Hlavní obsah

Jako gay ve fotbale končíte. Evra promluvil o homofobii ve fotbale

Foto: Profimedia.cz

Patrice Evra při propagačním turné před vydáním své autobiografie ve Francii.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý kapitán francouzské fotbalové reprezentace vydává ve čtvrtek ve Francii autobiografii nazvanou I love this game. Píše v ní mimo jiné o sexuálním zneužívání, jehož obětí se stal jako teenager.

Článek

Když přišel v úterý na rozhovor do redakce deníku Le Parisien, měl Patrice Evra chuť mluvit. První odpověď 40letého bývalého levého obránce trvala více než deset minut. A Evra byl skutečně upřímný, jak je ostatně jeho zvykem.

Knihu, která se ve čtvrtek dostane do rukou francouzským čtenářům, vydal už v říjnu v Anglii. Jeho zpověď byla pro fanoušky i lidi z fotbalového prostředí šokem – Evra se v ní svěřil se sexuálním zneužíváním, jemuž ve svých 13 letech čelil. Pachatelem byl středoškolský profesor.

„Byl jsem připraven, ale za mnoho vděčím Margaux, ženě mého života… Dokázal jsem se zbavit té toxické maskulinity. Vyrůstal jsem a od otce slýchával, že pláč je u mužů známka slabosti,“ vyprávěla někdejší hvězda Manchesteru United, Juventusu Turín nebo Olympique Marseille v televizi France 5.

Evra se dlouho styděl a o sexuálním zneužívání nedokázal říci ani své matce. Když mu pak ve 24 letech zavolala policie, která vyšetřovala jeho profesora kvůli zneužívání jiných dětí, celou věc popřel. Vše prozradil až v říjnu, kdy zveřejnil svou autobiografii. Nejtěžší pro rodáka ze senegalského Dakaru bylo vyrovnat se s faktem, že se o všem dozvěděla i jeho matka.

Ve výše zmíněném rozhovoru pro pařížský deník se ale dotkl i jiného tabu, jímž je homosexualita ve fotbale. Špičkových hráčů, kteří se nebáli přiznat odlišnou sexuální orientaci, je minimum. Jak ale říká Evra, homosexualita není mezi hráči nijak výjimečná.

„Když jsem byl v Anglii, poslali do týmu někoho, aby promluvil o homosexualitě. Někteří moji spoluhráči pak říkali: Je to proti mé víře. Jestli je v kabině homosexuál, musí z klubu vypadnout,“ vzpomínal Evra. Říkal si v tu chvíli, že před tím všichni zavírají oči.

„Já sám jsem hrál s kluky, kteří byli homosexuálové. Tváří v tvář mi to řekli, jinak se o tom ale báli mluvit. V každém klubu jsou minimálně dva nebo tři homosexuální hráči. Když to ale ve světě fotbalu řeknete, končíte,“ myslí si Evra.

Bývalý kapitán národního týmu mluvil i o dalším citlivém tématu, kterým je vztah hráčů k penězům a tlak okolí, jemuž jsou vystaveni. „Je to těžké, protože nemáte nic a najednou skončíte se všemi těmi penězi. Hráči na to nejsou psychicky připraveni. Když požádáte klub, aby přivedl psychiatra, zavřou vám dveře. Hráči nemají žádnou pomoc, to je problém,“ myslí si.

Zvláště v této souvislosti jmenoval klub Paris Saint-Germain, jehož hráči jsou prý vydíráni: „Jsou hráči z Paříže, kteří jsou vydíráni, když chodí do restaurací, kde jim říkají: zaplatíte nám účet, nebo vám zlámeme nohy. Mluví se vždy o problémech v Marseille, víte ale, kolik hráčů v Paříži se bojí jít ven na jídlo?“ položil řečnickou otázku Evra.

V rozhovoru také lehce kritizoval hvězdu PSG Kyliana Mbappého. Má prý dobré vzdělání, mluví ale příliš uhlazeně a něco skrývá, podle Evry by se měl více otevřít. „Když ho slyším mluvit, mám dojem, že slyším politika,“ řekl a prý doufá, že Mbappé bude na hřišti myslet především na tým, a ne na své osobní cíle.

Reklama

Doporučované