Hlavní obsah

Jak ve fotbale vstoupit mezi nesmrtelné. Wayne Rooney našel recept

Foto: Profimedia.cz

Kouč Derby County Wayne Rooney (vpravo) slaví výhru s obráncem Dylanem Williamsem (vlevo).

Reklama

Rooney už dávno není „pouze“ ostrostřelec. Pokud by se jeho Derby udrželo v lize, jednalo by se podle něj o největší úspěch v rámci 138leté klubové historie. Nevyslyšel námluvy z Premier League. Srdnatě zvolil ten nejtěžší boj.

Článek

Když se vysloví jméno Wayne Rooney, český fotbalový fanoušek si jistě vybaví jeho zlatou éru v Manchesteru United. Mezi lety 2004–2017 si Rooney vystřílel titul nejproduktivnějšího střelce „Red Devils“ všech dob. Za United nasázel celkem 183 branek. Historicky nejlepší střelec anglické fotbalové reprezentace se rozloučil s aktivní fotbalovou kariérou právě v druholigovém Derby County. Plynule přešel za postranní čáru, odkud se pilně učí novému řemeslu. Podmínky k tomu má ovšem mimořádně obtížné.

Největší výzva

Letos v lednu uplynul rok od momentu, kdy se Wayne Rooney stal hlavním koučem Derby, s nímž od počátku bojoval o záchranu. Tu nakonec „The Rams“ urvali až v hektickém závěru posledního kola.

Vyhlídky do ročníku 2021/2022 neměli Rooney a spol. nikterak růžové. Zadlužený klub se zbavil bezohledného majitele. Jako bonus Derby vyfasovalo od EFL (English Football League) do tabulky odpočet 21 bodů a také embargo na přestupy a nové kontrakty. Následovala vlna propouštění hráčů i zaměstnanců. Bezvládné Derby pod vlivem krize zamířilo ke dnu.

Přesto zůstal Rooney věrný klubu, který mu svěřil první trenérské angažmá a myšlence, že nic není nemožné. Rooney směle sní o velké záchraně, dost možná o té největší ve fotbalové historii. „Derby County je obrovský klub s velmi početnou a věrnou fanouškovskou základnou. Derby má budoucnost. My na hřišti uděláme maximum pro zachování nadějí. Ať je to cokoliv, to, co se odehraje mimo trávník, musí zachránit tenhle klub,“ vyjádřil se Rooney.

„Jsme v tom společně“

Když v roce 1888 vznikla první anglická fotbalová liga, jedním z 12 zakladatelů bylo Derby County. Dvojnásobný anglický mistr, vítěz FA Cupu a někdejší útočiště legendárního Briana Clougha se nyní pere s nepřízní osudu, s jejíž magnitudou se dosud nesetkalo. Ve hře je holá existence celého klubu – fotbalového orgánu naprosto nezbytného pro zdravé fungování místní 250tisícové komunity.

Derby zcela reálně hrozí kompletní zánik kvůli obřím dluhům, které napáchal bývalý majitel Mel Morris. Ten, oslněn vidinou svého projektu v miliardářské Premier League, nehleděl na riziko a svým gamblerským přístupem k investicím dostal klub do obtížně řešitelné situace. Morrisovi se ke sklonku jeho působení nepodařilo najít vhodného kandidáta, kterému by Derby mohl prodat. Není divu. Kdo příčetný by se dobrovolně hnal do byznysového plánu se startovním dluhem kolem 60 milionů liber a velmi nejistou sportovní budoucností.

Jestli fotbalové Derby přežije svou klinickou smrt, Rooneyho socha bude brzy ztvárněna v nadživotní velikosti přímo před Pride Parkem, domácím stadionem „The Rams“. Kouč Derby se nezalekl valící se laviny nejrůznějších překážek a se svými muži hrdě podstupuje výzvu, jejíž zadání by pro mnohé představovalo předem prohraný boj.

Rooneyho loajalita vůči svému zaměstnavateli patří v profesionálním sportu do přihrádky s raritními jevy. Ačkoliv Everton nabídl trenérské místo dřív jemu než Franku Lampardovi, Rooney klub, kde fotbalově vyrostl a dvakrát působil, s díky odmítl.

„Řekl jsem hráčům, že jsme v tom všichni společně. Myslím, že by ani nevypadalo dobře, kdybych Derby při první příležitosti opustil. Dostali jsme se do obtížné situace, ale dokud dýcháme, věřím, že je v našich silách to celé ještě zvrátit. Pravda, je velmi pravděpodobné, že sestoupíme. Ovšem překonání té obří výzvy, které čelíme, by znamenalo pro klub jeden z největších úspěchů v historii, podle mě ten největší,“ řekl Rooney.

Výprodej talentů

Od svého nástupu do funkce pustil Rooney na trávník už 20 debutantů. Nejnadějnější talenty – tradiční vývozní artikl místní vyhlášené akademie. Za 14 měsíců jde bezpochyby o rekordní počet. Dlužno dodat, že se Rooney na své nejmladší hráče v zásadě spoléhat musí. Sám nedávno prohlásil, že když hrají na tréninku „staří proti mladým“, za tým zkušených nastupují Max Bird, Jason Knight a Lee Buchanan, tedy borci staří 21, respektive 20 let.

Před týdnem zachraňovalo Derby drahocenný bod v hektickém závěru doma s Birminghamem. Hosté vedli 2:0 ještě v 86. minutě. Vyprodanou arénu rozpumpoval pohledný obstřel z kopačky Lukea Plunge, 19letého útočníka, jenž jako jeden z mnohých musel během sezony nastupovat se skromnými podmínkami mládežnické smlouvy. I proto Plunge nakonec stihl na poslední chvíli zamířit do Crystal Palace, londýnského celku z Premier League. Vedle něho Derby v lednu uvolnilo i 19letého beka Dylana Williamse do Chelsea a spekuluje se o odlivu dalších talentů v rámci vynuceného výprodeje.

Únor napoví

„The Rams“ drží aktuálně předposlední příčku. Pokud by nepřišli o zmiňovaných 21 bodů, patřilo by Rooneyho svěřencům 16. místo s pohodlným polštářem na sestupové pozice. Na senzační záchranu přitom ztrácí pouhých 7 bodů. Navzdory přebujelé nejistotě se Rooneymu podařilo stabilizovat výkonnost svých hráčů. Své kabině dokázal vštípit pocit sounáležitosti a dosud nepoznané sebedůvěry. Rooneyho bezmezná víra v potenciál svého mužstva se odráží týden co týden na hřišti.

„Rooney by mohl představovat jednoho z kandidátů na nejlepšího kouče roku (v rámci Championship). Na to, že je mu 36, jde o jeho první zkušenost a pracuje v klubu, který jakoby byl veden podle návodu „Jak nevést fotbalový klub“, klobouk dolů. Rooney je příkladem manažera, který pracuje nad očekávání. Možná jsme ho všichni podcenili,“ napsal Daniel Taylor pro The Athletic.

Jestli se Derby nakonec zachrání, promění se Rooney v Derby v místního boha. Klubovou legendou už totiž dávno je. „Únor hodně napoví ohledně našich nadějí na záchranu. Kluci si zaslouží velkou pochvalu za skutečnost, že se ještě v roce 2022 můžeme o nějaké záchraně bavit. Dokud máme šanci, necháme pro Derby všechno,“ řekl Rooney nedávno.

Reklama

Související témata:

Doporučované