Hlavní obsah

Držitel Zlatého míče se bude soudit. Ministr ho viní z vazeb na Muslimské bratry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Karim Benzema, francouzská fotbalová hvězda s alžírskými kořeny.

Reklama

Francie bouřlivě diskutuje o útočníkovi Karimu Benzemovi. Střelec s arabskými kořeny, který nyní hraje v Saúdské Arábii, se postavil proti bombardování Pásma Gazy. Teror ale neodsoudil, zlobí se ministr.

Článek

Karimu Benzemovi by měl být odebrán Zlatý míč i francouzské občanství. S tímto požadavkem přišla před několika dny konzervativní poslankyně francouzských Republikánů Valérie Boyerová. Europoslankyně téže strany Nadine Moranová pak tvrdí, že kontroverzní fotbalová hvězda šíří „propagandu Hamásu“.

Čím si tuto kritiku Benzema vysloužil? Svým příspěvkem na sociální síti X (dříve Twitter), v němž odsoudil izraelské bombardování Pásma Gazy. „Všechny naše modlitby jsou za obyvatele Gazy, opět oběti nespravedlivých bombových útoků, které nešetří ani ženy, ani děti,“ napsal. Později řekl, že bombové útoky nijak neubírají na hrůze teroristického útoku ze 7. října.

Benzema se kvůli svému výroku ocitl v hledáčku ministra vnitra Géralda Darmanina, o němž se spekuluje, že by mohl chtít kandidovat v příštích prezidentských volbách. „Několik týdnů se zajímám o pana Benzemu, který, jak všichni víme, má notoricky známé vazby na Muslimské bratrstvo,“ prohlásil ministr při pondělním rozhovoru se stanicí CNews.

Benzema tweetuje selektivně, nelíbí se ministrovi

To ale Benzema popírá a prostřednictvím svého právníka podal na ministra žalobu za pomluvu.

Darmanin na svém tvrzení trvá a vysvětluje ho i tím, že Benzema postuje své příspěvky velmi selektivně: „Pan Benzema je skvělý fotbalista, sledují ho miliony lidí. Podotýkám, že stále nenapsal tweet kvůli atentátu na profesora v Arrasu. Netweetoval ani za setnuté děti, znásilněné ženy, 1300 zmasakrovaných islamistickými teroristy v Izraeli,“ řekl ministr s odkazem na nedávnou vraždu středoškolského profesora v severní Francii.

Palestinský hněv v ulicích Berlína

V hlavním městě Německa žije početná arabská komunita. Ve čtvrti Neukölln se v posledních dnech každý večer utkávají propalestinští demonstranti s policií. V noci na čtvrtek více než 170 agresivních účastníků zakázané akce zadrželi, několik desítek policistů bylo zraněno.

Při rozhovoru se stanicí BFM Darmanin argumentoval tím, že Muslimské bratrstvo je zákeřná organizace, jejímž cílem je spojení všech muslimů a vytvoření chalífátu. „Využívají všechny prostředky ve společnosti – sport, hudba, vliv na internetu –, aby mohli prosadit striktní verzi islámu,“ myslí si.

Ministr nicméně řekl, že je ochoten svá slova o Benzemovi odvolat, pokud hráč vzdá na sociální síti hold zavražděnému profesorovi Dominiku Bernardovi. Darmanin dále tvrdí, že „Benzema je znám svým přísným výkladem islámu a má napojení na lidi, kteří vyjadřovali radost z atentátu na Samuela Patyho“, což je další islamistou zavražděný francouzský středoškolský profesor.

Při odpovědi na otázku, jak se Benzemův přísný výklad islámu projevuje, ale Darmanin příliš přesvědčivý nebyl. Mluvil o tom, že fotbalista tweetuje o ramadánu, modlitbách nebo o pouti do Mekky. Když se pak novinář zeptal, zda fakt, že někdo zveřejní na sociální síti snímek modlícího se člověka, z něj dělá stoupence Muslimského bratrstva, řekl mu ministr, že je naivní.

Darmanin také Benzemu přirovnal k hráči OGC Nice Youcefovi Attalovi, který má pozastavenou činnost za podněcování nenávisti vůči židům. Alžírský obránce sdílel na internetu video zachycující Mahmúda al-Hasanata, palestinského kazatele, jak žádá Boha, aby seslal „černý den na Židy“ a „doprovázel ruku“ obyvatel Gazy, „pokud budou házet kameny“ v Izraeli.

Nic takového ale 35letý rodák z Lyonu neřekl. Benzema, jenž nyní nastupuje v barvách saúdskoarabského celku Al-Ittihád, patří k legendám francouzského fotbalu. Pětinásobný vítěz Ligy mistrů byl čtyřikrát zvolen nejlepším francouzským fotbalistou, jednou pak dostal Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy. V národním týmu nastoupil v 97 zápasech a vstřelil 37 branek.

Během své fotbalové kariéry měl Benzema i dvakrát oplétačky s policií. Jednou byl obviněn ze sexu s nezletilou prostitutkou, od soudu ale odešel očištěn. V roce 2021 byl pak po několik let trvajícím procesu odsouzen k roční podmínce a pokutě za vydírání spoluhráče Mathieua Valbueny, v případu šlo o sexuální video natočené na telefon. Benzema se nejdříve chtěl proti rozsudku odvolat, později to ale kvůli „únavě“ z procesu vzdal.

Reklama

Doporučované