Hlavní obsah

Legenda vs. kometa. Nová superrivalita okoření US Open

Foto: Getty Images, Getty Images

Alcaraz s Djokovičem po skvělé bitvě v Cincinnati.

Reklama

Letošní US Open má fantastický náboj. Po dvou posledních epických soubojích mu mimořádný rozměr dala rivalita Alcaraz vs. Djokovič. Zdá se, že oba tenisté cítí, že jde o něco unikátního.

Článek

Ve Wimbledonu po neskutečné bitvě vyhrál Španěl Carlos Alcaraz. V Cincinnati těsně před US Open zase Srb Novak Djokovič. Znalci říkají, že to byl dokonce jeden z nejlepších zápasů tenisových dějin.

Nejen pro oba muže, ale i pro tenisové fanoušky je to skvělá zpráva. Novou rivalitou jakoby pokračuje na možná ještě vyšší úrovni staré soupeření, jehož protagonisty byli vedle Srba i Roger Federer a Rafael Nadal. Švýcar už kariéru skončil a Španěl bojuje se zraněním. Drama přesto nekončí. Může být ještě větší, než jste byli zvyklí, vysílají teď tenisovému světu Alcaraz s Djokovičem.

Možná ještě víc tato rivalita táhne srbského veterána. „To soupeření bude působit na Srba jako živá voda, když vstupuje do poslední fáze kariéry,“ říká bývalá vynikající tenistka, dnes komentátorka Eurosportu Justine Heninová. I ona v souvislosti s očekávaným vyvrcholením turnaje Djokovič vs. Alcaraz věří v novou energii.

Djokovič hrál s Alcarazem čtyřikrát. Každý dvakrát vyhrál včetně vítězství na grandslamu. V 36 letech je Djokovič o 16 let starší než Alcaraz a je posledním ze zmíněné velké trojky, kdo stále pravidelně soutěží.

Jak se tato éra chýlí ke konci, Heninová si myslí, že šance postavit se nejlepším z příští generace bude 23násobného grandslamového šampiona Djokoviče nově inspirovat. „Vždy chce víc… a ta nová rivalita je pro něj dobrá. Na Roland Garros šel pro rekord, což mu dalo obrovský klid. Ve Wimbledonu slzel, protože on chce vždycky vyhrát další titul.“

A je tu i další faktor - Srb se naposledy objevil na US Open v roce 2021, kdy ve finále prohrál s Daniilem Medveděvem, když se pokusil vyhrát všechny grandslamy v roce. Úspěšný návrat je o to větší motivací.

Snaha Djokoviče získat 24. grandslamový titul začala na US Open naprosto hladce, protože potřeboval pouhých 96 minut, aby vyprovodil Francouze Alexandra Mullera 6-0, 6-2, 6-3. „Byla to velká radost vstoupit na kurt,“ řekl Djokovič, který loni nemohl do USA přicestovat, protože nebyl očkován proti covidu-19. „Byl to téměř bezchybný tenis, perfektní první set. Celkově jsem velmi, velmi spokojený s tím, jak se cítím a jakým způsobem hraji.“

Ve druhém kole se Novak utká s nenasazeným Bernabe Zapatou, a pokud se mu bude dařit dál, první opravdu vážný soupeř by měl přijít až ve čtvrtfinále. A pokud by na US Open zvítězil, vrátí se do čela žebříčku ATP.

Reklama

Doporučované