Hlavní obsah

S Jarošíkem jsme kdysi naháněli Lenina. On teď s Teplicemi žene soupeře

Foto: Profimedia.cz

Jiří Jarošík se v roli hlavního kouče Teplic rozkoukal a se svými hráči vyšel vstříc záchranářské misi.

Reklama

Článek

Proč se Sparta proměnila? Jaromír Bosák a Luděk Mádl ve fotbalovém podcastu Nosiči vody vyzdvihují i přínos práce trenéra Jiřího Jarošíka v Teplicích. A Karel Tvaroh se zaměřil na boj o top 4 v rámci anglické Premier League.

Výkop podcastu se neobešel bez analýzy šlágru mezi Spartou a Plzní (2:2). „V souvislosti se sparťanskými výkony se nabízí výraz sinusoida. Jednou nahoře, jednou dole. Tentokrát po vyhraném derby, kdy člověk očekává další kvalitní výkon, přijde strmý pád a po většinu utkání totální herní výbuch na vlastním stadionu,“ glosoval formu Letenských Jaromír Bosák, moderátor podcastu Nosiči vody.

Klíčový rozdíl mezi derby a duelem s Plzní? Absence Ladislava Krejčího mladšího ve středu pole, shodlo se osazenstvo podcastu.

Podle fotbalového experta Seznam Zpráv Luďka Mádla předváděla Sparta proti takticky výtečně připravené Plzni po dlouhé minuty i prvky tragikomedie. „Třeba když Minčev po převzetí nadějné přihrávky udělal čelem vzad a stočil akci k postranní čáře. Nebo když Panák založil útok tak, že balonem napálil záda sudího Berky. O zoufalém bránění rohových kopů nemluvě,“ dodává.

Sparťané přesto dokázali srovnat skóre na 2:2. I proto, že je předtím v několika návazných tutovkách „nedorazil“ plzeňský mladík Pavel Šulc. „A nebylo to poprvé,“ připomněl Mádl. Co by Šulcovu koncovku mohlo vyléčit? I tohle téma jsme v nové epizodě podcastu nastolili.

Spasitel Jarošík. Zachrání Teplice?

Nosiči následně zamířili do Ostravy, kterou překvapivě snadno vyloupily předposlední Teplice. Kredit za současný vzestup Severočechů patří podle Nosičů zejména mladému kouči Jiřímu Jarošíkovi.

„Jarošík sice začal šňůrou 7 ligových porážek, ale už v prosinci se Teplice výsledkově zvedly. Teplicím se navíc vydařila zimní příprava, když porazily například Rapid Vídeň. Najednou na jaře v lize evidují stoprocentní bilanci. Jarošík si přivedl nové hráče: Filipa Žáka z Prostějova a Václava Sejka ze Sparty. Zejména těm se nyní utkání mimořádně vydařilo,“ říká Jaromír Bosák.

„Jarošík je rozený lídr. Skoro všude platilo, že kam přišel, tam vyhrál titul. Má za sebou velká angažmá včetně Chelsea. Zároveň je osobitý. Trenérskou licenci vystudoval v Rusku. Rozvíjel sice dlouho vize, že coby trenér chce předvádět španělský kombinační fotbal, jak už ale zjistil, zrovna v zachraňujících se Teplicích to asi tak dobře nepůjde. Nakonec ovšem, zdá se, správnou funkční cestu našel,“ všímá si Mádl, který aktuální dění obohatil i historkou, kterou společně s Jarošíkem prožili kdysi v Moskvě.

„S fotografem jsme za ním jeli na návštěvu, na jeho první utkání za CSKA. Měli jsme s Jirkou sraz na Rudém náměstí, u mauzolea. Měli jsme vymyšlenou fotku s dvojníky revolucionářů Lenina a Marxe, kteří se tam s turisty za pár drobných fotili. Ale Jarošík měl zpoždění a dvojníci už se odebrali na cestu domů. Když v tom se Jarošík objevil. A tak jsme za mizejícími Leninem a Marxem ještě rychle pelášili. Vrátili se, fotky před Kremlem se pořídily… A editor je pak do novin stejně nezařadil,“ směje se Mádl.

„Na Jarošíkovi je každopádně krásně vidět, jak moc nesnáší porážku. On prostě udělá cokoliv, aby se vyhrálo. Odehrál s námi pár charitativních zápasů i za tým Top Real, takže jsem měl možnost vidět to naživo,“ dodává Bosák. „A Jirka Jarošík se právě takhle stavěl i k zápasům tady toho druhu.“

Kdo na mladících vydělal a kdo ne?

Nosiči vody se věnovali také rozboru nudné bitvy Slovácko–Slavia, jejíž uspávací potenciál srovnal Luděk Mádl se seriálem o jednom slavném detektivovi. Stejně tak uslyšíte analýzu přestupu dvojice Jurásek, Fila a jeho návaznosti na slávistický plán získat zpět Milana Škodu.

Nosiči si pořádně posvítili i na jih Čech a objasnili, proč to vře v zákulisí českobudějovického Dynama, odkud s velkým lomozem odešel Tomáš Sivok. Proč? Kteří mužové z temnějších časů českého fotbalu by tam měli někdejšího reprezentanta nahradit? Uslyšíte v podcastu.

V zahraniční části se Nosiči věnovali vyrovnanému boji o top 4 v anglické Premier League, ale také zaostřili na francouzské Bordeaux FC, které dočasně trenérsky převzal Jaroslav Plašil. Kteří Češi vedli týmy v top ligách? Nezapomněli Nosiči na někoho? Ujistěte se.

A nechybí ani sázkařské okénko s Fortunou, v němž Nosiči vyhlíží duely pražských „S“ v Evropské konferenční lize.

Celou aktuální epizodu nového fotbalového podcastu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované