Hlavní obsah

Příběh kluka, který se „ztratil“ v Anglii. Jmenuje se Alex Král

Foto: Profimedia.cz

Alex Král v dresu West Hamu United během své anglické premiéry na Old Trafford.

Reklama

aktualizováno •

Do Londýna se stěhoval za potlesku rozvášněných fanoušků Hammers. Jenže Král toho dosud příliš nenahrál. Kdo z Kladivářů mu stojí v cestě a jaké má vyhlídky?

Článek

Další česká akvizice po Tomáši Součkovi a Vladimírovi Coufalovi, navíc další exslávista. Alex Král se v srpnu 2021 stěhoval do anglické metropole v rámci ročního hostování ze Spartaku Moskva. Sám David Moyes, hlavní kouč Kladivářů, nadšeně vítal 24letého pracovitého středopolaře prostřednictvím klubových médií. „S jeho příchodem se zvedne konkurence na středu zálohy. Je to další mladý, talentovaný hráč s potenciálem dostat se na úroveň Premier League. Přivedli jsme ho formou hostování, aby v průběhu nadupané sezony dostal určitý prostor a pomohl kádru rozložit síly,“ pravil Moyes.

Jenže Král si dosud na place vysloužil od skotského trenéra pouhých 210 minut. A to napříč všemi soutěžemi. Od září zhlédl celkem 20 utkání z lavičky jako nevyužitý náhradník. Z vysněné Premier League si odkopal jen několik málo vteřin, když v rámci svého jediného startu naskočil na půdě Watfordu v 90. minutě za rozhodnutého stavu.

V Evropské lize, tedy soutěži, kvůli níž potřeboval Moyes vhodně doplnit stavy, účinkoval Král 6 minut s Genkem, 26 s Rapidem Vídeň a 90 se Záhřebem. Ačkoliv se „český David Luiz“ stěhoval do východního Londýna hned v úvodu sezony, stále má v aktuálním ročníku odehráno více minut v dresu ruského velkoklubu, kde zaznamenal celkem 7 soutěžních startů.

Vysněná premiéra

Po necelém měsíci stráveném na tréninkových hřištích a nejrůznějších lavičkách se Král dočkal vskutku stylové premiéry. Těžko si přát sladší debut než na slavném stadionu Old Trafford navrch okořeněný vítězstvím. „Debut proti Manchesteru United ještě u nich na Old Trafford před plným stadionem nebyl vůbec jednoduchý, ale na druhou stranu to bylo úžasné. Jsem rád o to víc, že se nám podařilo vyhrát a pokračujeme dál v poháru. Velkou radost mi dělají i fanoušci. To, jak tam obecně vnímají fotbal, je něco naprosto úžasného,“ uvedl Král.

Jenže od té doby se po Královi i vinou zranění slehla zem. Dlužno dodat, že konkurenční prostředí na pozici defenzivního středního záložníka je ve West Hamu na vysoké úrovni. Král to má výkonnostně přinejmenším složité. V jádru formace Kladivářů nastupuje neochvějná dvojice Declan Rice - Tomáš Souček. Rice coby jeden z nejtalentovanějších (a logicky i nejdražších) Angličanů patří k největším nadějím ostrovního, ne-li světového fotbalu. Se Součkem si navíc náramně sedli a dohromady ztělesňují zdravé srdce a plíce Hammers.

Klubová legenda a nepozorný Lanzini

Teorie zněla jasně: Pokud jeden z těchto klíčových mužů vypadne, zastoupit by je měl fyzicky zdatný Král. Jenže praxe se tenhle systém nedočkal. Moyes v nouzi sázel na Marka Noblea, nejzkušenějšího z Kladivářů, pro nějž by měla být aktuální sezona v dresu Hammers tou poslední. Právě Noble dostal přednost v základní sestavě i ve zmiňovaném utkání na Watfordu. Důvěru tehdy splatil brankou.

O poznání důstojnější porci času na seberealizaci zatím obdržel také Nikola Vlašič, další letní posila z Ruska. Bývalý ofenzivní záložník CSKA Moskva od léta nasbíral v Premier League celkem 11 startů, z toho 7 z lavičky. Ani jeho přínos zatím vyloženě nenaplnil očekávání.

Čím dál více prostoru dostává Manuel Lanzini, který svým herním stylem pasuje spíš do role ofenzivního záložníka. Jenže Moyes ho začal využívat i jako přímou náhradu za Součka, jenž zkraje roku vypadl kvůli covidu na dva týdny. Volba Lanziniho se vymstila zejména v prohraném duelu s Leedsem, mužstvem proslulým pro fyzicky namáhavý styl. Běžecky nadupaný Leeds náramně využil skutečnosti, že Lanzinimu nechutnají rychlé návraty. Hammers byli potrestaní hattrickem Harrisona, jehož měl Argentinec při několika případech osobně střežit.

Odveta na Old Trafford

Druhá ligová porážka v řadě, kterou Hammers utrpěli na Old Trafford, získala obzvlášť hořkou příchuť. Připravil ji totiž v poslední minutě Marcus Rashford, specialista na vítězné trefy v nastaveném čase. Na vítězné akci Manchesteru United se podíleli hned tři domácí střídající hráči. To hostující Fredericks – jediný využitý náhradník Hammers – celý brejk United rozjel nepřesvědčivou hlavičkou.

Minulý týden hlásala anglická média, že se nebohý David Moyes nemůže spolehnout na své náhradníky tak jako jeho konkurence na špici Premier League. Ačkoliv kus pravdy tohle tvrzení nesporně nese, konzervativní Moyes se v průběhu ročníku s nějakou vlastní improvizací vyloženě nepřetrhl. Sám by si přál kádr několika hráči doplnit, ale jak čas běží i ti nejoptimističtější fanoušci ztrácí víru.

Rozjezd proti 6. lize

A co z toho vyplývá pro Krále? V souvislosti s jeho budoucností v anglické metropoli se spekuluje o tom, že jeho nečekaně nízké vytížení může souviset se specifickými podmínkami jeho hostování. Podle serveru Transfermarkt.com by za určitých okolností Královo hostování mohlo vyústit v povinnost odkupu. Pokud by například Král odehrál určitý počet zápasů/minut, West Ham by ho v létě musel odkoupit. A jestli Moyes a spol. nejsou přesvědčeni o jeho kvalitách, těžko s tím kdokoliv něco zmůže.

V souvislosti s Královou budoucností se spekuluje i o jeho letním návratu do Ruska. To ale není jeho prioritou. „Chceme, aby zůstal v Premier League,“ uvedl Karol Kisel, Králův agent.

Krále bychom mohli spatřit v akci už příští sobotu (5. 2.) v rámci 4. kola prestižního FA Cupu, kdy se Hammers představí na hřišti Kidderminsteru, celku ze šesté nejvyšší soutěže. Lze očekávat, že Moyes využije utkání i k odzkoušení aktuální formy některých méně rozehraných borců. Duel odvysílá Nova Sport 2.

Reklama

Doporučované