Hlavní obsah

Správné by bylo opakovat zápas, říká Klopp. Tým VAR zveřejnil audio

Foto: ČTK

Rozhodčí Simon Hooper kontroluje obrazovku VAR při zápase Tottenham–Liverpool.

Reklama

Britská Premier League zveřejnila záznam rozhovoru rozhodčích z kontroverzního momentu sobotního zápasu Tottenham–Liverpool, který vyvolal debatu o dalším používání technologie VAR.

Článek

Organizace PGMOL, orgán odpovědný za rozhodčí v anglickém fotbale, zveřejnila audiozáznam hovorů mezi rozhodčími na hřišti u neuznaného gólu liverpoolského Luise Diaze v zápase anglické fotbalové Premier League Tottenham–Liverpool.

Liverpool po kontroverzní situaci v prvním poločase zápasu, který Liverpool po vypjatém závěru prohrál 2:1, organizaci rozhodčích o zveřejnění zvukového záznamu požádal.

Videoasistent rozhodčího Darren England totiž nezvládl situaci, kdy byla pozice liverpoolského Diaze při prvním gólu neprávem označena za ofsajdovou.

Na zvukovém záznamu England nejprve říká, že kontrola je „dokonalá“, a vzápětí sprostě nadává, když si uvědomí, že došlo k chybě.

Co se vlastně stalo?

Zápas mezi dvěma předními týmy Premier League se do kontroverzního momentu hrál bez branek – Liverpool hrál v deseti lidech po červené kartě Curtise Jonese za zákrok na Yvese Bissoumu. Ve 34. minutě Diaz poslal oslabené hosty do vedení.

Ihned se však pro možný ofsajd po přihrávce od spoluhráče Mohameda Salaha vztyčil praporek rozhodčího.

V tu chvíli začal tým VAR – Darren England, jeho asistent Dan Cook a operátor opakovaných záběrů – vyhodnocovat opakované záběry, počínaje okamžikem, kdy Salah přihrává. Tým u videa v tento moment vidí, že Diaz v ofsajdu není a že by gól měl správně být uznán.

Po přezkoumání incidentu tak England oznámil rozhodčímu na hřišti Simonu Hooperovi, že „kontrola je dokončena“ (check complete – pozn. red.) – což ale fakticky znamenalo, že označil odpískání ofsajdu za správné. Zápas pokračoval volným kopem Spurs.

A to byla grandiózní chyba.

Až tehdy si rozhodčí u VAR uvědomili, že šlo o velké nedorozumění. Původní rozhodnutí na hřišti totiž bylo, že Diaz je v ofsajdu. Tým u videa tedy celou situaci posuzoval opačně, než měl.

Operátor opakovaného záběru na to sice Englanda v tu chvíli upozornil – míč ale už byl ve hře, a na vyřešení situace tak bylo příliš pozdě. Jen o dvě minuty později Son Heung-min poslal Tottenham do vedení.

Liverpool sice bojoval a odpověděl vyrovnáním, Joel Matip si ale poté, co Liverpool po červené kartě Dioga Joty dohrával jen v devíti, v nastaveném čase vstřelil vlastní gól.

Liverpool: Došlo k porušení integrity sportu

Tým z Liverpoolu se tak po právu cítí okradený. Po incidentu klub uvedl, že „byla narušena sportovní integrita fotbalu“. V nedělním prohlášení klub uvedl, že situaci hodlá řešit a momentálně „prozkoumává řadu dostupných možností“.

Liverpool se také odvolal proti červené kartě Jonese. Odvolání ale bylo zamítnuto, což znamená, že si záložník odpyká třízápasový zákaz činnosti.

Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp na středeční tiskové konferenci prohlásil, že správné by bylo zápas s Tottenhamem odehrát znovu. Prozatím však odmítl upřesnit, zda o to Liverpool požádá oficiálně.

„Tak to prostě je. Pravděpodobně k opakování zápasu nedojde. Budou proti tomu argumentovat, že když tu bránu otevřete, tak si o to řekne každý. Myslím si ale, že tato situace je tak bezprecedentní, že by bylo správné zápas sehrát znovu,“ řekl Klopp.

„Musíme o tom mluvit úplně v klidu. Všechny emoce jsou pryč, zápas skončil… Kdyby se to stalo v budoucnu znovu, tak bych znovu řekl, že by se zápas měl opakovat.. Mnohem lepší než jej opakovat by ale bylo vyřešit to v daném okamžiku,“ vysvětlil Klopp.

„V tomto konkrétním zápase to bylo ještě o něco výjimečnější v tom, že jsme inkasovali dvě minuty poté, co jsme vstřelili regulérní gól. Všechno závisí na sobě… bylo by to jiné. To je můj pohled na věc,“ dodal.

PGMOL: Pochybili jsme

Incident vyvolal další vlnu debat o účinnosti a fungování systému VAR, který byl v Premier League zaveden na začátku sezony 2019/20, a jeho vlivu na hru. Přestože k takto výrazné chybě zřejmě ještě nedošlo, za minulou sezonu se PGMOL musel za pochybení omlouvat hned několikrát, včetně kontroverzního gólu v derby Manchesteru City a Manchesteru United nebo chybně neuznaného ofsajdu Brentfordu v zápase s Arsenalem.

Organizace PGMOL podle BBC uvedla, že uznává, že v případě tohoto incidentu „nesplnila očekávání“, a chybu přiznala velmi krátce po skončení sobotního zápasu. Dodala, že Liverpoolu a ostatním 19 klubům Premier League byla předána „podrobná“ zpráva, včetně „klíčových poznatků a okamžitých opatření“.

Přečtěte si

První říjnový den uplynulo 100 let od narození Václava Ježka. Vynikal u československé reprezentace, s níž získal titul mistra Evropy 1976, se Spartou Praha, prosadil se v zahraničí. Zvítězil v anketě Nejlepší trenér 20. století.

Podle PGMOL za rozhodnutím o neuznání gólu stál „lidský faktor a zásadní chyba“. „Při ztrátě koncentrace a soustředění VAR ztratil přehled o rozhodnutí na hřišti a nesprávně sdělil „check complete“, čímž neúmyslně potvrdil rozhodnutí na hřišti,“ dodal PGMOL v prohlášení, které doprovázelo úterní zveřejnění zvukového záznamu.

„Tým VAR poté zvážil, zda by hra mohla být v tomto okamžiku přerušena, ale dospěl k závěru, že protokol VAR to v rámci pravidel hry neumožňuje. Zásah v tu dobu již nebyl možný, protože hra byla znovu zahájena,“ stálo také v prohlášení.

Fungování VAR

Bývalý útočník Chelsea Pat Nevin řekl pro BBC, že VAR „není nesmysl“. „VAR funguje v 99 procentech případů - díky systému VAR jsme byli svědky více dobrých rozhodnutí než díky rozhodčím,“ řekl pro BBC Radio 5 Live. „Mnohem častěji VAR funguje a má pravdu, ale o tom se nechceme bavit – chceme trávit čas tím, že budeme mluvit o případech, kdy se rozhodčí u VAR spletli,“ dodal.

Mnozí však začínají čím dál více argumentovat proti – nebo alespoň proti lidem, kteří to mají v Premier League na starosti. Stále častěji se objevují argumenty, že systém je dobrý, ale lidé, kteří ho mají na starosti, jsou nekompetentní.

„VAR jako systém, jako koncept, neudělal v sobotu na stadionu Tottenhamu nic špatně. VAR to dělá jen zřídka. Je však jen tak dobrý, jak dobří jsou jeho provozovatelé. A protože tito důvěryhodní odborníci jsou pravděpodobně nejméně kompetentním orgánem úředníků, VAR je prozatím v háji,“ napsal pro The Times korespondent Martin Samuel.

Reklama

Doporučované