Hlavní obsah

Ester Ledecká? Dře to, ale jde to. Krůček po krůčku se lepší

Foto: Getty Images, Getty Images

Ester Ledecká v Crans Montaně poprvé pronikla do první desítky.

Reklama

Už už to vypadalo, že Ester Ledecká „ztratí“ na lyžích další sezonu. Závody v Crans Montaně po vleklém onemocnění dýchacích cest však přinášejí novou naději.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ester Ledecká je bojovnicí a přes všechny obtíže postupně, krok za krokem, stoupá žebříčkem rychlostních disciplín k pozicím, které dříve ovládala. Mohlo to být rychlejší, ale ukazuje se, že znovu se dostat po dlouhém výpadku kvůli zlomenině klíční kosti do závodní rychlosti není vůbec snadné.

V Crans Montaně obsadila česká obojživelnice 17. a 14. místo ve sjezdu, a dokonce osmé místo v superobřím slalomu. Dosáhla tak nejlepších výsledků sezony a přiblížila se účasti v březnovém finále Světového poháru v Saalbachu, kam bude vpuštěn jen limitovaný počet sjezdařů. Zejména průlom do první desítky v SG má skoro cenu zlata. Je totiž obrovským povzbuzením, že Ledecká je na dobré cestě.

Je zajímavé, že o něco lepší výsledky má letos Ester v SG (8., 11., 18.) než ve sjezdu (14., 16., 17.), který je dlouhodobě její silnější disciplínou. V roce 2022 byla ve sjezdu celkově třetí, v roce 2020 dokonce druhá a třetí.

Není vyloučeno, že to souvisí právě s její dlouhou závodní pauzou. Ačkoli je o něco lepší sjezdařkou, dostat se do vyšší sjezdové rychlosti je obtížnější a trvá to déle.

I letos je to dost zpropadená sezona. Zrušené nebo přeložené závody, nemoc. Teď přijdou poslední čtyři závody před finále – tři superobří slalomy a jeden sjezd. Pokud Ledecká udrží nastoupený trend, měla by v Saalbachu předvést to nejlepší, co umí, v obou svých parádních disciplínách.

Reklama

Doporučované