Hlavní obsah

Ze Slavie do Wu-chanu. Co čeká Stancia v Číně?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Nicolae Stanciu míří do čínské ligy. Co si o tom myslí Nosiči vody?

Reklama

Článek

Po týdnu jsou tu opět Nosiči vody, nový podcast Seznam Zpráv o dění v českém i světovém fotbale. Jeho protagonisté Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh se tentokrát věnují zvýšené aktivitě na přestupovém trhu.

Česká nejvyšší fotbalová soutěž startuje již tento týden. A právě kvůli co možná nejlepšímu vstupu do jarní ligové fáze mnohé kluby posilovaly. V zimním přestupovém období jsme byli svědky i několika překvapivých transferů směrem ven z Česka. Mezi takové patří odchod Nicolae Stancia z pražské Slavie. Rumunský tvůrce hry zamířil daleko za hranice kontinentálního fotbalu – do čínského Wu-chanu.

Čínská liga není v kurzu

„Kolem Stancia se rojily nejrůznější přestupové spekulace snad během každého přestupového okna. Nicméně i tak vnímám jeho odchod do Číny jako překvapivý. Opouští Slavii, kde mohl hrát o titul a úspěch v pohárové Evropě. Jeho manažerská skupina má evidentně zájem na tom, aby cestoval po světě, a pochopitelně tak vydělal ještě více. Pravdou je, že on většinou někam přijde a zazáří, pak postupně vyhasíná,“ soudí Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Sešívaní tak v zimě přišli po svém nejlepším podzimním střelci Janu Kuchtovi také o svého nejlepšího nahrávače Nica Stancia. „Stanciu putuje do Číny ve chvíli, kdy tamní liga uvadá. Je tam podstatně méně peněz, soutěž ztrácí na kvalitě a prestiži. Z jeho strany mi to proto připadá jako totální rezignace na fotbal na té nejvyšší sportovní úrovni,“ tvrdí Jaromír Bosák, moderátor podcastu.

Podle Bosáka Jindřich Trpišovský, současný kouč Slavie, s touto variantou dopředu počítal. „Do několika klíčových zápasů Trpišovský Stancia nepostavil, případně ho pouze střídal. Osobně věřím, že Daniel Samek by ho mohl v budoucnu nahradit, byť je to typologicky trochu jiný hráč. Pokud se mu nezamotá hlava, může uspět,“ přemítá Bosák.

„Je zapotřebí uznat, že Stanciu od svého příchodu výrazně zkvalitnil slávistickou hru. Přinesl do Edenu něco, co v „součkovské“ ultraběhavé éře Slavii chybělo. Pozvedl jejich hru z hlediska kreativity,“ poznamenává Mádl.

Jak Nosiči vyhlížejí první jarní kolo? Jaké jsou ambice Baníku Ostrava? Co čeká Moberga Karlssona v Japonsku? Bosák s Mádlem rozebírají, proč je polská Ekstraklasa tak oblíbenou destinací českých fotbalistů. V zahraniční části podcastu se Nosiči věnovali zejména největším transferům v Premier League, prodiskutovali úroveň páté anglické ligy a zasmáli se Tottenhamu. Řeč přišla i na posilující Barcelonu.

Celou aktuální epizodu nového fotbalového podcastu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz. A sledujte nás na novém Twitter účtu @Nosicivody.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované