Hlavní obsah

Notičky: Návrh Fortuny kluby zaskočil, Svoboda se chytil s Tvrdíkem

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Miloš Zeman našel náhradní řešení, jak vyjádřit loajalitu čínské vládě.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Dnes vás Notičky zavedou na středeční online jednání grémia klubů I. a II. fotbalové ligy, kde bylo tentokrát mimořádně rušno.

Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, jež profesionální soutěže řídí, se ocitl ve dvou ohních. Nejprve poté, co přednesl návrh prodloužení smlouvy s titulárním sponzorem ligy, tedy se sázkovou kanceláří Fortuna. A velmi ho překvapilo, že kluby na tomto jednání odmítly o návrhu hlasovat.

A druhá bouře se spustila poté, co se otevřelo téma audiovizuálních práv. V tu chvíli se do Svobody, který chystá prodloužení kontraktu s Pragosportem, pustil slávistický boss Jaroslav Tvrdík. Ten přišel s návrhem zavázat vedení ligy, aby prodej TV práv na další období rozhodně spojilo s vypsáním tendru.

Začněme ale u Fortuny. Ta je titulárním sponzorem nejvyšší české fotbalové soutěže od ročníku 2018/19. Současný kontrakt, uzavřený v roce 2020, má platnost do léta 2024 a zajišťuje lize 78 milionů korun za každou sezonu.

Fortuna přišla s tím, že v ročníku 2019/20, který kvůli dopadům pandemie nebyl sehrán kompletní, nedostala za své peníze celé smlouvou předepsané plnění. A vyčíslila tento problém částkou 11 milionů korun.

Z jednání s předsedou LFA Dušanem Svobodou vyplynul návrh, že by si Fortuna vrácení těchto prostředků (nebo spíš krácení svých plateb v příštím roce) nenárokovala za podmínky, že by už nyní došlo k prodloužení kontraktu o titulárním sponzoringu o další dva roky, tedy do léta 2026. A to s určitým navýšením finančního plnění ze strany Fortuny.

Ta chtěla původně prodloužit kontrakt dokonce o 4 roky, tedy až do léta 2028. Chce být totiž připravená na očekávaný vstup zahraničních subjektů na český sázkařský trh.

Z jednání nakonec vyplynul návrh na dvouleté prodloužení kontraktu, který Dušan Svoboda ve středu zástupcům 16 prvoligových a 16 druholigových klubů předložil. A měl za to, že smlouvu rovnou odhlasují.

Ostře se ale do něj pustil Bohumil Paukner, předseda představenstva Dukly Praha a bratr majitele klubu Petra Pauknera. Vyčetl Svobodovi, že takto důležitou věc předkládá klubům ke schválení takříkajíc z jedné vody načisto, aniž by měly možnost předem se s podmínkami kontraktu seznámit. K Pauknerovi se přidali Zdeněk Grygera ze Zlína či Rudolf Řepka z Teplic, kteří konstatovali, že v tak důležité záležitosti nemohou hlasovat bez projednání věci s akcionáři jejich klubů.

Věc tak zůstala otevřená. „Nebudeme ale čekat na další jednání grémia, vyzvu kluby, aby o smlouvě s Fortunou hlasovaly příští týden per rollam,“ oznámil korespondenční formu hlasování Dušan Svoboda. „Když to neschválí, můžeme přijít o 11 milionů,“ dodává.

O tanečcích kolem budoucnosti audiovizuálního kontraktu na zdejší fotbalovou ligu jsem v Notičkách podrobněji psal minule.

Kontrakt s Pragosportem je platný do léta 2024, plnění činí 150 milionů korun ročně. Dušan Svoboda avizoval, že by klubům do konce února chtěl odprezentovat návrh prodloužení smlouvy s Pragosportem, a to na novou sumu 300 milionů korun ročně, která by byla aktuální i pro příští dvě sezony, na něž je zatím nasmlouvaná poloviční suma.

Tento postup ale zásadně odmítá Slavia, konkrétně její šéf Jaroslav Tvrdík, který trvá na vypsání soutěže uchazečů, tedy tendru na tato práva. Jeho návrh usnesení, který by tendr vedení LFA nařizoval, ale na středečním jednání neprošel.

Hlasoval o něm ligový výbor LFA, ve kterém ho podpořili jen Tomáš Bůzek ze Slavie a Václav Brabec z Baníku Ostrava. Kvinteto Dušan Svoboda (Sparta), Adolf Šádek (Plzeň), Dariusz Jakubowicz (Bohemians), Petr Heidenreich (Ústí n. L.) a Tomáš Linhart (Chrudim) bylo proti.

Výsledné, nakonec přijaté usnesení připouští obě varianty, tedy jak další přímý prodej Pragosportu, tak vypsání tendru.

Kouzelník týdne: Miloš Zeman

Řada světových státníků v čele s americkým prezidentem Joe Bidenem vyhlásila směrem k zimním olympijským hrám v Pekingu politický bojkot. To znamená, že do Číny na hry nepřicestují, aby tím vyjádřili svůj kritický postoj vůči komunistickému čínskému režimu, který intenzivním způsobem porušuje lidská práva svých odpůrců i příslušníků ujgurské etnické menšiny.

Z jiného důvodu, kvůli svému zdravotnímu stavu, musel nakonec přehodnotit svůj původní plán, tedy odletět do olympijské Číny, i český prezident Miloš Zeman. Našel ale náhradní řešení, jak svou loajalitu krutovládě této ekonomicky mocné asijské země vyjádřit. Přispěchal s videonahrávkou novoročního poselství, tedy zdravice k zahájení čínského roku Tygra. Ani osud disidentů, ani svého poradce Jie Ťien-minga, který je od pádu CEFC již několik let nezvěstný, přitom nijak nezmínil.

Zásahy týdne

Stanciu, Čvančara a ti druzí. Náš nový fotbalový podcast Nosiči vody získává stále více fanoušků a posluchačů. Tentokrát přišly na přetřes zejména hvězdy přestupového nebe.

Anglický Den D. Na přestupy anglických klubů se pak ještě podrobněji podíval Karel Tvaroh.

Ancelotti, k tabuli! Bizarní story kolem trenéra Realu Madrid si všiml glosář Jaromíra Bosáka.

Časový program ZOH v Pekingu. Kdy jdou na start největší české hvězdy.

Hry v datech. Jak velká je ta či ona výprava, v kolika sportech se soupeří a na jakých sportovištích.

Tweet týdne

Číňani se od přidělení pořadatelství zimních olympijských her v Pekingu nestačili lední hokej naučit natolik, aby se v mužské kategorii odvážili postavit normální národní tým, a tak si ho vlastně půjčili z klubu Kunlun, který hraje KHL. „Přebásnění“ původních jmen především kanadských rodáků do čínské podoby nabízí další bizarní střípek do kroniky ZOH v této kontroverzní zemi.

Co trefili jinde

Neodstoupí? Aféra Berbr jako by se vedení české ligy nedotkla ani za mák. (efotbal)

Chládek o Viktorii. Někdejší ministr školství Marcel Chládek zastupuje několik zájemců o koupi Viktorie Plzeň. Očekávaný obchod však stále není na obzoru. (isport)

Toho ne! Spisovatelka Val McDermidová ohlásila, že už nadále nebude sponzorovat skotský klub Raith Rovers. A to poté, co vedení klubu angažovalo fotbalistu, který se v minulosti dopustil znásilnění. (Guardian)

O sport v příštích dnech opravdu nebude nouze. Startují olympijské hry, v Česku se vrací fotbalová liga, televize budou v permanenci. Tak ať si vyberete ty nejzajímavější přenosy a zápasy!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované