Hlavní obsah

Tlak na Ledeckou sílí. Má odložit snowboard a soustředit se jen na lyže?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Archiv Ester Ledecké, Seznam Zprávy

Ester Ledecká chce zatím dál jezdit obě disciplíny –⁠ lyže i snowboard.

Reklama

Zdá se, že kolem Ester Ledecké to trochu vře. Někteří sponzoři by rádi viděli větší lyžařské úspěchy. Může to znamenat i určitý tlak na omezení snowboardu. Co by tedy STR měla dělat?

Článek

Může být snowboard skutečně brzdou lyžařského zlepšení Ester Ledecké? Zjednodušeným pohledem by se mohlo zdát, že může. STR se prostě rozptyluje dalším sportem, který se od lyží dost liší. Může tím ztrácet čas, energii a koncentraci.

Významný sponzor Ester Ledecké Red Bull to také naznačil, když jí nedoporučil jet z lyžařských závodů v Zauchensee na snowboardové do nedalekého Bad Gasteinu, aby toho neměla moc.

Pojďme se na celou situaci a vývoj v posledních dvou letech podívat podrobněji a poradit se i s odborníkem, bývalým profesionálním lyžařem Janem Holickým.

Na lyžích to měla Ester v jednu chvíli pěkně rozjeté. Zastavilo ji až v létě 2022 nešťastné zranění klíční kosti. Sezonu před tím jezdila stabilně do desítky, vybojovala ve sjezdu první, druhé, třetí místo, byla třetí ve sjezdu celkově a dojela čtvrtá v superobřím slalomu na olympiádě v Pekingu.

Efektivní snowboard

Do toho stihla tři závody na snowboardu s bilancí dvě vítězství (včetně zlata z Pekingu) a jedno druhé místo. Samozřejmě musela zařadit i nějaký trénink. Ale, jinými slovy, snowboard ji lyžařskou přípravu nemohl příliš negativně ovlivnit. Ke všemu v něm byla neskutečně efektivní.

Aby ale skutečně zjistila, zda může být na lyžích ještě lepší, musela by se snowboardu přinejmenším na jednu sezonu vzdát. To se dosud nestalo.

Ukázalo se však, že hlavní problém propadu lyžařské formy u Ledecké zřejmě leží úplně jinde. Kvůli zranění skoro dva roky nezávodila. Navíc přešla na novou značku lyží. Každý z těch faktorů je velmi významný, tady se ale sešly oba najednou.

Od okamžiku, kdy se loni na podzim vrátila, je tak jejím nejlepším lyžařským výsledkem 11. místo z SG v Zauchensee z tohoto ledna. Je to málo?

Snowboard? Jako slalom a sjezd

Bývalý český reprezentační sjezdař Jan Holický si všímá, že v poslední době roste tlak zejména od Red Bullu, aby se Ester soustředila víc na lyžování. „Tlačí na ni všichni, ale Red Bull je silný, hodně jí pomáhá, nemůže si dovolit ho zcela odpálkovat. Musí ty požadavky zvažovat,“ uvádí pro Seznam Zprávy.

A vzápětí říká zajímavý názor. „Nakonec ale snowboard není až tak jiný. Je to skoro jak dnes rozdíl mezi slalomem a sjezdem. Tím, že si odskočí na prkno, tak si svým způsobem odpočine jiným sportem. Jen to prostě dělá na úrovni světové špičky. Ale je evidentní, že snowboard není tak náročný jako lyže. Je to něco jiného. V lyžích je to mnohonásobně náročnější. To je ta Formule 1. A oni chtějí, aby se na to víc soustředila. Nedivím se.“

Na druhé straně jde zároveň o Ester samotnou, o její pohodu. „A u ní je to jasné, baví ji to a jde jí to. Je tam za hvězdu a pomáhá to jejímu sebevědomí.“

Sama Ledecká v tom má jasno. Snowboard k ní patří tak jako lyže. Střídání obou disciplín je vlastně její výrobní značkou. Kdo to má? Kdo to dělá tak dobře? Nikdo. Ona je tou jedinou zimní obojživelnicí, o níž se ví, že z olympiády přiveze na 99 % medaili ze snowboardu a další zkusí získat i na lyžích. Budou o ní psát světová média včetně New York Times.

Navíc ve snowboardu má trochu jiný svět, přátelský, zábavný, ne tak vyhrocený, s dlouholetým vztahem k trenéru Justinu Reiterovi.

Z odborného pohledu? Žádný problém

Z odborného sportovního pohledu přitom Holický nevidí až takový problém, že si Ester odskočí na snowboard. „I jiní sportovci si občas odskočí k jinému sportu, je to zpestření. A ona si prostě odskočí na snowboard. A udržování předozadní rovnováhy ji stimuluje i na lyžích a pomáhá jí. Vidím to jako pozitivní doplněk.“

Holický také srovnává nasazení Ledecké s některými jinými univerzálními sjezdaři. „Ledecká jezdí sjezdy, SG a k tomu snowboard. Ale podívejme se třeba na Shiffrinovou nebo Gisinovou, ty jezdí úplně všechno a mají tak ještě nabitější program než ona.“

Co bude dál?

„Jde spíš o to, co bude do budoucna, to bude zajímavé,“ pokračuje Holický. „Bude stárnout, bude opotřebovanější, mohou přijít zdravotní problémy, záda, kolena… Půjde o to, jak udrží nasazení ve dvou sportech. Já si myslím, že ne. Myslím, že v budoucnu se bude muset rozhodnout. Ta kombinace může být složitější. Tipnul bych si, že to pak bude víc lyžování. Ale ta doba tu ještě podle mne není. Má dobrý tým, špičkové zázemí…“ dodává.

„Je to na ní a ona chce zatím jezdit obojí. Je sportovcem tělem i duší. A je jedno, jestli je to snowboard nebo lyžování. Mnohokrát jsem ji viděl na Kaunertalu, jak trénovala. V duchu si na konci trati představovala pomyslnou cílovou čáru a vždy tam natáhla ruku, jakoby dojížděla závod. To nedělá nikdo,“ uzavírá Holický.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Reklama

Doporučované