Hlavní obsah

Boháč Tiňkov, milovník cyklistiky, řekl pravdu o Rusku. Teď se musí bát

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Přesně takový je Oleg Tiňkov. Drzý, velkohubý, teď se ale musí bát.

Reklama

Oleg Tiňkov, který proslul vstupem do profesionální cyklistiky, je prakticky jediným ruským boháčem, jenž se otevřeně postavil proti ruské invazi na Ukrajinu. Teď se ale začíná bát o život.

Článek

Tiňkov, bývalý majitel kreditní banky Tinkoff, sítě domácích spotřebičů Technoshock nebo továren na mražené potraviny Daria, vlastnil v letech 2013 až 2016 profesionální cyklistický tým Tinkoff. Platil tehdy takové hvězdy cyklistiky jako Petera Sagana nebo vítěze Tour de France Alberta Contadora. A nejen platil, také s nimi slavil jejich vítězství, občas jim vynadal a sem tam se s nimi projel na kole. Cyklistikou žil a tým byl jeho hračkou, za níž prý utratil 50 milionů eur (přes miliardu korun).

Kontroverzní ruský boháč si nikdy nebral servítky. Kritizoval občas své svěřence, milovaný sport, jeho bafuňáře, organizaci… A stejně tak, jak to dělal vždycky, se teď pustil do ruské invaze vůči Ukrajině. Jeho slova byla doslova zdrcující kritikou. Ojedinělou z vrstvy ruských elit. Putina tím musel pořádně naštvat.

Nevidím nikoho, kdo by mohl mít prospěch z této šílené války. Umírají nevinní lidé. (Ruští) generálové, kteří se probudili s kocovinou, si uvědomili, že mají posranou armádu. A jak by taky ta armáda mohla být dobrá, když všechno ostatní v zemi je na hovno a utápí se v nepotismu, patolízalství a servilitě?
Oleg Tiňkov

„Nevidím nikoho, kdo by mohl mít prospěch z této šílené války. Umírají nevinní lidé a vojáci,“ napsal Tiňkov na instagram. „(Ruští) generálové, kteří se probudili s kocovinou, si uvědomili, že mají posranou armádu. A jak by taky ta armáda mohla být dobrá, když všechno ostatní v zemi je na hovno a utápí se v nepotismu, patolízalství a servilitě?“ Čišela z toho frustrace chytrého chlapíka nad situací, která nejen poškozuje Rusko, ale i ruské elity včetně jeho samotného.

Ale právě na jeho příkladu je možná vidět, proč se zřejmě tolik Rusů – sportovců, boháčů i dalších – k tomu, co se teď děje, nerado vyjadřuje. Tiňkov tvrdí, že se po svém vystoupení nejen musel zbavit podílu v bance Tinkoff, ale začal se dokonce bát o život.

Ruský boháč hovoří o tom, že byl po kritice ruské invaze nucen prodat svůj 35procentní podíl v bance za zlomek jeho skutečné hodnoty. A také se po varováních svých přátel raději obklopil bodyguardy.

Kontroverzní majitel worldtourového týmu odešel v roce 2016 z profesionální cyklistiky lehce otráven ze špatné organizace sportu a nedokonalého toku peněz, jak sám říkal. A zaměřil se na to, aby se banka Tinkoff stala jednou z největších online bank v Rusku.

Za jeho působení v profi cyklistice vyhráli „jeho“ Alberto Contador Giro d'Italia, Peter Sagan se stal dvakrát mistrem světa a získával i bodovací dresy na Tour de France. Tiňkova však frustrovalo, že se týmu nepodařilo vyhrát Tour.

Nyní v rozhovoru pro New York Times tvrdil, že Putinova administrativa pohrozila znárodněním jeho banky, pokud s ní nepřeruší vztahy. Proto svůj 35procentní podíl ve společnosti Tinkoff prý musel prodat ruskému těžařskému miliardáři Vladimíru Potaninovi, který má blízko k Putinovi. Podle jeho slov to nebyl standardní prodej, ale „zoufalý výprodej“.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Peter Sagan byl jedním z klíčových jezdců v týmu Olega Tiňkova.

„Nemohl jsem diskutovat o ceně. Připadal jsem si jako rukojmí – berete, co je vám nabídnuto. Nemohl jsem jakkoli vyjednávat,“ citoval ho list New York Times. „Donutili mě to prodat kvůli mým prohlášením. Prodal jsem to za drobné,“ řekl Tiňkov. „Řekli: ‚Prohlášení vašeho akcionáře není vítáno a znárodníme vaši banku, pokud ji neprodá a nezmění se vlastník, a pokud nezměníte jméno.‘,“ uvedl.

Tiňkov se ocitl ve složitých časech už před pár lety. Od roku 2019 bojuje s leukémií a nedávno zaplatil 507 milionů dolarů za urovnání případu daňových podvodů v USA. Vždy ale popíral, že by byl oligarchou a podporovatelem ruského prezidenta Putina. Byť se v jedné diskusi před časem ohradil, když kdosi ruského vůdce urazil. „Když lidé použijí moji národnost, aby mě urazili, reaguji rychle podobným způsobem. Jeden chlápek říkal, že Putin je… Začal mluvit o mém prezidentovi, tak jsem odpověděl. Myslím, že na to mám právo. Nemám ani rád politiku… Nechal jsem se vyprovokovat,“ řekl před časem v rozhovoru pro web Cyclingnews.

Dnes říká: „Věřil jsem, že Putinův režim je špatný. Ale samozřejmě jsem netušil, že to bude mít tak katastrofální rozsah. Dokud bude Putin naživu, pochybuji, že se něco změní… Nevěřím v budoucnost Ruska. A co je nejdůležitější, nejsem připraven spojovat svou značku a své jméno se zemí, která bez jakéhokoli důvodu útočí na své sousedy.“

Teď si prý najal bodyguardy. Stalo se tak poté, co kontakty z ruských bezpečnostních služeb sdělily jeho přátelům, že by se měl bát o život. Tiňkov vtipkoval, že když přežil leukémii, možná ho teď zabije Kreml.

„Řekli mi: ‚Rozhodnutí ohledně vás bylo učiněno.‘,“ uvedl Tiňkov pro New York Times. „Jestli to znamená, že mě ještě ke všemu zabijí, to nevím. Nevylučuji to.“

I Tiňkova, který žije s estonskou manželkou a třemi dětmi v jednom londýnském paláci, postihly mezinárodní sankce. Jak ale napsal časopis Forbes, není možné ho považovat za oligarchu, protože si sám vybudoval nezávislý byznys a nikdy nebyl propojen s nejvyššími ruskými politiky.

Zajímavě dnes hovoří o ostatních bohatých Rusech. Tvrdí, že mnozí z ruské elity jsou v šoku z války a nabídli mu podporu. „Chápou, že jsou svázáni se Západem, že jsou součástí globálního trhu,“ řekl Tiňkov. „Nelíbí se jim, že se rychle mění v jakýsi Írán. Chtějí, aby jejich děti trávily letní prázdniny na Sardinii.“

Tiňkov mimochodem není žádná „žoužev“. Narodil se na Sibiři v zemi nikoho, 250 km na východ od Novosibirska. Otec byl horník, matka švadlena. Patří ještě k těm Rusům, kteří sloužili na vojně. Sám byl až na Dálném východě v Nachodce a v Nikolajevsku na Amuru. Proto se asi tak rád vrací na Kamčatku, chtěl tam dokonce vybudovat lyžařský resort.

Od 12 let závodil na kole. A kolo ho vlastně přivedlo k byznysu. Na černo začal dovážet sportovní potřeby, které se v tehdejším Sovětském svazu na Sibiři nedaly sehnat.

Když po vojně v roce 1988 nastoupil na hornický institut v Petrohradu, který měl velký počet zahraničních studentů, automaticky se mu nabízely slibné obchodní příležitosti. Oleg obchodoval s jeansy, kosmetikou a parfumerií, kaviárem a vodkou. Prodával zboží z Petrohradu zákazníkům na Sibiři a odtud přivážel japonské domácí spotřebiče zakoupené od horníků. Šel i přes hranice SSSR. Do Polska přivezl elektrospotřebiče a vrátil se s kancelářským vybavením, plynovými kartušemi a dokonce i zbraněmi.

V roce 1999 pak poznal život v zahraničí. Odletěl studovat na kalifornskou univerzitu v Berkeley. A učil se asi dobře. Dnes má sídlo v Londýně, moderní jachtu „La Datcha“, soukromé dopravní letadlo a dvě luxusní chaty „La Datcha“ ve francouzských zimních střediscích Courcheval a Val Thorens.

Ale teď se mu dobře nedaří. Oleg Tiňkov se naučil být upřímný a říkat, co si myslí. Poprvé se mu to nemusí vyplatit.

Reklama

Doporučované