Hlavní obsah

ZOH v Pekingu v číslech: Téměř 2900 sportovců, premiéra pro sedm disciplín

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Po půl roce od her v Tokiu vzplane olympijský oheň i na zimní olympiádě v Pekingu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Peking hostí po 14 letech již druhé olympijské hry, tentokrát však ty zimní. Jde také o druhou olympiádu, kterou budou provázet přísná hygienická opatření. Seznam Zprávy přinášejí přehled informací o olympiádě v Pekingu.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

O konání letošních her se rozhodlo již v roce 2015, kdy členové Mezinárodního olympijského výboru vybírali ze dvou kandidátských měst. Hlasování dopadlo v neprospěch kazašského města Almaty a Peking se tak stal prvním městem, ve kterém se uskuteční jak letní, tak i zimní olympijské hry.

Letošní olympiády se zúčastní bezmála 2900 sportovců a sportovkyň z celkem 91 výprav. Nejpočetnější týmy vyšlou Američané, Kanaďané a Rusové, kteří se ale kvůli dopingovým skandálům budou muset opět zapojit pod zkratkou ROV (Ruský olympijský výbor).

Také Česko bude mít početnou výpravu. Nominaci získalo 114 sportovců a sportovkyň, což je dosud nejvíce v české historii. Poprvé se na zimních olympijských hrách představí například české hokejistky, skokanky na lyžích a curleři, kteří se utkají v závodu smíšených dvojic. Nominaci získala i snowboardcrossařka Eva Samková, minulý týden ale oznámila, že do Pekingu kvůli zranění nepojede.

Sedm nových disciplín

Do olympijského programu letos přibude celkem sedm nových disciplín. Jde především o kategorie pro smíšené týmy v novějších sportech, v Pekingu ale budou i tři nové individuální soutěže. Jde mimo jiné o takzvaný big air v rámci akrobatického lyžování, kdy se závodníci rozjedou z prudkého skoku dolů a následně ve vzduchu předvedou triky.

Zázemí pro tuto disciplínu vybudovali pořadatelé v Pekingu. Účastnit se jí budou již podruhé závodníci na snowboardu a poprvé i na lyžích.

Další novinkou je monobob – disciplína v rámci jízdy na bobech, ve které budou soutěžit pouze ženy. Dosud mohly bobistky na olympiádě závodit jen ve dvojicích, přičemž poprvé se jim tato kategorie otevřela až v roce 2002 v Salt Lake City. Pro muže zůstávají pouze týmové soutěže: závod čtyřbobu a dvojbobu.

Připojením nových individuálních disciplín i smíšených kategorií se organizátoři snaží vyrovnat zastoupení mužů a žen na olympiádě. Letos by se tak měl podíl ženských soutěží v olympijském programu zvýšit na 47 procent, sportovkyně by navíc měly tvořit celkem 45 procent účastníků her.

Češi budou mít alespoň po jednom zástupci v každém olympijském sportu. Nominaci ve dvou různých sportech, v alpském lyžování a snowboardingu, má opět Ester Ledecká, která si z minulých her v Pchjončchangu přivezla dvě zlaté medaile.

Již popáté se na zimní olympijské hry chystá také rychlobruslařka Martina Sáblíková. Dosud vyhrála celkem šest olympijských kovů, z toho tři zlaté.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Olympiáda na třech místech

Letošní zimní olympijské hry se budou odehrávat ve třech různých oblastech – v Pekingu, v Jen-čchingu, jenž se nachází 75 kilometrů od centra Pekingu, a v Čang-ťia-kchou, které leží přibližně 180 km od hlavního města. V těchto místech budou také samostatné olympijské vesnice.

Peking má být centrem převážně bruslařských disciplín. Konat se zde bude také zahajovací a závěrečný ceremoniál, jenž se stejně jako v roce 2008 odehraje v Pekingském národním stadionu, známém také pod názvem Ptačí hnízdo. Čínští hostitelé však využijí i další sportoviště, na kterých se původně konaly letní olympijské hry.

Naopak nově vznikly areály pro bobové a sáňkařské disciplíny, pro biatlon a pro soutěže v alpském lyžování.

Umělé zasněžování na zimních olympiádách

Pořadatelé her v Pekingu musí všechny areály zasněžovat uměle, protože přírodního sněhu je v těchto oblastech nedostatek. Při tvorbě umělého sněhu se ale spotřebovává velké množství vody, což budí obavy z ekologického dopadu her, píše The Guardian.

Poprvé se umělý sníh použil na zimní olympiádě v americkém městě Lake Placid v roce 1980. Nedostatku sněhu se obávali také organizátoři her v Innsbrucku v roce 1964. Rakouská armáda musela vysekat 20 tisíc bloků ledu z úpatí hory a převézt je k bobové a sáňkařské dráze. Následně přivezli 40 tisíc metrů krychlových sněhu na lyžařské svahy a v záloze uchovávali dalších 20 tisíc metrů krychlových.

Povinné očkování a přísný režim

Stejně jako loni v Tokiu, i v Pekingu budou olympiádu provázet přísná hygienická opatření, aby se zamezilo šíření covidu-19. Pro účastníky her je povinné mít ukončené očkování, výjimku mohou dostat pouze ze zdravotních důvodů. Ti, kteří nejsou očkovaní, musí strávit tři týdny po příjezdu v karanténě.

Při pobytu v Číně se pak musí všichni denně testovat a pohybovat se pouze v „uzavřených bublinách“. Neměli by se tak dostat mimo sportoviště, ubytování a speciální dopravu.

O možnost přímo se účastnit olympijského dění budou znovu ochuzeni zahraniční diváci. Vstupenky by se podle posledního prohlášení Mezinárodního olympijského výboru již neměly prodávat ani obyvatelům pevninské Číny. Místo toho budou organizátoři „zvát skupiny diváků k přítomnosti na místě her“.

Reklama

Doporučované