Hlavní obsah

Ester Ledecká je nemocná. Začíná závod s časem

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ester Ledecká, když se jí daří. Teď však musí překonávat další složité období.

Reklama

Situace kolem Ester Ledecké není jednoduchá. Nemoc, která se s ní vleče už mnoho týdnů, jí komplikuje zbytek sezony.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Všichni doufali, že po zranění klíční kosti s velmi dlouhým léčením bude sezona 2024 návratem Ester Ledecké na lyžařské výsluní. Zatím se tak nestalo a je otázkou, zda se to letos ještě podaří.

Ester Ledecká má zatím dvě vítězství ze snowboardových závodů, což je skvělé. Ale jen 11. místo v superobřím slalomu (v lednu v Zauchensee) a 16. místo ve sjezdu (v prosinci ve Val d’Isere). To už tak dobré není.

Jen třikrát se dostala do první dvacítky, ani jednou do desítky. Jednou nedojela a dva starty o víkendu v Cortině musela vynechat. Má tak za sebou pouze šest dokončených závodů z deseti. Celkově se krčí na 61. místě ženského žebříčku světového poháru hned vedle druhé české závodnice Martiny Dubovské.

Něco takového na lyžích, když mohla závodit, dlouho nezažila. V sezoně 2022 byla celkově 19., 2021 13., 2020 10., 2019. 54.

Teď ženám zrušili kvůli špatné sněhové situaci dva závody SG v Garmischi. Pro Ester je to dobrá i špatná zpráva. Dobrá, že se bude moci díky zrušeným závodům doléčit. Pokud je to tedy reálné, a to zatím z kusých informací od týmu přesně nevíme.

Co tedy víme?

Ester zápasí s nepříjemným a vleklým nachlazením. Začalo to už v prosinci. Dala se částečně do pořádku, ale cesta za snowboardem do Bulharska ji znovu srazila. Víme, že polyká hromadu prášků, navštívila díky pomoci sponzora Red Bull specialisty lékaře v Innsbrucku a pak v Mnichově a sama je ze všeho smutná.

Dobrá zpráva se mění ve špatnou s vědomím, že to, co Ester potřebovala pro návrat do světové sjezdařské špičky, bylo jezdit a jezdit. Najezdit kilometry v závodním tempu. A to je možné hlavně při závodech. Čím víc závodů, tím lépe. Na závody ale musí být sjezdař zdravý. A to Ester v poslední fázi nebyla, stěžovala si, že je slabá a chybí jí potřebná síla.

Českou obojživelnici tak znovu čeká závod s časem.

Současná situace a výhled vypadají následovně. Podle informací od výrobce závodních lyží odjela Ester domů se doléčit. Pokud se to podaří, mohla by nastoupit už 14. 2. k prvnímu sjezdovému tréninku ve švýcarské Crans Montaně. Když vše půjde dobře, následovaly by dva ostré sjezdy a jedno SG.

Ze Švýcarska zamíří ženy do italského Val di Fassa, kde 24.–25. 2. pojedou dva závody SG. A odtamtud už do norského Kvitfjellu, kde je čeká začátkem března sjezd a SG.

Sedm závodů na průnik do elity

Ester má tak před sebou sedm závodů na to, aby se znovu probila do světové špičky. Nebo aspoň aby se nominovala na závěrečné finále světového poháru v rakouském Saalbachu (polovina března), kde by se mohla ukázat v posledním sjezdu a SG sezony.

Pro účast ve finále, které rozhodne o definitivním pořadí ve světovém poháru mužů i žen (celkově i v jednotlivých disciplínách), ale je i prestižní záležitostí, panují následující podmínky:

Do finále sezóny může nastoupit pouze 25 nejlepších sportovců v žebříčku příslušných disciplín a všichni lyžaři s více než 500 body v celkovém hodnocení. K nim se připojí úřadující juniorští mistři světa.

Pro Ester to znamená, že musí za každou cenu ještě vyjet určité množství bodů. Kolik přesně nikdo neřekne. Dostat se ale do finále díky bodům v celkovém pořadí už prakticky nemá šanci. Zatím jich drží pouhých 76. Musel by se stát zázrak.

Ve sjezdu je pak zatím na 30. místě – tedy mimo pořadí pro účast ve finále. V SG se drží 24., což by jí zatím závodit umožnilo.

Troufáme si odhadnout, že pokud by jezdila jako doposud, bude účast ve sjezdu nejistá, v SG pravděpodobná. Ale to vše za předpokladu, že už ji nebude brzdit nemoc.

Reklama

Doporučované