doporučované