Hlavní obsah

Spurs v karanténě a vzestup Manchesterů. Nastal ve Fantasy čas riskovat?

Foto: Profimedia.cz

Hráči Manchesteru United slaví rozhodující trefu z kopačky Freda (vpravo) v zápase proti Crystal Palace.

Reklama

Šestnácté kolo v Premier League pozvolna doráží na obrazovky. Uzávěrka virtuální hry Fantasy se blíží, ale klíčových otázek přibývá. Karel Tvaroh vyhlíží fotbalově nabitý program v Anglii a přemítá, zdali je na čase riskovat.

Článek

Soutěž o zájezd na anglickou Premier League ve virtuální hře Fantasy League, uspořádané ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna, navazuje už 16. kolem. Do čela se dostal po prvním ryze prosincovém kole Vítězslav Čech. Celou tabulku si pak můžete prohlédnout zde.

Ačkoli už svou vlastní „půlroční“ Wildcard dávno nedisponuji, rozhodl jsem se zariskovat šestnáctibodovou investicí do transferů. Do svého mužstva jsem chtěl co nejdříve za každou cenu napasovat některé hráče z Manchesteru United a Manchesteru City. U obou sousedů z Manchesteru očekávám výsledkovou stabilitu, a to primárně vzhledem k jejich nadcházejícímu losu a pochopitelně i vysoké kvalitě.

Zároveň se pozvolna chystám na možný herní úpadek Liverpoolu, se kterým počítám. Reds v lednu výrazně oslabí, tedy za předpokladu, že nakonec opravdu pustí Sadia Maného (11,9 mil. liber), Mohameda Salaha (13,1 mil. liber) a Nabyho Keitu (5 mil. liber) na Africký pohár národů.

Když řádí vir

Nebudeme dlouze chodit kolem rozžhavené Fantasy. Čeká nás nabité období. V prosinci se tradičně láme vývoj v Premier League, dramaticky se mění dynamika celé soutěže. V následujících týdnech nás čekají největší zvraty i na virtuálním poli. Už v příštích 10 dnech se odehrají hned tři kola. Kdo trefí hráče ve formě, ten v tabulce vystřelí do stratosféry. Proto jsem investoval tolik bodů do nákupu hráčů, o které skutečně stojím. Proto nechci sebemenší detail ponechat v náhodě. Tím spíš, když se situace může dramaticky změnit z minuty na minutu.

Na každém rohu číhají na Fantasy manažery nejrůznější nástrahy. Bohužel, už dávno nejde zdaleka jen o klasická zranění. Situace je mnohem komplikovanější.

Abychom pracovali s konkrétním příkladem: vzpomeňme si na Tottenham, jenž v neděli povzbudivě přehrál Norwich. Po svěřencích Antonia Conteho se začaly sápat davy Fantasy manažerů, tedy až do chvíle, kdy se sociálními médii prohnala vskutku tragická zpráva: Covid řádí v táboře Spurs. A kde je psáno, že se brzy neroztočí nekompromisní kolotoč s pozitivními testy i jinde?

Otázka za virtuální miliony liber tedy zní: Je větší riziko vyčkávat, nebo se odhodlat k megalomanským rošádám? Podle Marka McGettigana, experta The Athletic, zkušeného ve hraní Fantasy, nadešel právě teď před 16. kolem nejvyšší čas na použití karty Wildcard. Kdo tu svou neuplatní do 20. kola, nadobro ztratí svou jedinečnou příležitost zamíchat kartami. Kdo už Wildcard nemá, neměl by se trápit pohledem na vykřičníky nejrůznějších barev signalizujících hráčovu dostupnost. Pokud věříte, že vás daný hráč posune, radši investujte své drahocenné body, než bude pozdě.

„Nadivocko“

Prvním základním doporučením je víra v oba Manchestery. Prosinec by jim prostě měl sednout. Citizens jsou rozjetí, vrací se Kevin de Bruyne (11,8 mil. liber) a Jack Grealish (7,6 mil. liber). Bernardo Silva (7,6 mil. liber) hraje v životní formě, Joao Cancelo (6,8 mil. liber) patří k nejkreativnějším hráčům celé soutěže a takhle nějak bychom mohli pokračovat až do zítra.

Svěřenci Pepa Guardioly jsou navíc průběžnými ligovými lídry. Zcela po zásluze. V následujících kolech hostí Wolves a Leeds, pak cestují do Newcastlu. Na závěr prosince hostí Leicester a kalendářní rok uzavřou v Brentfordu. Prosinec poskytuje Citizens vítanou příležitost upevnit si svou pozici na čele, přesně tak, jako to udělali bleděmodří před rokem.

A co ti slavní sousedé z United? Příchod Ralpha Rangnicka se projevil bleskurychle. Nově jsme mohli sledovat hru United, která byla založená na organizovanějším pohybu a dosud nevídané agresivitě. Těžko si představovat, co s týmem dokáže německý stratég za delší časový horizont.

Šňůra zápasů, kterou United vyhlíží, vypadá více než slibně. Následujících pět kol vyzve United: Norwich a Brentford venku, Brighton doma, Newcastle venku a Burnley doma. Jsem přesvědčený, že nastal ten pravý čas na portugalské ofenzivní mašiny – Cristiana Ronalda (12,4 mil. liber) nebo Bruna Fernandese (11,6 mil. liber). Nebál bych se vyzkoušet i Jadona Sancha (8,9 mil. liber).

Třetí do party, která se vážně uchází o mistrovský titul, je samozřejmě Liverpool. Ten vyhlíží také schůdný los, ale také blížící se Africký pohár národů. U Reds doporučuju maximální obezřetnost, protože se pro ně blíží zřejmě to vůbec nejkritičtější období.

Salaha neprodám, dokud nebude na letišti, ale Dioga Joty (8 mil. liber) jsem se rozhodl se zamáčknutím slzy zbavit. Důvod? Nemůžete mít více než 3 hráče z jednoho mužstva a Trenta Alexandera-Arnolda (8,1 mil. liber) se jen tak nezbavím. A hlavně pevně věřím, že se blíží čas Divocka Origiho (4,8 mil. liber). To on by se mohl stát pověstným Fantasy žolíkem. Možná ne přímo v následujících kolech, ale v zimě se rozjede. Rozbal to „nadivocko“, Divocku!

Komu se naopak pro klid duše v následujících kolech vyhněte obloukem, jsou hráči Leedsu United. Nejen, že tým Leedsu nepůsobí na podzim dvakrát přesvědčivě, nepříjemný los musí nahánět hrůzu všem jejich fanouškům. Svěřenci Marcela Bielsy čekají venkovní duely proti Chelsea, Manchesteru City a Liverpoolu. Trio epických bitev si Leeds proloží domácím zápasem s Arsenalem.

Gerrard se vrací domů

Už pátek nabídne předehrávku kola, v níž se střetnou v londýnském derby „tfordů“ Brentford s Watfordem. Sobota pak již tradičně naservíruje nejvydatnější zápasovou porci.

Citizens vyzvou v domácím prostředí Wolves, Manchester United vycestuje do Norwiche. Příběhově nejatraktivnější bude konfrontace Aston Villy, která se utká s Liverpoolem. Na Anfield Road se totiž vrátí Steven Gerrard, klubová legenda, ovšem tentokrát se postaví na lavičku birminghamského celku.

V neděli tentokrát schází vyloženě šlágr kola. Pro českého fanouška je tak nejschůdnějším programem utkání mezi Burnley a West Hamem, ve kterém se může teoreticky představit až čtveřice Čechů. Zápas má výkop od 15:00 a odvysílá ho Premier Sport.

Uzávěrka Fantasy je pevně stanovena na páteční večer v 19:30. Karel Tvaroh přeje všem manažerům hodně štěstí, pevné nervy a hlavně příjemnou zábavu.

Reklama

Doporučované