Hlavní obsah

Bohatí potomci Berlusconiho. Do Prahy přijíždí italský národní poklad

Foto: Getty Images, Getty Images

Hráči AC Milan, vlevo útočná hvězda Olivier Giroud.

Reklama

Milánský AC, s nímž se ve čtvrtek večer střetne Slavia v odvetě osmifinále Evropské ligy, je mimořádným klubem, byť možná nedosahuje na absolutní špičku. Má velkou historii a dlouhodobě i vysokou kvalitu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stále je jedním z nejbohatších, nejvlivnějších, nejslavnějších a nejúspěšnějších klubů Itálie i světa. „Rossoneri“ (červeno-černí) mají obrovskou podporu fanoušků doma i v zahraničí, velký stadion a proslulé ultras. Teď přijeli do Prahy k zápasu se Slavií Praha v osmifinále Evropské ligy.

Česká stopa je v AC Milán však až překvapivě malá.

Jedno utkání v sezoně 2018/19 odehrál český obránce chorvatsko-bosenského původu Stefan Simič. A tak jediným, kdo opravdu za AC Milan pořádně kopal, byl Marek Jankulovski. Odehrál tam za šest let 113 utkání a vsítil včetně pohárů pět gólů.

Zprvu to v týmu Carla Ancelottiho v konkurenci hráčů jako Gattuso, Kaká, Pirlo, Seedorf neměl snadné, prosazoval se jen stěží. Až později se Jankulovski zařadil k oporám záložních řad. Hned ve druhém roce vyhrál Ligu mistrů a v sezóně 2010/11 se mu podařilo získat i premiérový titul v lize.

„Jeden z nejkrásnějších momentů byl, když jsem poprvé oblékl dres AC, splnil se můj sen hrát v jednom z největších klubů na světě. Nezapomenu na finále Superpoháru, kdy jsem skóroval. Pro mnohé lidi z Česka je sen zahrát si v Itálii, někomu se to nepovede vůbec, ten můj trval jedenáct let. Šest v dresu AC Milán, kde jsem zažil mnoho úspěchů. Byly to skvělé časy pod Ancelottim. Hráli tam Maldini, Costacurta, Rui Costa, Kaká, Stam, pak třeba Ronaldinho, bylo to úžasné hrát po jejich boku. A Itálie je můj druhý domov. Vždy se budu rád vracet,“ vzpomínal kdysi Jankulovski.

AC Milán byl založen v roce 1899, sedm let po vzniku Slavie Praha. Prakticky ve všech dalších parametrech však italský velkoklub, jehož vlastníkem byl i někdejší italský premiér Silvio Berlusconi, ten pražský překonává.

Na mezinárodní úrovni je nejúspěšnějším italským klubem. Získal sedm trofejí v Lize mistrů z jedenácti účastí ve finále. Pět v evropském superpoháru, což je rekord, který drží společně s FC Barcelonou. Má i tři trofeje z Interkontinentálního poháru. Celkem vyhrál 48 pohárů (30 národních a 18 mezinárodních), což jej řadí na druhé místo v Itálii za Juventus.

Nabitá síň slávy

V Serii A, nejvyšší italské lize, hraje až dodnes (s výjimkou sezón 1980–81, 1982–83). Získal 19 ligových titulů, což z něj dělá druhý nejúspěšnější italský klub spolu s městským rivalem Interem Milán. K tomu vyhrál pět titulů Coppa Italia a sedm titulů Supercoppa Italiana.

V síni slávy klubu jsou taková jména jako Carlo Ancelotti, Marcel Desailly, Ruud Gullit, Filippo Inzaghi, Kaká, Paolo Maldini, Alessandro Nesta, Andrea Pirlo, Frank Rijkaard, Ronaldinho, Andrij Ševčenko, Giovanni Trapattoni nebo Marco van Basten…

Dnes má v řadách borce jako Oliviera Girauda, Thea Hernandeze, Christiana Pulisice, Rubena Loftus-Cheeka nebo Noaha Okafora.

Zajímavý je jeden moment z historie.

Proč se klub jmenuje AC Milan a nikoli AC Milano? Byl založen jako milánský fotbalový a kriketový klub anglickým expatriotem Herbertem Kilpinem. Právě na počest anglického původu si zachoval i anglický pravopis názvu města.

Až v roce 1926 se klub přestěhoval na proslulé San Siro, největší stadion v Itálii s celkovou kapacitou 75 817. Na základě anglického modelu bylo San Siro speciálně navrženo pro fotbalové zápasy, na rozdíl od mnoha jiných víceúčelových stadionů v Itálii. Tribuny má blízko hřišti, a proto je proslulé svou fantastickou atmosférou.

Za zmínku stojí různá slavná období. Připomeňme 50. léta, kdy se klub vrátil na vrchol italského fotbalu v čele se slavným „Gre-No-Lim“, švédským triem Gunnar Gren, Gunnar Nordahl a Nils Liedholm. Ti se postarali o jedno z nejúspěšnějších období klubu doma v Itálii.

Legendy AC Milan

  • Paolo Maldini - Během své kariéry hrál za jediný klub – AC Milán. Vicemistr světa (1994) a Evropy (2000). Považován za nejlepšího obránce své doby.
  • Franco Baresi - Obránce, viceprezident AC Milán. Celou kariéru strávil v tomto klubu. Mistr světa 1982. Fotbalista století v AC Milan. Má šest domácích titulů.
  • Andrej Ševčenko - Ukrajinec. Jeden z nejlepších útočníků své generace. S Dynamem Kyjev, kde je legendou, vyhrál pět titulů. Držitel Zlatého míče. V AC Milán od 1999 do 2006, kdy odešel do Chelsea.
  • Zlatan Ibrahimovič - Světoběžník, jehož kariéra ho zavedla na dva roky do AC Milan, proto je s tímto klubem spojován méně často. V jeho dresu vsítil 56 branek.
  • Marco van Basten - Je považován za jednoho z nejlepších fotbalistů, kteří kdy hráli. Do AC Milan si ho v roce 1987 pořídil Silvio Berlusconi. V roce 1988 vyhrál s Nizozemskem Euro, o pár let později (92/93) zažil s AC Milan sérii 58 vítězných zápasů v řadě.

Toto desetiletí bylo také svědkem prvních evropských úspěchů. Milán byl prvním italským klubem, který se v sezóně 1955–56 zúčastnil nově zrozeného Evropského poháru. Finále si zahrál o dva roky později, ale byl poražen Realem Madrid.

Milán je podle italského listu La Repubblica jedním z nejvíce podporovaných fotbalových klubů v Itálii a nejpodporovanějším italským týmem v Evropě s 18,4 miliony fanoušků. Historicky ho podporovala hlavně dělnická třída města, fanouškům tehdy říkali casciavid („šroubováci").

Osmý nejbohatší klub

Proslulí vždy byli i milánští ultras, dnes se rekrutují z podpůrné základny Brigate Rossonere.

Časopis Forbes ohodnotil AC Milan jako osmý nejbohatší fotbalový klub na světě. Současným hlavním sponzorem dresu jsou Emirates, dříve to byla automobilka Opel.

V sezoně 2022/23 se podařil převod majitele klubu do americké investiční společnosti RedBird Capital Partners, v jejímž čele stojí podnikatel Gerry Cardinale.

Začátek sezony 2023/24 začal vyhazovem sportovním manažerů Maldiniho a Massara. Teď nastoupí AC Milan v Praze proti Slavii.

Reklama

Doporučované