Hlavní obsah

Šilhavému se před baráží rozpadla obrana. Nad Schickem pořád visí otazník

Foto: Profimedia.cz

Patrik Schick a Jaroslav Šilhavý jako by se na snímku míjeli. Vydají se spolu na prosincové MS do Kataru?

Reklama

Českou fotbalovou reprezentaci čeká klíčový duel o postup na MS. Do Švédska se ale tým vydá bez řady zraněných opor. „Bereme to jako fakt,“ říká trenér Jaroslav Šilhavý. Vítěz duelu ve Švédsku si zahraje finále baráže v Polsku.

Článek

Na turnaji Euro se loni v létě dostali čeští fotbalisté až do čtvrtfinále. V obraně nastupovala čtveřice Coufal, Kalas, Čelůstka, Bořil. Posledně jmenovaného v duelu s Nizozemskem vyměnil Kadeřábek.

Z této pětice jmenovaných nenastoupí v baráži o postup na MS nikdo. Coufal absolvoval operaci tříselné kýly. „Kalas má podobné problémy, před týdnem mi volal a říkal: Trenére, nepůjde to,“ konstatoval kouč Šilhavý. Čelůstka není Spartě k dispozici celé jaro, u Bořila se vzhledem k jeho dlouhotrvajícím zdravotním problémům spekuluje o konci kariéry.

S reprezentací se rozloučil i Pavel Kadeřábek. Obrana se tedy národnímu týmu totálně rozpadla. „Bereme to jako fakt a rozhodně tady nebudeme plakat, nominovaným hráčům věříme,“ prohlásil Jaroslav Šilhavý, trenér týmu.

Tým se v pondělí potká v Praze, ve čtvrtek sehraje v Solně, tedy na předměstí Stockholmu, utkání se Švédskem. Tomu kvůli trestu za žluté karty schází Zlatan Ibrahimovič. Vítěz duelu v Solně se pak v úterý 29. března utká v Chorzówě s Polskem. Vítěz tohoto duelu se stává účastníkem MS 2022 v Kataru.

Dodejme, že Poláci mají v semifinále baráže volný los. Původně měli hrát s Ruskem, ale v důsledku sankcí FIFA a UEFA, které následovaly po vojenském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, byl ruský národní tým suspendován.

Zpět k Šilhavého nominaci. Na pozici stopera mu z vyzkoušenějších hráčů zbyl Jakub Brabec. Exslávista David Zima poslední dobou v Itálii příliš nenastupuje. Naopak v Polsku září obr Tomáš Petrášek, který toho ovšem za národní tým dosud mnoho nenahrál.

Stopera teoreticky může hrát i Jaroslav Zelený z Jablonce, ten ale nejspíš bude potřeba na pozici levého obránce. Na obou krajích obrany může alternovat Aleš Matějů. A to je z nominace všechno.

Stopera mohou hrát i Tomáš Holeš či Ladislav Krejčí ml., zapsaní Šilhavým mezi nominované středopolaře. A v pondělí bude ještě nominace nejméně o dvě jména doplněna. Lze očekávat, že rozhodně do obrany.

Mezi náhradníky jsou uvedeni stopeři Hovorka, Jemelka, Simič a Stronati, na kraje obrany Frýdek, Havel, Novák, Řezník a Wiesner.

Mnohým se nabízelo využít sehranosti v minulosti úspěšné plzeňské dvojice Hejda, Brabec. „Hejda mi řekl, že na tom zdravotně není dobře, vždycky se jakžtakž dá dohromady na ligový zápas,“ řekl Šilhavý.

Prohlédněte si Šilhavého nominaci:

Aby toho nebylo málo, otazník pořád visí i nad startem útočníka Patrika Schicka, který se v Leverkusenu dává dohromady ze svalového zranění. Bayer se netajil podmínkou, že Schicka do národního týmu pustí, jen když útočník po zranění zvládne sehrát utkání v klubovém dresu.

K tomu se nabízí čtvrteční duel Evropské ligy proti Atalantě Bergamo nebo nedělní bundesligový mač s Wolfsburgem. „Páťa už trénuje, když jsem s ním mluvil, byl optimista,“ podotkl Šilhavý.

V nominaci neschází ani Jan Kuchta, působící v Lokomotivu Moskva. Vzhledem k sankcím západoevropských zemí vůči Rusku bude mít trochu komplikovanější dopravu, na sraz by se ale dostat měl. „Přes dva přestupy, v Bělehradě a Vídni,“ naplánoval mu manažer týmu Libor Sionko.

Ze zdravotních důvodů schází oproti obvyklým nominacím Matěj Vydra, který si po operaci třísel poranil ruku. Dlouhodobě marodí i Ondřej Kúdela či Lukáš Provod.

Po zranění se dávají do pořádku Filip Novák, David Pavelka nebo Petr Ševčík, kteří se objevili na seznamu náhradníků.

Reklama

Doporučované