Hlavní obsah

Notičky: Fouskův výsadkář se v týlu nepřítele ocitl pod palbou

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

V očích mnohých se Valijevová zařadila do hitparády nejtrapnějších dopingových výmluv.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Leckterým z vás možná ještě zůstala v paměti vyhrocená atmosféra souboje o vládu nad českým fotbalem v období po pádu Romana Berbra. Jenže pozor, volební valnou hromadou v červnu 2021 zdaleka nic neskončilo.

Konzervativní, nebojme se říct postberbrovské síly, sice prohrály s Moravou a F-evolucí souboj o předsedu, kterým se stal Petr Fousek, a nezískaly ani většinu hlasů ve výkonném výboru Fotbalové asociace ČR. Nicméně ani jejich 5 zástupců proti 7 není zanedbatelná síla.

Co je podstatné, mezi oběma tábory stále zůstává vyhlouben široký, patrně nepřekročitelný příkop v názorech na to, jak v Česku dál dělat fotbal. A to vytváří ne-li studenou válku, pak dozajista napjatou atmosféru.

Existuje však jedno „válčiště“, na kterém tento nesoulad předvolebních táborů eskaluje ve zcela otevřeném konfliktu, kde se bojuje s plnou vehemencí, muž proti muži. Tedy ne ve smyslu, kdo koho zapíchne, ale kdo koho zlikviduje a odstaví z funkce. Jde o souboj Řídící komise Čechy s její vlastní komisí rozhodčích.

Pro neznalé je teď potřeba pár věcí vysvětlit. Takže: Fotbal se štěpí na tři výkonnostní patra: profesionální (I. a II. liga), výkonnostní (třetí ligy a divize) a regionální (okresy a kraje). My se zaměříme na patro prostřední, a sice na to, které se odehrává v Čechách. Třetí ligu, nazývanou ČFL, a české divize tady řídí tzv. Řídící komise Čechy.

A právě v tomhle segmentu soutěží se koncentruje to nejtvrdší, nejzavilejší a stále velmi silné jádro konzervativního proudu, chcete-li berbrovců. Do čela Řídící komise Čechy si kluby z ČFL a divizí zvolily Martina Drobného, který měl k Romanu Berbrovi a jeho metodám léta velmi blízko. V Řídící komisi Čechy s ním zasedá Drobného spřízněnec Ivan Teuber, přičemž partu s nimi obvykle drží i Michal Fischer z Pražského fotbalového svazu řízeného sparťanem Dušanem Svobodou a Benjamin Vomáčka, zástupce Liberecka, jenž pracuje pro Peltův Jablonec. Detailněji vysvětlujeme jejich vztahové zázemí i proto, že ligové kluby Sparta a Jablonec před volbami podporovaly stejné kandidáty jako ti, co zbyli z někdejší Berbrovy politické sítě rozprostřené v nižších patrech českého fotbalu. Jediným zástupcem opačného, tedy reformního tábora v ŘKČ je Tomáš Novák z Benešova.

Předseda Martin Drobný každopádně v ŘKČ nachází pro svá stanoviska jednoznačnou výraznou podporu. Pro zjednodušení budeme tedy v dalším textu hovořit o Drobného ŘKČ jako celku, byť názorově není jednohlasná zcela.

Radosti Drobného souputníků z panování na jejidh „nedobytném hradě“, ze kterého řídí ČFL a české divize, ale přeci jen něco schází. A zrovna to pro ně nejpodstatnější: Moc nad komisí rozhodčích při ŘKČ. Do jejího čela totiž předseda svazu Petr Fousek loni v létě posadil svého muže Petra Petříka. A pověřil ho, věru, nelehkou misí. Vysadil ho přímo do týlu nepřítele.

Nevadí, obložíme ho svými lidmi, kteří ho v komisi kdykoli přehlasují, řekli si Drobný a spol. Jenže Petřík v takovém souboru odmítl pracovat. A Fouskův „velký“ výkonný výbor FAČR mu pomohl komisi personálně přeobsadit podle jeho představ.

Od té doby tu zuří otevřená válka. Drobný a spol. chystají na příští úterý už třetí pokus nějak získat na výkonném výboru FAČR hlasy potřebné k rozmetání Petříkova týmu.

Teď je ale situace vyhrocená o to víc, že se blíží jednak start sezony, především však seminář spojený s testy pro 150 rozhodčích a 60 delegátů z listin pro ČFL a české divize. A právě tyhle listiny jsou aktuálně hlavním jablkem sváru.

Petříkova komise si je sestavila podle svého uvážení. Jenže Drobného vedení volá: Kdepak, pravomoc schvalovat listiny rozhodčích a delegátů máme podle statutu ŘKČ my! A uděláme to až po semináři, vaše listiny neplatí.

Partě kolem Martina Drobného jde prý hlavně o to, aby u nich na listinách delegátů figurovala jména jako Miroslav Liba či Miroslav Tulinger, což byli v nedávné minulosti ti nejbližší spolupracovníci Romana Berbra a velcí poražení f-evolučních změn.

Vedle nich nechce Petr Petřík mezi svými delegáty ani Pavla Královce či Zdeňka Vaňkáta. Netěší se jeho důvěře. Zatímco u Drobného a spol., tedy vedení ŘKČ, je to přesně naopak, tohle jsou lidé s nimi ideově spříznění, jejich „krev“. V tom, aby si mohli padnout do náruče, jim ale brání člověk od Fouska, šéf komise rozhodčích Petr Petřík.

Není divu, že válka mezi Drobného ŘKČ a Petříkovou komisí hoří na několika frontách. Na té legislativní po sobě metají rozličnými řády, s výkladem pravomoce nad listinami, vedle toho jedna i druhá strana zásobuje Etickou komisi podněty s údajnými prohřešky protivníků.

