Hlavní obsah

218 centimetrů a NBA ho vidí. Jižní Súdán nasadil na MS šestnáctiletého hocha

Foto: Getty Images, Getty Images

Khaman Maluach v utkání s Čínou.

Reklama

Nejexotičtějším státem na MS v basketbalu je bezpochyby Jižní Súdán. Dvanáct hráčů reprezentuje desetimilionovou zemi, která se těžce protlouká prvními roky své existence. V týmu hraje i 16letý talentovaný Khaman Maluach.

Článek

Jeho jméno si zapamatujte. Brzy o něm nejspíš ještě uslyšíme.

Jižní Súdán po těsné prohře s Portorikem v pondělí překvapivě jasně porazil Čínu 89:69. V posledním utkání základní skupiny ve středu se Srbskem sice podle očekávání prohrál 83:115, přesto zatím zanechává na MS pozitivní dojem. Ve svých řadách měl kromě hráče Chicago Bulls Carlika Jonese i již zmíněného mladíka, který měří 218 cm.

Khaman Maluach odehrál proti Číně 16 minut, zaznamenal jeden bod, a stal se tak třetím nejmladším hráčem v celé historii mistrovství světa v basketbalu. Trenéři ho pak nasadili i do klíčového utkání se Srbskem.

Už nyní je považován za pozoruhodného hráče se slibnou budoucností. V roce 2025 by se měl totiž coby elitní kandidát zúčastnit draftu NBA, a tím nastartovat kariéru v nejlepší lize světa.

Maluach má trochu výhodu, že ve své nestabilní domovině vlastně už delší čas nežije. Basket začínal hrát jako kluk v roce 2019 v Ugandě, když mu bylo teprve 12, a po dvou letech nastoupil jako prvák na střední školu NBA Academy Africa v Senegalu. Začátkem srpna byl už jmenován nejužitečnějším hráčem kempu NBA Basketball Without Borders Africa.

Maluach, který v létě 2025 dostuduje střední školu, má už nyní atraktivní nabídky stipendií od amerických univerzit Duke, UCLA a Georgetown. Má ale také možnost jít rovnou do draftu NBA.

Účast na MS je pro něj další významnou reklamou, navíc v situaci, kdy jeho tým jako největší outsider po vítězství nad Čínou zůstával v boji o druhé kolo.

Za angažmá v národním týmu může mladík poděkovat prvnímu asistentovi národního trenéra Luolu Dengovi, chlapíkovi, který je jedním z největších basketbalových jmen Jižního Súdánu. Patnáct let hrál za pět týmů NBA a také za Velkou Británii na mezinárodní úrovni a dnes je významnou postavou ve vysoké sportovní politice své země. Vzal si na starost nejen propagaci basketbalu, ale i celého sportu. Právě proto zařadil do týmu i pozoruhodného mladíka Maluacha.

Mimochodem, vítězství nad Čínou vyvolalo v Jižním Súdánu vlnu sportovního nadšení a bylo tím nejlepším impulzem do budoucna. Mladík Maluach má kousek k tomu, aby se po velkých jihosúdánských basketbalistech minulosti Luolu Dengovi či Manute Bolovi stal dalším pozitivním vzorem pro mladou generaci.

Reklama

Doporučované