Hlavní obsah

Tipsport nyní s ligou jednat nesmí, Fortuna těží z výhodně napsané smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Momentka z ligového utkání Sparta–Plzeň. Vlevo Martin Minčev, vpravo Filip Kaša. Kdo bude ligu sponzorovat od léta 2024?

Reklama

Fortuna je titulárním sponzorem fotbalové ligy za 78 milionů korun ročně, Tipsport je podle šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka připraven nabídnout až 120 milionů. Jenže smlouva s Fortunou obsahuje klauzule, které hrají do not právě jí.

Článek

Pokud se neprodlouží smlouvy se stávajícím titulárním sponzorem, nesmí Ligová fotbalová asociace, řídící profesionální fotbal, vyjednávat s jinými zájemci dříve než v posledním roce platnosti smlouvy uzavřené právě s Fortunou.

Ta vyprší 30. června 2024, to znamená, že před 1. červencem 2023 nesmí LFA o pozici titulárního sponzora soutěže jednat s Tipsportem, ani s nikým jiným. Tedy s výjimkou Fortuny.

Jak zjistily Seznam Zprávy, mimo jiné právě na tuto klauzuli z platné smlouvy s Fortunou, upozornil Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, v úterý své kolegy ze sedmičlenného ligového výboru LFA.

„Ligové grémium minule v této věci nerozhodlo. Dohodli jsme se s kolegy, že další jednání zástupců klubů I. a II. ligy svoláme na druhou půlku března či začátek dubna. A budeme tam hovořit o této záležitosti, stejně jako o otázce audiovizuálních práv,“ řekl Dušan Svoboda pro Seznam Zprávy.

„Nutno poznamenat, že smlouvu s Fortunou, tak jak je naformulovaná, neuzavíralo vedení Ligové fotbalové asociace, zdědili jsme ji z předchozích let, kdy přinesla českému fotbalu velké příjmy,“ podotýká Dariusz Jakubowicz, člen ligového výboru LFA a majitel Bohemians Praha 1905.

O čem hovoří? V říjnu 2016 uzavřel tehdejší předseda FAČR Miroslav Pelta velkolepou šestiletou smlouvu se sázkovou kanceláří Fortuna s celkovým plněním v řádech stovek milionů korun.

Zahrnovala tehdy podporu reprezentace, Mol Cupu, Superpoháru, druhé ligy i nižších soutěží. A také sponzoring soutěže nejvyšší, s platností od sezony 2018/2019. Kontrakt mezi Fortunou a ligou byl pak v roce 2020 prodloužen do léta 2024.

Jedenáct milionů nám dlužíte!

Finanční plnění ze strany Fortuny se každoročně, zhruba o milion, navyšuje. Nyní by se mělo pohybovat kolem 78 milionů korun a dvě sezony platnosti smlouvy (2022/2023 a 2023/2024) ještě zbývají.

Vzhledem k protipandemickým opatřením a jejich důsledkům v uplynulých sezonách vyčíslila Fortuna, že jí liga dluží protiplnění ve výši 11 milionů korun.

Na minulém zasedání ligového grémia, konkrétně 2. února, přednesl Dušan Svoboda nabídku Fortuny na prodloužení smlouvy o další dvě sezony, do léta 2026. S tím, že by Fortuna v takovém případě škrtla svou pohledávku 11 milionů a navýšila plnění o procenta odpovídající inflaci.

Zástupci oddílů přítomní na zasedání v danou chvíli odmítli o návrhu hlasovat s tím, že je nutné si nabídku promyslet, případně o ní informovat majitele klubů.

Krátce nato rozeslal Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie, klubům dopis, ve kterém je informoval o nabídce Tipsportu stát se titulárním sponzorem soutěže, a to s ročním plněním ve výši 120 milionů korun.

Tipsport zájem sponzorovat fotbalovou ligu potvrdil, mluvčí Fortuny vše označil za „obvyklou konkurenční hru, kterou nemá smysl komentovat“. Více zde.

Nyní tedy Dušan Svoboda přišel se zdůrazněním faktu, vyplývajícím z klauzule smlouvy s Fortunou, že až do léta 2023 stejně s nikým jiným jednat nelze.

Právo dorovnání konkurenční nabídky

Podle informací Seznam Zpráv obsahuje kontrakt s Fortunou i další zajímavou pasáž, která dává Fortuně právo dorovnat konkurenční nabídky. To znamená, že přijde-li někdo, například Tipsport, s nabídkou, že lize zaplatí jistou částku, nyní se hovoří o 120 milionech, dostane Fortuna čas na rozmyšlenou, zda takovou nabídku dorovná. A pokud tak učiní, zůstane titulárním sponzorem soutěže Fortuna.

„Konkrétní klauzule smlouvy nemohu potvrzovat ani komentovat. Jen podotknu, že dneska by takové podmínky do smlouvy nikdo nedal a neodsouhlasil. Ale jak jsem už řekl, smlouvu, tak jak byla napsaná, jsme jako vedení ligy zdědili ještě z předchozího období,“ vysvětluje člen ligového výboru Dariusz Jakubowicz.

„Ligovému grémiu předložíme dvě varianty řešení,“ říká Dušan Svoboda. Ty jsou jasné. Buď nyní prodloužit s Fortunou a mít své jisté. Anebo počkat na léto 2023 a otevřít případně jednání i pro další subjekty. S tím, že by Fortuna svůj příspěvek pro příští sezonu nejspíš krátila o 11 milionů korun.

Vedle jednání o titulárním sponzorství se debatuje také o audiovizuálních právech na ligu. Tady platí smlouva s Pragosportem do léta 2024. A Dušan Svoboda má ambici přednést příště ligovému shromáždění podmínky možného prodloužení kontraktu.

Proti tomu se staví Slavia a Baník Ostrava. Oba kluby razantně vyžadují vypsání tendru. Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie, přislíbil, že by se tendru zúčastnila BPA (agentura vlastněná Tipsportem), stejně jako zahraniční subjekty Saran Group a Aser Ventures.

Reklama

Doporučované