Hlavní obsah

Na Euru bojoval o život, teď je Eriksen blízko senzačnímu návratu

Foto: Profimedia.cz

Christian Eriksen v dresu Tottenhamu Hotspur.

Reklama

V létě se podruhé narodil. Dánský záložník Christian Eriksen by mohl brzy naskočit do fotbalového kolotoče. Po srdeční zástavě, kterou utrpěl během letního Eura, našel motivaci k senzačnímu návratu. Má jasný cíl: MS v Kataru.

Článek

Christian Eriksen měl patřit na letním Euru k tahounům dánské reprezentace. Jenže hned v úvodu premiérového představení proti Finsku se hrůzostrašným způsobem zřítil k zemi. Na vině bezvládného pádu byla náhlá srdeční zástava, která u Eriksena na nějaký čas odstavila fotbal někam na čtvrtou kolej. Dánský fotbalista svůj boj o život zvládl zejména díky pohotové reakci záchranářů a spoluhráčů, ale i duchapřítomných soupeřů. Nyní chystá senzační „comeback“.

V souvislosti s potenciálním Eriksenovým návratem se v médiích skloňuje jedno jediné jméno: Brentford FC. S nováčkem v Premier League se Eriksen podle renomovaných serverů stihl dohodnout na půlročním kontraktu s opcí na prodloužení o další rok. Osud teď závisí na výsledcích důkladné zdravotní prohlídky.

Volný hráč

Po několikaměsíční odmlce všechno nasvědčuje tomu, že 29letý Dán je zpátky v plné síle. „Moje srdce není žádnou překážkou. Fyzicky jsem zpátky, kde jsem byl. Mým cílem je světový šampionát v Kataru. Chci se znovu prosadit. Jsem si jistý, že se můžu vrátit,“ prohlásil nedávno.

Jenže s faktickým návratem do vysoce návykového světa profesionálního fotbalu nemá odhodlaný Dán vyloženě umetenou cestičku. Eriksen totiž nově žije s voperovaným srdečním defibrilátorem, kvůli němuž nesmí nastupovat například v italské lize, kde ještě v létě působil coby kreativní síla Interu Milán.

Na základě striktního zákazu italské fotbalové asociace, která neumožňuje profesionálním a amatérským fotbalistům nastupovat k zápasům s defibrilátorem, došlo ke vzájemné dohodě mezi Interem a Eriksenem. Ta mu umožnila opustit klub se statusem volného hráče. V praxi to znamená, že další Eriksenův chlebodárce nebude muset za jeho příchod utratit jediný cent.

Eriksenův potenciální návrat zároveň nepodléhá žádnému časovému presu, jelikož by se v případě podpisu smlouvy nejednalo o přestup. Eriksen tedy může fakticky podepsat smlouvu s budoucím klubem v libovolném termínu, bez ohledu na mantinely přestupového okna.

Domov na druhou

Eriksen touží navázat na svou bohatou kariéru, během níž nasbíral 109 startů za dánskou reprezentaci. Na klubové scéně Eriksen prožil vydařené sedmileté angažmá v londýnském Tottenhamu, kde si ve více než 300 startech připsal desítky významných gólů a asistencí.

„Mým snem je návrat do reprezentace, zahrát si znovu na národním stadionu Parken. Chci všechny přesvědčit, že to, co se stalo, byla jednorázová událost. Jestli se mi to všechno podaří, to je věc jiná. Ale je to jednoznačně můj cíl,“ řekl Eriksen, který se v posledních týdnech intenzivně připravoval s dánským klubem Odense Boldklub, kde působil mezi lety 2005–2008.

A proč zrovna Brentford? Londýnský skromný klub se ocitl mezi anglickou elitou po dlouhých 74 letech a všechno nasvědčuje tomu, že nikoliv údělem náhody. Brentford je dnes již globálně proslulý svou skautskou infrastrukturou, propojením s dánským Midtjyllandem a schopností efektivně využívat moderní data. Ale to je příběh na trochu jiné vyprávění.

Co vzájemně přitahuje Eriksena s tímto západolondýnským klubem je personální obsazení. Národnostní složení kádru či realizačního týmu Brentfordu by se dalo s trochou nadsázky snadno zaměnit za dánský národní tým. Vidina návratu do Londýna v kombinaci s hladkou integrací mezi devítkou krajanů představuje pro Eriksena typ nabídky, již nelze ve střízlivém stavu odmítnout.

Brentfordu schází mozek

Eriksena zlákala možnost obnovené spolupráce s Thomasem Frankem, hlavním koučem Brentfordu. Oba se důvěrně poznali v rámci reprezentační „sedmnáctky“, kterou Frank vedl mezi lety 2008–2012. Dánský trenér se významně podílel na loňském postupu Brentfordu do Premier League, kde si aktuálně čtrnácté „Včely“ vedou na nováčkovské poměry bravurně.

Jestli s něčím Frankovi svěřenci aktuálně zápolí, pak jde o nedostatek kreativity. Ve 23 ligových zápasech si Brentford vypracoval ze hry 127 šancí. V tomhle ohledu patří Včelám v rámci ligového srovnání třetí místo od konce. A právě jakýsi prvek kreativity a překvapení by měl do hry vnést „objevený“ Eriksen. Během své poslední sezony v Premier League (2017–2018) Eriksen přichystal svým spoluhráčům 95 šancí, pouze o 11 méně než v tomhle ohledu první Kevin de Bruyne.

Pokud bychom pak brali v potaz čistě onu sedmiletou periodu, kdy Eriksen působil v Tottenhamu, stal by se v rámci Premier League nejlepším nahrávačem (62 asistencí) a střelcem za hranicí vápna (23 branek), nejkreativnějším fotbalistou (571 připravených šancí) a nejproduktivnějším exekutorem trestných kopů (osm branek).

Důkladná prohlídka

Ačkoliv Brentford podpisem zkušeného Eriksena fakticky poruší drtivou většinu svých transferových principů, celá transakce dává dokonalý smysl. Aby se ​​Brentford dočkal svého historicky největšího přestupu, musí Eriksen projít zdravotní prohlídkou.

Dánský záložník je povinen na základě předpisu anglické fotbalové asociace (The FA) podstoupit důkladnou srdeční prohlídku, bez níž by jeho start v Premier League byl zcela vyloučený. Podle serveru The Athletic takovou prohlídku v rámci Anglie ročně podstupuje kolem 1 500 fotbalistů. Pakliže přední kardiologové schválí, že je Dánovo srdce v kombinaci s defibrilátorem způsobilé pro fotbalové výkony, nic ho už na cestě za jeho snem nezastaví.

Reklama

Doporučované