Hlavní obsah

Deset mladých mužů, ze kterých Katar udělal multimilionáře

Foto: Profimedia.cz

Bellingham (vpravo) a Tchouaméni se utkali ve čtvrtfinále šampionátu v Kataru. V budoucnu mohou soupeřit o post nejdražšího hráče na světě.

Reklama

Fotbalový šampionát je minulostí, výkony hráčů ale budou mít vliv ještě dlouho. A to zejména na klubový byznys. Seznam Zprávy přinášejí přehled deseti fotbalistů, kteří v Kataru zazářili a za které by mohly kluby nejvíce utrácet.

Článek

Jude Bellingham

Došel sice jen do čtvrtfinále, přesto zanechal na mistrovství výraznou stopu. Brzy dvacetiletý anglický záložník Jude Bellingham na světovém šampionátu ohromil. V těžké konkurenci hráčů Albionu hrál středopolař Borussie Dortmund i přes svůj mladý věk klíčovou roli.

V prvním zápase proti Íránu skóroval, v osmifinále proti Senegalu si připsal asistenci. Když v klíčovém momentě ve čtvrtfinále proti Francii anglický kapitán Harry Kane neproměnil penaltu, byl právě 19letý Bellingham první, kdo ho přiběhl podpořit.

Ačkoliv ani jeho snaha na postup Anglie nestačila, hráčova cena opět vzrostla. Podle webu Transfermarkt už je mladý záložník se 110 miliony eur čtvrtým nejdražším hráčem na světě. Dražší už jsou jen Mbappé, Haaland a Vinícius Júnior. Okolo Bellinghama už krouží týmy jako Liverpool, Manchester City a United či Real Madrid.

Poznámka: Najetím na grafy se zobrazí hráčova hodnota a klub, ve kterém v danou dobu hrál.

Aurélien Tchouaméni

Trenér Didier Deschamps ho postavil před těžký úkol. Ve dvaadvaceti letech měl nahradit zraněné N'Gola Kantého a Paula Pogbu a řídit zálohu obhájců mistrů světa za dalším titulem.

A Aurélienovi Tchouaménimu se dařilo. Nastoupil do každého zápasu. Od čtvrtfinále až po finále se postaral o jedinou střelu mimo pokutové území, která skončila gólem. Dovedl Francii až do finále.

V klíčovém okamžiku ale selhal. Jeho pokutový kop v penaltovém rozstřelu těsně minul bránu a Francie se musela spokojit pouze s druhým místem. Přesto cena záložníka Realu Madrid opět vzrostla, dosáhla 90 milionů eur. Ve španělském hlavním městě podepsal v létě 2022 smlouvu na šest let.

Joško Gvardiol

Na šampionát musel nastoupit kvůli zranění s maskou, což mu ovšem nezabránilo ve fantastickém výkonu. Chorvatský obránce Joško Gvardiol držel naděje vicemistrů světa z roku 2018 na další účast ve finále po většinu turnaje.

Červenobílý výběr nestačil až v semifinále na pozdější mistry světa z Argentiny. Chuť si Chorvaté a Gvardiol spravili alespoň v zápase s Marokem o třetí místo. Stoper Lipska hned v sedmé minutě otevřel skóre zápasu hlavičkou k levé tyči, Chorvatsko nakonec zvítězilo 2:1.

Gvardiol se ihned dostal do středu zájmu špičkových evropských klubů. Jeho cena atakuje 75 milionů eur, očekávat se ale dá i vyšší suma. Smlouvu má totiž v Německu platnou až do roku 2027. Mezi největší favority na získání chorvatského zadáka momentálně patří Manchester City, Real Madrid a Chelsea.

„Můj vysněný klub? To musí být Liverpool. Od dětství jsem sledoval jejich zápasy spolu s mým tátou. Je to klub, který mi zůstal v srdci,“ nechal se ovšem nedávno slyšet dvacetiletý chorvatský talent.

Cody Gakpo

Co zápas ve skupině, to gól. Taková byla statistika nizozemského útočníka z PSV Eindhoven na mistrovství světa v Kataru.

Ve vyřazovací části už ale žádný gól nepřidal. Spolu s celým Nizozemskem Cody Gakpo balil kufry po čtvrtfinálové porážce s Argentinou. Gakpo si ale ani nemusel příliš vybalovat a cestoval znovu. Tentokrát do Anglie, konkrétně do Liverpoolu.

Tady za objev šampionátu zaplatili 42 milionů eur, ačkoliv jeho tržní cena už v tu dobu byla vyšší – 60 milionů. Gakpo podepsal s „The Reds“ smlouvu na pět a půl roku.

Enzo Fernández

Začal na lavičce, skončil jako hrdina. Řeč je o záložníkovi Benfiky Lisabon Enzu Fernándezovi. V prvních dvou zápasech, kdy se Argentina ještě trápila, odehrál něco přes půl hodiny. I to mu ale stačilo, aby v druhém zápase proti Mexiku dal gól. Od té doby v sestavě nechyběl.

S jeho výkony rostl také tým okolo kapitána Lionela Messiho. Celý příběh skončil pro Argentinu fantasticky: bílomodří získali třetí titul mistrů světa. Enzo Fernández se navíc stal nejlepším mladým hráčem turnaje. A ihned začaly spekulace o jeho přestupu.

Do Benfiky přitom Fernández přišel teprve v létě 2022. Portugalský tým do jeho smlouvy vložil prodejní klauzuli: Kdo by Enza chtěl, musí zaplatit 120 milionů eur. Jeho tržní cena – 55 milionů eur – však není ani poloviční.

Už na přelomu roku se zdálo, že tuto částku zaplatí londýnská Chelsea. S hráčem už byl klub domluvený, na poslední chvíli ale nabídl „pouze“ 85 milionů eur.

„Jejich chování bylo neuctivé vůči nám všem, vůči Benfice. Hráči pobláznili hlavu a předstírali, že chtějí zaplatit výstupní klauzuli. Nakonec chtěli vyjednávat,“ řekl k tomu trenér Benfiky Roger Schmidt. Zájem o záložníka má i Liverpool nebo Real Madrid.

Julián Álvarez

Podobný případ jako Fernández. První dva zápasy na lavičce, pak zazářil. Julián Álvarez poslal Argentinu do finále dvěma góly, celkově se mu podařilo vstřelit čtyři. Odchovanec River Plate přišel v létě 2022 do Anglie a na své šance musí spíše čekat.

Hraje totiž v Manchesteru City, v jehož útoku momentálně září nezastavitelný Erling Haaland. V reprezentaci ale šanci dostal a trenérskému štábu se odvděčil vynikajícími výkony. I proto jeho cena vystoupala za pouhý měsíc a půl o 18 milionů eur na 50 milionů. Smlouvu u „Citizens“ ale má až do roku 2027.

Alexis Mac Allister

Další objev, další Argentinec. Alexis Mac Allister, záložník anglického Brightonu, na sebe upozornil v klíčovém zápase s Polskem. Poté, co Lionel Messi nedal penaltu, se Argentina ocitla v problémech. Nenápadný Mac Allister ale nakonec dokázal překonat polskou defenzivu a dát veledůležitý gól, který poslal bílomodré do vyřazovacích bojů.

Mimochodem, Argentina zápas vyhrála 2:0. Druhou branku dával Julián Álvarez, nahrával mu Enzo Fernández.

Kdo by si nyní chtěl Mac Allistera pořídit, musel by si připravit 42 milionů eur, tedy více než miliardu korun.

Randal Kolo Muani

Poslední minuta nastavení prodloužení finálového zápasu. Dlouhý pas za obranu propadá až na Kolo Muaniho. Útočník Frankfurtu posílá míč k pravé tyči, jeho spoluhráči už slaví, Francie může obhájit titul mistrů světa… Proti je ale brankář Emiliano Martínez. Gólman Aston Villy předvádí svůj životní zákrok a posílá utkání do penalt. V nich vítězí Argentina.

Randal Kolo Muani i přesto patří mezi objevy katarského mistrovství. Do průběhu šampionátu se výrazněji zapojil až v semifinále, kdy po několika vteřinách na hřišti pojistil gólem postup Francie do finále. V něm naskočil už v prvním poločase a zejména na konci zápasu výrazně pomohl k vyrovnání.

Jeho tržní cena překročila 35 milionů eur. O jeho služby projevily zájem Bayern Mnichov či Manchester United.

Gonçalo Ramos

Pořádnou šanci dostal až v osmifinále, důvěru ale splatil. Portugalec Gonçalo Ramos vstřelil proti Švýcarsku hattrick a přidal k tomu jednu asistenci. Svou zemi poslal do čtvrtfinále a nepustil do základní sestavy hvězdného Cristiana Ronalda.

Proti Maroku se ale Ramos ani žádný další Portugalec neprosadili a v Kataru skončili. I tak ale Ramosovi za poslední půlrok výrazně stoupla cena, která nyní dosahuje 30 milionů eur, a mluví se o zájmu několika předních evropských velkoklubů.

Azzedine Ounahi

První africký tým, který se kdy dostal do semifinále mistrovství světa – to už Maroku nikdo nevezme. Ačkoliv z toho bylo nakonec až čtvrté místo, jde o historický úspěch.

Podepsali se na něm nejen hvězdy jako Bono, Hakimi či Ziyech, ale také Azzedine Ounahi, středopolař z francouzského Angers. Díky jeho výkonům si Ounahiho začaly všímat kluby z Anglie či Itálie. Připravit si ale budou muset okolo 15 milionů eur.

Reklama

Doporučované