Hlavní obsah

Co s fotbalem udělají tři minuty navíc? Premier League experimentuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodčí Simmon Hooper na archivním snímku.

Reklama

Rozhodčí v nové sezoně Premier League prodlužují zápasy podle katarského vzoru, BBC spočítala, jaký vliv to má na fotbal.

Článek

Nezvyklé scénky ze závěrů zápasů na mistrovství světa v Kataru máte možná ještě v živé paměti. Rozhodčí poslechli pokyn FIFA a nastavovali zápasy o pět, deset, někdy i více minut, aby divákům i týmům nahradili mrtvý čas. Chvíle, kdy se v normální hrací době 2 × 45 minut nehrálo kvůli zranění, zdržování či zásahům VAR.

V letošní sezoně, z níž je odehráno osm kol, k podobnému experimentu sáhla i nejuznávanější liga světa, anglická Premier League. Server BBC udělal podrobnou analýzu, co to se zápasy Arsenalu, City, Tottenhamu či dalších špičkových týmů udělalo.

Nejdelší zápasy na ostrovech se tak už nehrají devadesát minut, ale zaberou více než 100 minut. Důležité je ale průměrné nastavení – v 80 dosud odehraných zápasech rozhodčí přidali 11 minut a 33 vteřin.

Oproti loňské sezoně, kdy se ještě neexperimentovalo takto výrazným „katarským“ způsobem, je to nárůst o tři a půl minuty.

Rekordním je z tohoto pohledu střetnutí Fulhamu s Sheffieldem United, které sudí nastavil bezmála o 14 minut, protože se během zápasu vážně zranil obránce Chris Basham, uvádí BBC.

Debaty o tom, jestli nezavést i ve fotbale (třeba po vzoru hokeje) čistý čas, trvají už roky. Až dosud vždy zvítězila tradice, nyní doplněná pokusy natáhnout zápasy o delší časový úsek na koncích obou poločasů. Statistici spočítali, že průměrný čistý čas v loňské sezoně byl pouze 58 minut 48 vteřin. Zbytek času hráči polehávali, čekalo se na rozehrání rohů, autů či přímých kopů, rozhodčí zkoumali videozáznamy sporných situací nebo na hřišti – jako třeba ve Fulhamu - museli zasahovat lékaři či maséři.

Když se v Česku hrálo ostře sledované a hodně kouskované derby Slavia–Sparta, čistý čas se dostal pouze na 37 minut (!) v součtu obou poločasů.

Důvodů přemýšlet o lepším využití času určeného pro fotbal je tedy nejen v Anglii dost.

A co se v nastavení děje? Prvních osm kol letošní Premier League ukázalo, že v něm poměrně často padají góly. Střelci jich dali 32, což je více než 13 procent celkově vstřelených branek.

A také relativně dvakrát víc než v loňské sezoně.

BBC v analýze upozorňuje, že je ještě příliš brzy na závěry, ale první poznatky ukazují, že delší nastavení vede směrem, kterým si vedení soutěže přeje: větší atraktivita, víc gólů – a tudíž zatím málo pozornosti se věnuje hlasům, že by se mělo zkoumat i zdravotní zatížení hráčů.

Reklama

Související témata:

Doporučované