Hlavní obsah

Glosář: Tři králové Bundesligy, jeden z nich je český

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Patrik Schick v sobotu neproměnil penaltu, ale gól dal. Drží se v trojici nejlepších střelců Bundesligy.

Reklama

Fotbalový komentátor Jaromír Bosák glosuje tentokrát střelecké manévry v německém nejvyšší soutěži.

Článek

Bundesliga je rozhodně velmi zajímavá soutěž. Nejen pokud jde o to, kdo se stane mistrem, kdo bude hrát Ligu mistrů a kdo se bude muset poroučet o patro níž. Hodně napínavý bude i dostih o stupně vítězů pro nejlepší střelce.

Hezky se kouká na tabulku střelců. Úplně nahoře je neotřesitelná jistota posledních let, Robert Lewandowski. Jenže hned za ním se směle drží Patrik Schick, na jehož záda se dívá třetí v pořadí Erling Haaland. Tihle tři se nikterak nezdráhali potvrdit svoje kvality i v právě odehraném bundesligovém kole. V sobotu nastřílel Lewandowski tři góly Kolínu nad Rýnem, jen o gól méně si přichystal pro aspiranta na evropské poháry Freiburg už v pátek norský sentinel Haaland. Do listiny střelců se v zápase Mönchengladbach – Bayer Leverkusen zapsal i Schick. Byť to tentokráte bylo poněkud komplikovanější. Nejprve totiž český forward neproměnil za stavu 0:0 penaltu, respektive specialista na tuto činnost, gólman Sommer, vyrazil nepříliš umístěnou a nijak prudkou střelu na roh. Byla to Schickova premiéra, první neproměněný pokutový kop v bundeslize. Stane se.

Vítězný Schickův gól

Žádné velké výčitky mít muž s číslem 14 na dresu nemusel, protože z následného rohového kopu jeho tým skóroval. A o chvíli později sám přidal po centru zleva druhý gól hlavou. Potvrdil tak poměrně unikátní bilanci – všechny branky, které v tomto ligovém ročníku zapsal, vstřelil z prostoru uvnitř pokutového území. Tentokrát byl dokonce jeho gól vítězný, protože Leverkusen vyhrál na hřišti Borussie, která v minulém kole porazila Bayern, 2:1. V posledních kolech přečasto platilo, že Schick dává góly, ale tým bere v nejlepším případě bod. Tentokráte se historie neopakovala.

Srovnání výkonů tří nejlepších střelců je docela zajímavé. V Mnichově, Dortmundu i Leverkusenu mohou s uspokojením konstatovat, že jejich elitní šutéři zatím letos v lize nastříleli více branek, než odehráli zápasů. Po sobotním hattricku se Lewandowski dostal na metu 23 gólů. Potřeboval na to 19 utkání, jinými slovy opět dokazuje, že je fyzicky skvěle připraven a predestinován k tomu, aby dlouhodobě provozoval svůj oblíbený sport, protože letos nastoupil ke všem ligovým zápasům. Průměr na jeden gól je odehraných 71 minut, z pokutových kopů je stoprocentní při bilanci 3/3. Celková bilance v bundeslize hovoří o tom, že polská hvězda zaznamenala v 369 utkáních rovných 300 gólů, v reprezentaci už slavil úctyhodných 74 branek, na něž potřeboval 128 střetnutí.

Patrik Schick pochopitelně hraje německou nejvyšší soutěž daleko kratší dobu než populární „Lewa“. Přesto se už má také čím chlubit. Za Lipsko a Leverkusen odkopal dohromady 69 utkání, v nichž dokázal nasázet 37 gólů. V této sezóně do této statistiky přispěl osmnácti kousky. K takovému výsledku potřeboval jen 16 zápasů, na jednu trefu tedy potřebuje ke dnešku o minutu méně než Lewandowski. Mohlo to být ještě o chlup lepší, ale penalty má po sobotě 2/1. A pro doplnění – reprezentační bilance zní 33/17.

Třetí do party

Třetí do party, Erling Haaland, který je v tuto chvíli poněkud na kordy s vedením klubu, protože se nějak nemohou shodnout, jak to bude v létě s eventuálním přestupem. Nicméně zrovna tohle na sobě nenechává na hřišti znát, byť zdaleka nepatří mezi nejklidnější krotitele kopacího míče. Respektive, i v pátečním mači bylo patrné, že je na sebe hodně naštvaný, protože ve dvou posledních zápasech střelecky neuspěl. Ale po dvou trefách se jeho nálada rapidně zvedla. V tomto ligovém ročníku neodehrál kvůli zdravotním problémům zdaleka tolik zápasů, kolik by chtěl. Ale i tak, za třináct devadesátiminutovek stihl patnáct gólů, na které v průměru potřebuje 72 minut. Hezky se mládenci v této kolonce srovnali, 70-71-72. I Haalandovi pomohly k výtečné bilanci tři proměněné penalty ze tří. Pro dokreslení toho, jaký potenciál se v norském blonďákovi skrývá, dodávám reprezentační statistiky: nastoupil za A tým patnáctkrát, dvanáctkrát dopravil míč do branky. Jednoho potěší, že v posledních měsících může zcela samozřejmě do takovéto společnosti zařadit českého útočníka.

Jen to tak úplně nemají, respektive neměli v Německu. Alespoň v odborném časopise SportBild. Jeho redaktoři zařazují vždy na konci kalendářního roku jednotlivé hráče do výkonnostních kategorií. K dispozici jsou Weltklasse (světová úroveň), internationale Klasse (mezinárodní úroveň) a nationale Klasse (národní, místní úroveň). Za rok 2021 byli Lewandowski s Haalandem zařazeni mezi smetánku Weltklasse, proti čemuž se nedalo namítnout ani to nejmenší. Oba si takovou formu ocenění rozhodně zasloužili. To Patrik Schick byl hodnocen jako hráč čistě bundesligové úrovně. Jasně, samo o sobě to není málo, co by za to daly zástupy dalších českých i zahraničních fotbalistů. Zároveň je také třeba dodat, že loňská ligová sezóna nebyla ze strany českého útočníka úplně ideální. Odehrál 23 utkání, střelecky úspěšný byl devětkrát. Ovšem probíhající bundesligový ročník píše jiný příběh. A nějak se nemohu zbavit dojmu, že kategorie Weltklasse bude tentokráte pro Schicka naprostou samozřejmostí.

Střelci v procentech důležitosti

Není divu, když dám k nahlédnutí ještě jednu statistiku, vyjadřující důležitost tří zmíněných kanonýrů pro týmy v nichž působí. Bayern zatím dokázal zatížit konta soupeřů 61 góly, což značí, že Lewandowski z nich nastřílel takřka 38 procent. Dortmund není zatím až tak produktivní jako mnichovský rival, součet se prozatím zastavil na hodnotě 49 střeleckých úspěchů. I tak je to letos druhá nejlepší útočná bilance. Podíl Haalanda na ní tedy činí zhruba 31 procent. Střelecky nejskromnější z této trojice jsou „farmaceuti“ z Leverkusenu. Jejich ukazatel produktivnosti se zastavil na hodnotě 44 branek. K tomu se sluší dodat, že z pěti zahrávaných penalt dosáhli leverkusenští toliko dva góly. Jen v sobotu jim brankář Sommer zneškodnil dvě. Pokud jde o Schickův střelecký příspěvek v letošní sezóně, tak ten dosáhl po odehraných devatenácti kolech takřka 41 procent.

Oproti konkurentům má Lewandowski jednu výhodu. Má po ruce Gnabryho, na něhož musí dávat obránci taktéž velký pozor, vsítil už devětkrát. K tomu pětigóloví Sané a Müller. Schick má po svém boku dva muže s bilancí pěti gólů – Diabyho a Wirtze, norského dravce doplňují ve střeleckých tabulkách taktéž pětinásobně úspěšný Brandt, o gól méně si připsal Reus. Haaland a Schick musí tedy celkem logicky počítat s daleko přísnějším dohledem soupeřových bránících hráčů.

Do konce letošního ročníku bundesligy je ještě hodně daleko. Soutěž se hraje na 34 kol. Všichni tři útočníci mají tedy spoustu příležitostí svou bilanci ještě vylepšit, zároveň se pochopitelně nedá vyloučit pokles formy nebo nějaký zdravotní problém, covid nevyjímaje. Ale Lewandowski, Schick a Haaland určitě nebudou mít další velkou konkurenci. Jediný mužem, který se ještě dostal přes deset nastřílených branek, je kolínský Modeste. Radoval se dvanáctkrát. Tohle na trio uprchlíků určitě stačit nebude.

Reklama

Doporučované