Hlavní obsah

Nejmocnější lidé českého fotbalu. Žebříček Top 50

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Stupně vítězů spojené s prvním vydáním žebříčku nejvlivnějších v českém fotbale na Seznam Zprávách: 1. Křetínský, 2. Paska, 3. Fousek.

Reklama

Seznam Zprávy začaly sestavovat žebříček Top 50 nejvlivnějších osob v českém fotbale.

Článek

V premiérovém vydání žebříčku shlíží na ostatní osobnosti z první, tedy nejvyšší pozice nejbohatší z nich. Daniel Křetínský, majitel fotbalové Sparty, který podle časopisu Forbes ovládá majetek ve výši 87,8 miliardy korun, je podle Seznam Zpráv nejvlivnějším mužem českého fotbalu.

Svůj investorský talent Křetínský rozvíjí především prostřednictvím Energetického a průmyslového holdingu, a to v mnoha evropských zemích. Už dávno se nevěnuje jen energetice, v jeho portfoliu najdete podíly například v maloobchodních sítích, e-commerce nebo v médiích.

Top 50 v českém fotbale

Foto: Seznam Zprávy

První příčky aktuálního vydání žebříčku Top 50 nejvlivnějších ve fotbale.

Žebříček Top 50 nejvlivnějších lidí v českém fotbale najdete ZDE. Sestavuje ho fotbalový reportér Seznam Zpráv Luděk Mádl. Projděte si jeho aktuální vydáníkritéria, podle kterých se pořadí řídí.

A v roce 2021 si Křetínský udělal radost, když své impérium rozšířil o 27 procent akcií londýnského West Hamu United, klubu se slavnou tradicí i nadějně vyhlížející současností, ale hlavně hrajícího nejlepší ligu světa, Premier League. Transakce nejen demonstrovala Křetínského ekonomické možnosti, navýšila bezpochyby i jeho osobní prestiž jak za hranicemi, tak i v České republice.

Jistě se najdou hlasy, které nastolí dotaz: A k čemu Danielu Křetínskému ve fotbale všechen ten jeho vliv, prestiž a peníze vlastně jsou, když jeho Sparta v silné konkurenci Slavie domácí tituly pořád nevyhrává?

Nabízí se jednoduchá odpověď, že trofeje vyhrávají fotbalové týmy, a ne výpisy z bankovního účtu. Šířeji se ale k ní a zejména ke zmapování reálných možností vlivu Daniela Křetínského na český fotbal a jeho klíčová témata, jako jsou obchod s televizními právy nebo vize nového stadionu na Strahově, vrátíme v dalším textu, který v souvislosti s publikací „vlivového“ žebříčku chystáme.

Kdo za Křetínským?

Říká se, že muži nestárnou. Pavel Paska (77 let) a jeho agentura ISM fungují v pozadí celého českého fotbalu vlastně pořád. A nejen to. Aby bylo jasno: Paska prodával už Tomáše Skuhravého ze Sparty do Janova po světovém šampionátu v roce 1990. Od té doby nastalo nejspíš jen málo událostí, do kterých by nijak nezasáhl nebo se nepodílel na jejich řešení.

Co je ale nejpodstatnější: Na stříbrné příčce aktuálního žebříčku je Pavel Paska proto, že v Česku má prostě v portfoliu své firmy pořád ty nejlepší a nejzajímavější hráče. Stačí jmenovat Patrika Schicka, jenž dává v Leverkusenu tolik gólů, že už se mu brzy začnou otevírat zlaté brány těch nejrenomovanějších klubů světa. Doplňme jméno Adama Hložka. A zjistíme, že Pavel Paska se v branži nebude nudit nejspíš nikdy.

Na třetí příčce žebříčku stojí Petr Fousek, předseda Fotbalové asociace ČR. Jeho funkce je klíčová, nelze jej ani v nejmenším opominout. Ale zatímco pánové Křetínský a Paska teď takříkajíc letí jako na raketě, ve vysoké dynamice a objemech, Fousek hledá své slíbené reformní tempo o poznání rozvláčněji.

Éra po Berbrovi

Máme za sebou rok 2021, který českému fotbalu nabídl nebývalou příležitost ke zcela zásadním změnám, jež se předtím dlouho jevily jako takřka nemožné. Poté, co byl Roman Berbr v říjnu 2020 coby místopředseda Fotbalové asociace ČR zatčen a obviněn z korupce, znamenalo to jasný signál, že zdánlivě zabetonované berbrovské struktury bude možné ve fotbalových volbách roku 2020 přinejmenším rozrušit.

To se i stalo, byť relativně natěsno. A díky tomu si český fotbal zvolil do svého čela právě Petra Fouska, slibujícího reformy mnohem přesvědčivěji než jeho volební soupeř Karel Poborský, kterému se za dlouhé týdny kampaně nepodařilo zodpovědět otázku, kdo ho vlastně podporuje. Tedy vedle Sparty, která to řekla otevřeně. A spojenectvím se Zdeňkem Vaňkátem a s dalšími skalními postberbrovci se asi slavný reprezentant chlubit nechtěl.

Kdo volil Petra Fouska, víme: Morava, radikálové z F-evoluce a několik málo dalších, které si zajistil sám. Uteklo více než půl roku, z kruhů F-evoluce prosakují stále intenzivnější signály nespokojenosti s tím, jak pomalu se pod Fouskovým vedením asociace mění.

Pojedeme do Kataru?

Máme teprve leden, další měsíce prozradí, zda Češi pojedou na MS do Kataru. Nebo jak se na další roky zobchodují televizní práva na českou Fortuna ligu, zda opět dohodou s Pragosportem, který mezitím vlastnicky pohltila dravá firma Livesport, nebo zda se o práva bude soutěžit. Sledovat budeme i vývoj v Berbrově či Peltově aféře.

A stále tu s námi bude žebříček Top 50 nejvlivnějších v českém fotbale. Nyní, v lednu 2022, vychází jeho premiérová podoba, v dalších čtvrtletích pak čekejte vždy aktualizované vydání.

Žebříček je sestaven na základě veřejně dostupných údajů, ale i na základě četných konzultací s řadou insiderů, kteří uvnitř českého fotbalu působí a situaci dlouhodobě sledují. Reportér Luděk Mádl vychází i z vlastních zkušeností a vědomí souvislostí. O českém fotbale píše už od roku 1994.

Anketa

Koho byste do čela žebříčku nejmocnějších mužů v českém fotbale postavili vy?
Daniela Křetínského
23,6 %
Pavla Pasku
2,1 %
Petra Fouska
2,1 %
Někoho jiného
72,2 %
Celkem hlasovalo 5320 čtenářů.

Při sestavování žebříčku je pro něj nejpodstatnější, jaká je reálná šance příslušné osoby realizovat nějaký konkrétní strategický krok českého fotbalu. Anebo ho inicializovat, doporučit či prosadit. Každopádně zajistit, že nastane.

Moc a vliv jsou odvozovány od příslušné funkce či pozice, ekonomické síly, aktuální sportovní úspěšnosti, ale i míry respektu, který prostředí dotyčnému přiznává a projevuje.

Zohledňujeme též potenciál generovat pro český fotbal finanční příjmy nebo příležitost dotyčného podílet se na budování mediálního obrazu.

V prvním vydání žebříčku figuruje v Top 50 celkem 13 představitelů a funkcionářů klubů a 11 osob, jež fungují ve strukturách FAČR a LFA, někteří z nich paralelně i v klubech. Napočítáte v něm 7 hráčských agentů, současné i bývalé reprezentanty, trenéry. Nejméně 6 osob, včetně bývalých hráčů, patří mezi miliardáře.

V žebříčku figuruje jediná žena. Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová přitom v žebříčku nereprezentuje fotbalové prostředí, ale orgány činné v trestním řízení, tedy státní aparát, který dohlíží na dodržování zákonů a trestá jejich porušování. Což je činnost, která má k českému fotbalu blíže, než by mu bylo milé. Stíhání Miroslava Pelty a Romana Berbra mají všichni ještě v živé paměti a po prostudování bohatého důkazního materiálu, případně po výsleších dalších svědků, se trestní stíhání může případně rozšířit i na další osoby.

Žebříček Top 50 nejvlivnějších v českém fotbale rozebereme do šroubku i v novém podcastu Nosiči vody. První díl s Jaromírem Bosákem, Luďkem Mádlem a Karlem Tvarohem uslyšíte na Seznam Zprávách, ale i ve všech podcastových aplikacích už v úterý 11. ledna. Přihlaste se k odběru už nyní!

Reklama

Doporučované