Hlavní obsah

Český fotbal vstupuje do nové éry. Slavný šéf z lavičky vyhlásil smělý cíl

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Staronový trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek.

Reklama

Česká reprezentace zahajuje novou éru pod vedením staronového trenéra Ivana Haška. V duelu, který pro něj bude obnovenou premiérou na lavičce národního týmu, představí svůj výběr na půdě silného Norska.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to nejen příprava na letošní Euro v Německu, ale zároveň první krok k vytyčenému vrcholu – účasti na světovém šampionátu 2026.

Úspěšný kouč a slavný záložník, bývalý kapitán československého týmu na mistrovství 1990 v Itálii osobně poznal, jaké to je startovat na takovém festivalu. „Pro fotbalistu není nic většího,“ prohlásil, když usedl na lavičku českého týmu.

A tímto směrem uvažuje stále, přestože před ním stojí mnohem bližší výzva – červnové Euro.

Pocit, jaké to je vést národní tým, už Ivan Hašek zažil. Vedl ho totiž krátce už v roce 2009, kdy byl současně předsedou ČMFS. Když tehdy jeho nabídku koučovat reprezentaci odmítl Karel Jarolím, chopil se kormidla dočasně sám, jeho první mise trvala od července do října.

Mise: přidat další český start na MS

Zatímco kontinentálního šampionátu se český tým zúčastňuje pravidelně, od rozpadu federace v roce 1993 postoupil na každý a vyšperkoval svá vystoupení stříbrem v roce 1996 v Anglii a bronzem v roce 2004 v Portugalsku, na světové scéně se představil jen jednou – v roce 2006 v Německu.

A nešlo o zdařilé vystoupení. Úvodní výhra nad USA 3:0 byla hodně nadějná, avšak tým trenéra Karla Brücknera přišel z důvodu zdravotních potíží o dva fenomenální útočníky, Jana Kollera (s 55 góly nejlepší střelec v reprezentaci v celé historii) a Milana Baroše (s 51 góly na druhém místě).

Nepodařilo se je nahradit, po porážkách v dalších zápasech ve shodném poměru 0:2 s Ghanou a Itálií (budoucí mistři světa), neprošli Češi ze základní skupiny.

Následovaly pak už vyzkoušené cykly – postup na evropský šampionát, neúspěšná kvalifikace na světový. „Mám je hodně špatně nastavené,“ poznamenal trenér Vlastimil Petržela, jenž si vydobyl silné renomé nejen při angažmá v českých klubech (Slavia, Sparta, Bohemians, Olomouc, Ostrava), ale především v Rusku (Zenit Petrohrad).

Nepříjemnou okolnost se snažili pozměnit různí trenéři, ale marně. Ukončit černou sérii chce nyní Hašek. „Postoupit na světový šampionát musí být naším hlavním cílem,“ vyhlásil.

Deset „dvoutisícovek“

Úkolu odpovídá i první Haškova nominace na dva přípravné zápasy 22. března v Norsku a domácí premiéře 26. března s Arménií na Letné. „Je v ní deset hráčů, kteří jsou narozeni ve 21. století,“ uvedl trenér, když ji představil veřejnosti.

Tedy hráči, kteří mají v křestním listě uveden rok 2000 a později.

A další potencionální bojovníci o šampionát se ukrývají ve výběru do 21 let, který čeká důležitý kvalifikační boj o postup na mistrovství Evropy s Islandem. „V tuto chvíli má jednadvacítka přednost,“ odůvodnil zařazení sparťanského stopera Martina Vitíka mezi mladíčky technický ředitel asociace Erich Brabec.

Naopak slávistický talent s báječnou levou nohou Matěj Jurásek je na soupisce A týmu, neboť karetní trest ho vyřazuje z „jednadvacítek“. Jeho perspektiva směrem k „áčku“ je tím ale zdůrazněna. „Levonohých hráčů má český fotbal stále nedostatek,“ zvyšuje Juráskovu hodnotu reprezentační kouč.

Pět nováčků

Do této koncepce zapadá i pět nováčků, kteří byli povoláni poprvé. Dva z nich jsou legionáři, přitom z nijak prestižních zahraničních adres. Brankář Vítězslav Jaroš (23. 7. 2001) z rakouského Sturmu Graz bude sbírat zkušenosti vedle slávistické jedničky Jindřicha Staňka a Matěje Kováře z Leverkusenu.