A teď už se věc dostala do finále. Petr Petřík vyzval Martina Drobného, ať buď doloží svá veřejná tvrzení, že si u člena jeho komise sudí účast na listině kupovali, anebo ať Drobný ze své funkce odstoupí.

Naopak Drobný adresuje na Etickou komisi Petříkovy odposlechy, aby posoudila, zda u Romana Berbra tlačil rozhodcovskou kariéru svého syna. A navrch teď Drobný Petříkovu komisi vyzval, aby se do 20. února podvolila všem nařízením ŘKČ, jinak bude vyhodnocena jako neschopná nadále vykonávat svou funkci a řízení rozhodčích uchopí Drobného lidé sami.

Nikdo nehodlá ustoupit ani o milimetr. Dění příštího týdne mnohé naznačí či rozhodne.

Poznámka: Oproti původní verzi textu, která vyšla formou newsletteru, jsme zde přidali i detailnější pohled na složení Řídící komise Čechy.

Kouzelnice týdne: Kamila Valijevová

V dubnu jí bude teprve 16 let. Je to křehká 160 centimetrů vysoká dívka. A točí se kolem ní největší olympijský skandál.

Ve vzorku, který jí odebrali na prosincovém národním šampionátu, totiž objevili zakázaný trimetazidin. A zmatek se rozjel kvůli tomu, že výsledek tohoto testu byl zveřejněn až poté, co se Valijevová zúčastnila soutěže týmů, ve kterém Rusko zvítězilo.

Zasedl rychlý tribunál CAS, před kterým mladá krasobruslařka pronesla větu, kvůli níž jsme ji vyhlásili Kouzelnicí týdne. Dost možná to nebylo z její hlavy, nicméně Valijevová prohlásila, že se do ní zakázaná látka dostala vinou jejího přehmatu. Vzala si prý omylem dědečkovy prášky na srdce.

Jistě, ani tak bizarní příběh nelze zcela vyloučit, nicméně v očích mnohých se Valijevová zařadila do hitparády nejtrapnějších dopingových výmluv. Tam figurují třeba atlet Dieter Baumann s nandrolonem v zubní pastě nebo britský sprinter Linfort Christie, jenž svůj pozitivní test vysvětlil příliš velkou porcí spořádaného avokáda. Absolutní jedničkou však zůstává cyklista Tyler Hamilton: „Cizí buňky v mé krvi pocházejí z mého bratra, dvojčete, který zemřel, ještě než jsem se já narodil.“

Ale zpět k Valijevové. Kvůli skandálům ruské dopingové agentury nesmí Putinovi krajané už od roku 2016 vystupovat na olympijských hrách pod ruskou vlajkou a názvem svého státu.

Pro zajímavost: Po dobu trvání tohoto „trestu“ ve stylu chytré horákyně, kdy Rusko na OH a ZOH nestartuje, ale Rusové ano, získali k momentu, kdy tyto řádky píši, celkem 168 medailí. Valijevová a kvůli ní i další krasobruslařky ovšem v Pekingu medaile nedostanou, rozdělí se až po definitivním vyřešení případu mladé Rusky.

Zásahy týdne

Pekelná trenérka. Valijevovou vede ruská trenérka Eteri Tutberidzeová, žena s přinejmenším kontroverzní pověstí. Vychovává sice šampionky, ale zdá se, že leckdy za cenu totálního přetížení jejich mladého organismu. Její bývalé svěřenky totiž po spolupráci s ní řeší nemalé zdravotní problémy.

Hodila brusle do jezera. A ještě jednou krasobruslení, tentokrát vzpomínka na českou hvězdu 60. let Hanu Maškovou.

Nosiči na Rudém náměstí. Pokud jste ještě neslyšeli novou epizodu podcastu Nosiči vody, určitě to napravte. S Jaromírem Bosákem jsme se rozvyprávěli o Jiřím Jarošíkovi a s Karlem Tvarohem zkusili dát dohromady seznam českých trenérů, kteří kdy působili v evropských top ligách.

Obhajoba Vyšehradu neuspěla. Jaroslav Klíma, majitel Slavoje Vyšehrad, hledal po Rogozově aféře argumenty, které by jeho klub alespoň částečně obhájily. Trest za korupci byl však potvrzen.

Zapeklité smlouvy. S Tipsportem zatím liga o sponzoringu jednat nesmí. Pátral jsem po důvodech.

Tweet týdne

Pro mě nejvtipnější reflexe hokejového neúspěchu. Autorem je Jan Richter, kolega z Televize Seznam. Mimochodem, dívejte se na ni, naše zpravodajství si teď užívá krásného nového studia!

Co trefili jinde

Coffey o jubilantovi s číslem 68. Jaromír Jágr slavil v týdnu své 50. narozeniny. A moje generace velmi ocenila rozhovor s exkluzivním gratulantem, legendárním obráncem Paulem Coffeym. (isport)

Partizan a sparťanská záhada. Rok 1966, čtvrtfinále PMEZ a nepochopitelný kolaps sparťanů na hřišti Partizanu Bělehrad, s jehož aktuálním týmem se nyní potkávají znovu. Co se tehdy stalo? (Aktuálně)

Premier League se stěhuje. V Česku ji od léta bude vysílat Skylink, který získal práva. Co plánuje? (Digitální rádio)

Spartě to s udělením výjimky na zápas proti Partizanu nevyšlo, ale od víkendu už může na stadiony polovina divácké kapacity. A při zdárném průběhu by se 1. března mohly limity pro sportovní fanoušky škrtnout zcela. Tak ať to klapne a užijte si zbytek olympiády!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované