Hlavní obsah

Nesnesitelně drahý Aubameyang, dno Premier League odvážně zbrojí

Foto: Profimedia.cz

Útočník Pierre-Emerick Aubameyang (vlevo) a kouč Mikel Arteta (vpravo) během společného angažmá v Arsenalu.

Reklama

Premier League v lednu 2022 totálně zválcovala evropský fotbalový trh. Hlavními hybateli se staly celky bojující o vlastní setrvání v soutěži. Mnohé velkokluby se naopak rozloučily s hvězdami, které zahřívaly lavičku.

Článek

Anglická nejvyšší fotbalová soutěž opět přesvědčila o svém dominantním postavení na evropském fotbalovém poli. Přitom se z celkových 20 příslušníků Premier League zúčastnilo zimního nakupování pouhých jedenáct. Celková útrata této jedenáctky se ovšem vyšplhala až na 295 milionů liber. To je v porovnání s lednem roku 2021 více než čtyřnásobek.

V samotném srovnání s nejlepšími evropskými fotbalovými ligami vychází Premier League jako absolutní hegemon. Při sečtení všech přestupových výdajů pocházejících z německé Bundesligy, italské Serie A, španělské La Ligy a francouzské Ligue 1 bychom totiž došli k sumě 317 milionů liber. Rozdíl mezi 11 aktivními kluby z Premier League a zbytkem celé vyspělé Evropy činí pouhých 22 milionů.

Chladnokrevné Straky

Premier League nabrala na ekonomické síle pochopitelně díky návratu fanoušků do ochozů, nicméně do karet jí přihrál ještě výrazně mocnější spoluhráč. Ze závěru nejnovější analýzy z dílny Deloitte vyplývá, že hlavní podíl na obřím meziročním nárůstu nákupů mají důsledky nového kontraktu stran vysílacích práv. Jedná se o lukrativní smlouvu s NBC, americkou televizní společností, s délkou až do roku 2028. Právě tento vylepšený zdroj příjmů vlil do žil anglické fotbalové smetánky potřebnou dávku sebejistoty. A těm, kteří bojují o holý život v soutěži, přilila vidina vylepšených podmínek významnou dávku adrenalinu. Ten spustil nákupní horečku záchranářů.

Průběžně sestupující Newcastle se konečně dočkal svého prvního přestupového okna pod nadvládou kontroverzního saúdskoarabského majitele. Technicky nejbohatší klub světa v lednu obohatil svůj kádr celkem čtyřmi příchody. Do severovýchodního kouta Anglie postupně zamířili Kieran Trippier, Chris Wood, Bruno Guimaraes a Dan Burn. Pro mnohé, kteří čekali superhvězdné příchody, šlo přinejmenším o překvapivé tahy. Dlužno podotknout, že všechny dosavadní kroky Magpies se jeví jako důkladně promyšlené. V Newcastlu šikovně přitáhli čtyři bojovníky s vítěznou mentalitou.

Není divu, že v rámci Anglie mají zrovna Straky na svědomí suverénně největší zimní útratu. Ta se v účetních knížkách Magpies vyšplhala někam k 92 milionům liber. Na seznamu top 11 největších lednových transferů (s útratou nad 10 milionů liber) Premier League obsadil rekonstruovaný Newcastle první místo. Zámožné vedení Magpies si snadno spočítalo ekonomický dopad eventuálního sestupu. Pokud by mužstvo na jaře sestoupilo, a tedy opustilo Premier League, klub by se mohl okamžitě rozloučit s dosud „jistým“ tokem 60 milionů liber pramenících z lukrativních vysílacích práv. A takto bychom mohli pokračovat.

Vzkřísí Lampard zahřívače?

Nejen v Newcastlu jsou prvotřídně srozuměni se sestupovou realitou. Burnley se popere o své místo na výsluní s nizozemským čahounem Weghorstem, Watford odvolal kouče Ranieriho a v Norwichi zase zvolili strategii stoického klidu, díky němuž kádr zázračně pookřál.

Pak je tu šestnáctý Everton, jenž se potopil do sestupových bažin až nečekaně hluboko a neváhal pod tíhou narůstající paniky rozhodit sítě všemi směry. Do trenérského křesla se po neúspěšném Rafaelu Benitezovi usadil Frank Lampard. Bývalý kouč Derby County a Chelsea se pokusí o restart vlastní manažerské kariéry v prostředí zatuchlém dlouhodobou frustrací.

Lampard okamžitě využil solidní podpory svých nových nadřízených. K jarním bojům je kádr Toffies čerstvě vybaven příchody nadějí Mykolenka a Pattersona (celková hodnota 29 milionů liber), ale také atraktivními – rozumějme drahými – hostovačkami. Do modré části Liverpoolu se totiž stěhuje Donny van de Beek, věčný náhradník Manchesteru United, jenž se pokusí souběžně s Lampardem o jakési sebevzkříšení. S nizozemským technickým středopolařem se podařilo Evertonu přilákat i všeobecně odpisovaného Dele Alliho z Tottenhamu.

Aubameyang je fuč

Bereme-li v potaz součet vynaložených sum na transfery a horentní výše platů Lamparda, van de Beeka nebo Alliho, Everton investuje nemalé prostředky do vlastní záchrany. Opačným směrem se vydali například v Manchesteru United, odkud se kromě van de Beeka pakoval i Anthony Martial. Pouhým uvolněním těchto náhradníků ušetří United na měsíční výplatní pásce téměř 1,5 milionu liber.

Stejnou cestou jako v rudé části Manchesteru se rozhodly vydat i oba velkokluby sídlící v severním Londýně. Arsenal elegantně odlifroval Pierra-Emericka Aubameyanga do Barcelony. Zadarmo, a přesto výhodně.

Nejdražší hráč Gunners se po neshodách s koučem Artetou ocitl mimo kádr a jeho budoucnost v klubu tak dávala pramalý smysl. Namísto hostování, během něhož by Arsenal financoval 70 procent jeho platu, dostal gabonský forvard zelenou k volnému transferu. Spekuluje se, že Arsenal tímto krokem technicky ušetřil kolem 30 milionů liber.

Nezůstalo jen u „Auby“. Arsenal uvolnil i Calluma Chamberse a Seada Kolasinace.

Ani Tottenham, sousední rival Gunners, v tomto ohledu nezaostává. Do Lyonu se formou hostování s opcí připojil Tanguy Ndombele, do Valencie talentovaný Bryan Gil a do Villarrealu zamířil Giovani Lo Celso. A jako třešnička na excelovém dortu posloužila evertonská „delegace“ Delleho platu.

Reklama

Doporučované