Asi největším překvapením je nominace obránce Adama Gabriela (ročník 2001). Syn internacionála Petra Gabriela, účastníka ME 2000, hraje za dánský Midtjylland. „Přímo mě to zaskočilo. S nikým jsem nebyl v intenzivním kontaktu, o to byla pozvánka příjemnější. Myslím, že i lidé kolem fotbalu jsou překvapení,“ neskrýval.

Další dva novicové patří do kádru čtvrtfinalisty Konferenční ligy Viktorie Plzeň. Urostlý soubojový stoper Robin Hranáč (2000) a šikovný gólový filuta Pavel Šulc (2000), se 14 góly nejlepší střelec české nejvyšší soutěže. Na nich je patrný rukopis klubového trenéra Miroslava Koubka. „Udělali pod ním velký pokrok,“ pochválil Hašek kolegu, jenž za období Karla Jarolíma působil u reprezentace jako asistent.

Pětici doplňuje slávistický obránce Tomáš Vlček (2001), jenž podle požadavků trenéra Jindřicha Trpišovského je schopný zvládnout v sestavě víc pozic: krajního obránce, stopera či defenzivního štítu v záloze.

I když u nováčků je důležité, aby nasáli atmosféru v týmu, oklepali se v kolektivu hráčů, kteří už posbírali mezinárodní renomé, bylo by jejich povolání skoro zbytečné, kdyby do přípravných zápasů ani na chvilku nezasáhli. „Každý se na hřiště dostane,“ slíbil Hašek.

Jejich motivace jen narůstá. „Dostat se na hřiště aspoň na minutu, na pět. To už vám nikdo nevezme,“ vyjádřil za všechny novice Gabriel.

Snadné Euro, těžký svět

Tiskový mluvčí asociace Petr Šedivý při ohlášení nominace zdůraznil, že český tým od rozpadu federace nechyběl na jediném evropském šampionátu, čímž se mohou pochlubit už jen velmoci Francie, Německo, Španělsko, Itálie a Portugalsko. Anglie chyběla na Euru 2008, Nizozemsko v roce 2016.

Aniž by to mělo snižovat hodnotu této statistiky, probojovat se na Euro, kde letos bude startovat 24 týmů, je mnohem jednodušší než ozdobit světový šampionát.

V roce 2026, kdy ho premiérově hostí tři země (Kanada, USA a Mexiko), čímž bude roztažen po celé Severní Americe, má Evropa jen 16 umístěnek, přičemž po nich touží 55 uchazečů, z důvodů agrese na Ukrajině bylo vyřazeno pouze Rusko.

Z tohoto pohledu je jasné, že kvalifikace je mnohem obtížnější, uspějí jen nejlépe připravené týmy. „Je to ovšem naším cílem,“ opakuje Hašek.

Hraje se o výhru

Tím však není řečeno, že Euro nic neznamená, úspěch na něm se počítá, zvyšuje sebevědomí, mezinárodní věhlas, přináší obrovské zisky do asociační pokladny. Nový kouč, který se jako hráč přes dlouhou a úspěšnou kariéru obohacenou o angažmá ve Francii a Japonsku na něm nikdy nepředstavil, dobře uvědomuje.

Premiéra v Norsku bude prvním kaménkem do přípravy. A půjde i o výsledek. „Dnes se žádné přátelské zápasy už nehrají, každý chce vyhrát,“ zdůraznil při nominaci.

Norsko, které se na evropský šampionát neprobojovalo, neboť v kvalifikaci skončilo za Španělskem a Skotskem, bude těžký soupeř. Nabízí fotbalisty mimořádné kvality, z nichž vyčnívají kapitán londýnského Arsenalu FC záložník Martin Ødegaard a nedostižný kanonýr Erling Haaland z nejúspěšnějšího klubu světa uplynulého ročníku Manchesteru City.

A mají okolo sebe schopné spoluhráče. „Většina norských reprezentantů působí v nejsilnějších evropských soutěžích, v anglické Premier League, německé Bundeslize či italské Serii A,“ upozorňuje Hašek.

Bude to před blížícím se turnajem dobrá prověrka. A cenné zkušenosti i s výhledem na kvalifikaci na světový šampionát 2026.

Reklama

Doporučované