Hlavní obsah

Notičky: Jak členové ligového výboru dopadli v berbrovských odposleších

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Ester jela prostě tak dobře, že své protivnice donutila, aby riskovaly přespříliš…

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Dramatické dění uvnitř Ligové fotbalové asociace spojené s klíčovými smlouvami přitáhlo pozornost fotbalových fanoušků k LFA natolik, že už si ji snad konečně nepletou s Fotbalovou asociací ČR.

LFA řídí I. a II. ligu a tvoří ji kluby, které tyto soutěže hrají. Potřeba autonomie ligy se po léta zdůvodňovala dvěma faktory: 1) Aby se profesionální kluby vymanily zpod nadvlády funkcionářů volených okresy a kraji. V praxi z dosahu Romana Berbra. 2) Aby se víc vydělalo na marketingových a televizních smlouvách a aby se část peněz „nezašumlovala“ na FAČR. Jak víme, bod 1 vyřešilo ve skutečnosti až zatčení Romana Berbra. A ani bod 2 dosud očekávání nenaplnil.

Jak před týdnem informovaly Notičky, kluby odmítly takříkajíc „z voleje“ schválit prodloužení sponzorské smlouvy s Fortunou, předložené předsedou LFA Dušanem Svobodou. A ohledně televizní smlouvy vystoupil šéf Slavie Jaroslav Tvrdík s odmítnutím prodloužení kontraktu s Pragosportem, a naopak s jasným požadavkem vyhlášení tendru.

V mezidobí rozeslal Jaroslav Tvrdík klubům sdělení potvrzující informaci Seznam Zpráv, že prodloužení smlouvy s Fortunou za 78 milionů korun ročně hodlá konkurovat Tipsport nabídkou 120 milionů ročně. A dodal, že tendru na TV práva je připravena zúčastnit se agentura BPA, vlastněná Tipsportem a také zahraniční „překupníci“ Saran Group a Aser Ventures.

Další vývoj podle všeho určí úterní zasedání ligového výboru LFA. Možná nebude na škodu, když si dnes tento řídící orgán LFA představíme blíže, a to i na pozadí informací z vyšetřování berbrovské aféry.

Členy ligového výboru volí kluby. Jde o předsedu, po jednom místopředsedovi za I. a II. ligu, dále o tři členy za nejvyšší soutěž a jednoho za druholigovou. Členství v ligovém výboru je pro všechny čestná, neplacená funkce.

Předsedou je od počátku organizace Dušan Svoboda, který stále zůstává i viceprezidentem Sparty a drží si též funkci předsedy Pražského fotbalového svazu. V odposleších je zmiňován jako Tydýt, kterého se další funkcionáři snaží vmanipulovat do řešení covidové sezony bez sestupu a rozšíření ligy na 18 účastníků. Co se týče Sparty, známé jsou jen Berbrovy poznámky o jejím činovníku Krulovi a suchém hajzlu před finále Mol Cupu.

Místopředsedou za I. ligu je Adolf Šádek, majitel Viktorie Plzeň. Stejně jako Svoboda zastupuje profesionální fotbal zároveň ve výkonném výboru FAČR.

V sobotní MfD se objevila informace, že policisté pracovali s podezřením, že Berbr za úplatu nabízel konkrétní umístění v lize Viktorii Plzeň, Příbrami, Slavii, Baníku Ostrava a SFC Opava. Žádné konkrétní důkazy pro potvrzení této hypotézy však detektivové neshledali. Tato praktika byla nicméně ve fotbale obecně známa jako „jízdné“.

V roce 2013 policie odložila věc s podezřelou komunikací mezi Šádkem a Berbrem o lakýrkách na ples a nominaci rozhodčího na zápas Viktorie Plzeň. Ještě staršího data je příběh, ve kterém dva rozhodčí sepsali u notáře prohlášení, že je uplácel Martin Svoboda, řečený Chřestýš, blízký přítel Adolfa Šádka. Měli ovlivnit duel Jablonec–Plzeň ve prospěch hostí. U soudu to ale odmítli zopakovat a tím kauza skončila.

Druhým místopředsedou LFA je Petr Heidenreich z Ústí nad Labem, který je nyní trestně stíhán pro údajnou účast v ovlivňování veřejných zakázek Českých drah. Kauza vyplynula z odposlechů Romana Rogoze, sportovního ředitele Vyšehradu, jemuž Berbr říkal „synku“.

A teď členové ligového výboru. Prvním je Dariusz Jakubowicz z Bohemians. O „klokanech“ dosud ve vyšetřování nepadlo křivého slova. Dále je tu člen slávistického představenstva Tomáš Bůzek. Slavia bude muset vysvětlovat větu „My dlužíme“, kterou Bůzkův tehdejší kolega z vedení klubu Jan Nezmar opakovaně sděloval Romanu Berbrovi.

Třetím členem za I. ligu je pak Václav Brabec, majitel Baníku Ostrava. Kromě neprokázaného „jízdného“ instruoval Berbr několik sudích, že v Ostravě musí Brabce vyhledat. „Za každou cenu zajdeš za Brabcem a budeš ho ode mě pozdravovat… yes???“ tohle nařídil např. Emanuelu Markovi. Vykládat to jistě lze mnoha způsoby.

Členem za II. ligu je pak chrudimský boss Tomáš Linhart, který Rogozovi „meldoval“, že něco pro to udělal a čtyři hráči ze základu nebudou hrát. Věc už řešila Etická komise. Linhart je podle ní nevinen, protože Chrudim i v tomto složení zápas s Vyšehradem vyhrála.

Pro úplnost: Ligový výbor zasedá obvykle společně s Kontrolním výborem LFA, který tvoří Libor Kleibl z Liberce, Lukáš Vaculík z Jihlavy a Petr Hort, který však z Karviné obvykle nedorazí.

Kouzelník týdne: Ester Ledecká

Někdo by mohl namítnout, že její soupeřky v jednotlivých vyřazovacích jízdách olympijského závodu v paralelním obřím slalomu snowboardistek ve většině případů na strmém svahu popadaly. Jenže Ester jela prostě tak dobře, že své protivnice donutila, aby riskovaly přespříliš.

Na minulé zimní olympiádě uhranula svět zlatým dvojbojem na snowboardu i lyžích, v Pekingu (zatím) neskutečnou zlatou suverenitou při obhajobě na prkně. Lyže teprve přijdou… Ale ať to na nich dopadne, jak chce (v super G pátá!), už teď Ester patří velmi hlasité fanfáry. A naprosto oprávněně.

Zásahy týdne

Chvála umanutosti. Při pohledu na lyžařské brýle, které jako by Ester Ledecká skoro nesundávala z očí, mě napadly tyhle řádky, skládající hold její svéhlavosti, která vedla k úspěchu.

Začalo to v Sarajevu. Tedy moje vzpomínky na zimní olympijské hry. Bylo zvláštní vidět dějiště ZOH 1984 po válce…

ZOH 2022 a hokej. Bláznivé konsekvence z covidového světa od Adama Sušovského.

Co bude s rychlobruslením? Tedy až skončí Martina Sáblíková. Na to se ptal Petr Pravda předsedkyně svazu.

Nosiči zabrousili i k soudu. S Jaromírem Bosákem jsme v podcastu probrali situaci pražských „S“ před derby a dostali se i k diskutovanému soudu s příznivci Baníku Ostrava. Karel Tvaroh pak přidal tradiční hrst postřehů, tentokrát hlavně o dění v FA Cupu.

Tweet týdne

Tohle mě pobavilo… Ale musí se toho samozřejmě ujmout Jirka Mádl, já už ve svém věku přeci jen raději krasobruslit nebudu.

Co trefili jinde

Jako skála. Olympijská šampionka Ledecká v rozhovoru odmítá, že by cítila dojetí. (Radiožurnál)

Příběh hrdiny ze Salt Lake City. Vzpomínáte si na double-full, double-full, full? Aleš Valenta bral za tenhle skok zlato na ZOH 2002. (Bez frází)

Kam kráčíš, moderní pětiboji? Nápady, čím nahradit parkur. Některé jako by spadly z Marsu… (lidovky.cz)

Díky, že jste si i v průběhu olympijských klání našli na Notičky čas. Důležité je, že nejpozději 19. února už budeme moci z poloviny zaplnit hlediště českých stadionů. A pak už snad půjde mnohé líp. Držte se!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované