Hlavní obsah

Záhada jménem Sagan. Možná za to může covid, možná noční výstřelky

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

V novém dresu TotalEnergies to zatím Peteru Saganovi vůbec nejde.

Reklama

Za chvíli bude květen a světoznámý cyklista Peter Sagan má zatím jen 5. místo z druhořadé klasiky Milán–Turín. Jinak nic. Trojnásobný mistr světa a vítěz dvou klasikářských monumentů je pouhým stínem bývalého Sagana.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Začátkem roku mu bylo teprve 32 let, mnozí jiní cyklisté jsou nebo byli v takovém věku na vrcholu svých sil – Valverde, Gilbert, Froome, Boonen… Experti diskutují, co je za tím. Celkový ústup, postcovidové trable nebo snad problémy s životosprávou?

Saganův ústup určitě nezačal až letos. Od roku 2018, kdy vyhrál monument Paříž–Roubaix a přidal Gent–Wevelgem, už jede jen po sestupné trajektorii. Jakoby to období sešupu začalo jeho rozvodem. Už nemá tu „páru“ ve sprintech, ani nevyhrává slavné klasiky. Pohled do světového žebříčku UCI World ranking to jasně ukazuje: v roce 2016 byl první, pak 3., 4., 10., 45. a loni dokonce 57. (Cavendish se loni ve 35 letech pohyboval kolem 20. místa.) Na podiu byl v roce 2018 26×, potom 17×, 10× a loni 12×.

Bodovací dresy

Vlastně to jediné, co ho v posledních dvou, třech letech drželo nad vodou, bylo sbírání bodovacích dresů na velkých Grand Tour závodech. Na ně se stal specialistou. Jednu etapu vyhraje a pak postupně přidává body z prémií a slušných umístění. Loni takto vyhrál dres na Giru, kdy porazil Davide Cimolaie. Ale bylo to „o fous“. Předloni na Giru skončil „o parník“ druhý za Arnaudem Démarem, na Tour pak s propastným rozdílem za Samem Bennettem.

V poslední době to nebylo dobré. Nohy ho bolí mnohem víc než normálně a je pro něj těžké vynaložit velké úsilí. Někdy se mu točí hlava a je často opravdu unavený. Určitě je něco špatně, protože Peter ještě nikdy nebyl takový. Ani tehdy, kdy nebyl ve formě.
Saganův přítel a tiskový mluvčí Gabriele Ubaldi

Jakoby covidová doba přisypala slavnému Slovákovi do bidonu pravý opak povoleného dopingu. Letos od přestupu do TotalEnergies, od kterého si hodně sliboval, se všechno ještě prohloubilo.

Začátkem roku a cyklistické sezony udeřily zdravotními problémy. Počátkem ledna Sagan už podruhé chytil covid, což ho na 14 dní úplně vyřadilo z tréninku. V únoru vynechal dvě přípravné klasiky a znovu ulehl s chřipkou. V březnu nenastoupil na start 3. etapy důležitého týdenního etapového závodu Tirreno–Adriatico, protože dostal horečku a bylo mu špatně od žaludku. Pak přišel zmíněný závod Milán–Turín, kde skončil pátý, a Milán – San Remo, kde dojel se ztrátou 6 minut až na 92. místě uprostřed druhé skupiny odpadlíků.

Nejprve podstoupil několik testů u týmového lékaře Louise Noisetta a potom se chtěl znovu vrátit do pelotonu. Jako přípravu na monumentální Flandry zařadil oblíbený Gent–Wevelgem, ale dopadlo to hrozně, musel odstoupit. „Necítím se dobře, často jsem unavený a musím zjistit proč,“ řekl pro La Gazzetta dello Sport. Znovu tedy odjel do Francie, aby podstoupil další testy.

Možná následky covidu

„V poslední době to nebylo dobré. Nohy ho bolí mnohem víc než normálně a je pro něj těžké vynaložit velké úsilí. Někdy se mu točí hlava a je často opravdu unavený,“ řekl webu Tuttobici jeho přítel a tiskový mluvčí Gabriele Ubaldi. „Určitě je něco špatně, protože Peter ještě nikdy nebyl takový. Ani tehdy, kdy nebyl ve formě.“

Mimochodem Sagan není zdaleka jediným, kdo zápolí s následky covidu. Jarní klasikářskou kampaň po Flandrech kvůli nedostatku formy ukončil Gianni Moscon. Jeho týmový kolega z Astany Vincenzo Nibali se vrátil až poté, co vynechal velkou část března. Filippo Ganna se stále snaží najít svou nejlepší formu poté, co onemocněl v předvečer závodu Milán – San Remo. Wout van Aert byl po covidu nucen vynechat Flandry a zřejmě nepojede ani Paříž–Roubaix.

Sagan se letos připojil k francouzské stáji TotalEnergies po pěti sezonách v Bora-Hansgrohe. I po deseti letech na závodech WorldTour tvrdí, že je stále hladový po vítězstvích. Nyní se však evidentně nebude připravovat na Giro d´Italia, ale až na Tour de France.

Se Saganem může být špatně ještě něco. Jak teď upozornil cyklistický expert Martin Spencer v newsletteru Beyond the Peleton, není vyloučeno, že za celkový pokles formy může i životospráva. Loni v dubnu Peter Sagan v Monaku lehce zranil francouzského policistu, který ho po půlnoci zatýkal kvůli porušení zákazu vycházení souvisejícího s covidem. Deník Nice-Matin dokonce tvrdil, že Sagan byl silně opilý a při zatýkání se pral s policisty jako šílenec. Vysvětlení? Saganův právní zástupce tvrdil, že cyklista prý kladl odpor kvůli strachu, že bude převezen do nemocnice a očkován proti covidu.

Směšná pokuta, ale…

Slavný Slovák nakonec z celé situace vyvázl celkem snadno se „směšnou“ pokutou 5 tisíc eur (vzhledem k tomu, že vydělává za rok několik milionů eur). Zajímavý je ale čas a datum incidentu – 25. dubna ve 0:30 hod. Už o dva dny později totiž Sagan závodil na důležitém etapáku Tour de Romandie. Na závod do Švýcarska tak musel odjet vzápětí poté, co byl propuštěn z vazby v Monaku. To by mohlo vysvětlit jeho odpor k očkování, protože vedlejší účinky by mu téměř znemožnily soutěžit.

Ale teď to hlavní. Skutečnost, že jeden z nejlepších světových závodníků porušil zákaz vycházení v opilosti pouhé dva dny před závodem WorldTour, může osvětlovat celkový pokles výkonnosti. Mohl to být opravdu ojedinělý exces, ale také to může ukazovat, že má Peter Sagan problém. Nic na tom nemění ani fakt, že právě na Tour de Romandie vyhrál hned 2. etapu.

Deník La Gazzetta dello Sport spočítal, že Sagan během své profesionální kariéry dojel kolem tisíce závodů, byl 500× v první desítce a 300× na stupních vítězů. 119 závodů vyhrál, z toho tři tituly mistra světa, sedm bodovaných dresů na Tour de France a k tomu připojil i vítězství na monumentech Paříž–Roubaix (2018) a Tour of Flanders (2016).

Od roku 2018 ale doslova spadl z pomyslného sportovního útesu. Snad následující měsíce ukáží, jak na tom skutečně je a že třeba horší období překoná. Tisíce sportovních fanoušků by mu to určitě přály. Už proto, že Peter Sagan dokáže být zábavný chlapík, který se nechová jako namyšlená superstar. Doložila to i zkušenost skotského „hobbíka“ Williema McColla, kterému letos v lednu na Kanárech v nouzi pomohl slavný Slovák spravit defekt.

Reklama

Doporučované