Hlavní obsah

Obavy byly zbytečné. Sázka na maskoty Boba a Bobka se opět vyplatila

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Králíci z klobouku kouzelníka Pokustóna si na hokejovém MS znovu získali srdce fanoušků.

Bob a Bobek jsou i letos hitem mistrovství světa v hokeji. Na tribuně předvádějí fantastický výkon, který je ale stojí mnoho energie. A i když s diváky hojně komunikují pomocí gest, nikdy nevydají ani hlásku.

Článek

Maskoti Bob a Bobek jsou po devíti letech znovu tváří mistrovství světa v ledním hokeji. Skotačí v hledišti, rozhýbávají tribuny, někdy uklízejí led a fotí se s fanoušky letošního šampionátu. Český organizační výbor už v roce 2015 sklidil za výběr králíků z klobouku pochvalné reakce, i tak měli organizátoři z „recyklace“ oblíbených postaviček zprvu obavy. Ty se ale brzy rozplynuly, králíci totiž očividně hokejové fanoušky baví, a i letos se tak stali hitem mistrovství.

„Fanoušci jsou z nich nadšení. A se začátkem šampionátu se počet pozitivních reakcí na králíky ještě zněkolikanásobil. V hale předvádí skvělou show, což mohou potvrdit fanoušci v aréně nebo diváci u televizních obrazovek,“ popisuje tiskový mluvčí šampionátu Jan Kuklík.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Na posledním mistrovství světa pořádaném v České republice se v kostýmech ukrývali tanečníci a baviči z Kanady. A ani letos tomu není jinak. Jako každý rok totiž zajišťuje fyzické obsazení maskotů společnost z Québecu, která do Česka vyslala celkem osm osob. Čtyři pro Prahu a čtyři pro Ostravu.

Dobrá kondice je klíčová

I když věčně srší energií, musejí toho králíci kouzelníka Pokustóna zvládnout během soutěže víc než dost. „Sedmdesát minut před zápasem zavítají do oficiální fan zóny, před začátkem utkání přiběhnou na led a během hry baví diváky v hledišti. Za poměrně krátký čas vynaloží poměrně dost energie,“ přibližuje Kuklík. Na stadionu je navíc horko a samotný kostým práci také neusnadňuje. Zásadním faktorem při výběru vhodných maskotů je proto jejich dobrá kondice.

Tempu a akčnosti králíků se navíc musí přizpůsobit i samotné kostýmy, aby se v nich performeři mohli pohybovat. Zásadní je, aby kostým nepřekážel v momentě, kdy se maskoti rychle pohybují a skáčou. „Design měl na starost organizační výbor, respektive držitelé licence Boba studio,“ vysvětluje Kuklík s tím, že samotnou výrobu měla na starost opět firma z Québecu.

Komunikují jen pomocí gest

Bob a Bobek jsou sice veselá dvojka, musejí ale počítat i s méně očekávanými situacemi. Procházejí proto hned několika školeními, která mají pomoci zajistit, že bude vše probíhat hladce. „Absolvují několik tréninků, jak se chovat v kostýmu, co dělat, co ne a jak jednat s různými typy lidí,“ shrnuje Kuklík. Po příjezdu na mistrovství pak maskoti absolvují ještě další sezení, aby se ujistili, že vědí, co je v arénách čeká.

Koordinace gest je navíc důležitá i z hlediska komunikace. „Maskoti samozřejmě nemluví, proto mezi sebou komunikují pohybem,“ dodal mluvčí šampionátu. Mlčenlivost maskoti neporušují ani v případě médií. Je totiž lepší držet jejich identitu v tajnosti – jak pro nejmladší, tak i pro dospělé fanoušky.

Doporučované