Hlavní obsah

Tragédie při hokeji. Malarchuk přežil ránu do krku, ale život se změnil v peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images, Getty Images

Clint Malarchuk v roli trenéra s brankářem Columbus Blue Jackets.

Reklama

Případ hokejisty Adama Johnsona, který zemřel před pár dny poté, co jeho krční tepnu zasáhla brusle soupeře, není ojedinělý. Podobnou situaci se šťastnějším koncem zažil v roce 1989 tehdejší brankář Buffala Sabres Clint Malarchuk.

Článek

Clint Malarchuk sice přežil otřesné hokejové zranění, ale poté si v životě kvůli tomu prožil malé peklo. Bývalý hráč a pak i trenér NHL o tom napsal dokonce knihu: „The Crazy Game: How I Survived in the Crease and Beyond.“

Stalo se to 22. března 1989 při utkání Buffalo Sabres proti St. Louis Blues. Na Malarchuka v brance se řítil Steve Tuttle a po srážce začala z krku tehdy 27letému brankáři rytmicky stříkat krev. Tušil, že umírá.

Měl ale obrovské štěstí. Nehoda se stala na konci ledu u šatny Buffala. Kdyby měl cestovat přes kluziště, vykrvácel by. Ale hlavně, lékařem týmu byl vietnamský veterán, který na bojišti viděl podobná vážná zranění. Zůstal naprosto klidný a před stadionem plným diváků a v živém televizním vysílání zachránil Malarchukovi život.

Hráč s ukrajinskými kořeny ztratil 1,5 litru krve, doktoři potřebovali celkem 300 stehů k uzavření 15 cm velké rány.

Ale stalo se neuvěřitelné, za pouhých deset dní byl hokejista zpátky na ledě. Měl i štěstí v neštěstí, Tuttleova brusle mu prořízla krk a zastavila se milimetr od krční tepny, která dodává krev do mozku. Ztratil sice hodně krve, ale díky rychlé lékařské péči zůstal naživu.

„Byl jsem vychován jako kovboj. Když spadnete z koně, hned zase nasednete, než vás váš strach zas ovládne. Fanoušci Buffala mě přivítali jako absolutního hrdinu,“ napsal o tehdejší situaci.

Byl a nebyl v pořádku

To, že se Malarchuk vrátil rychle k hokeji, nebylo vedeno jen jeho kovbojskou mentalitou, ale šlo i o obchodní rozhodnutí. Končila mu smlouva a on potřeboval ukázat, že je stále týmu prospěšný. Ve zbytku sezony podával skutečně dobré výkony a Sabres mu nakonec smlouvu prodloužili.

Jenže stejně všechno nešlo hladce. Problémy přišly nenápadně, plíživě… Další sezonu začal mít Malarchuk vážné problémy. Objevily se intenzivní noční můry a vzpomínky, takže vůbec nespal. Přišly záchvaty paniky, bylo to peklo, ale držel to v sobě a nikomu to tehdy neřekl.

Ten rok byl se svým týmem na Super Bowl party. Dal si pár piv, ale odešel brzy, protože další den měl utkání. Když přišel domů, vzal si prášky proti bolesti na zlomený palec i proto, aby se dobře vyspal. Ale vzal si jich moc.

Předávkoval se

Probudil se v nemocnici, kde mu doktoři řekli, že se mu zastavilo srdce. Chtěli vědět, zda nechtěl spáchat sebevraždu. Řekl jim, že ne, ale pověděl jim vše o tom, jak to celé vzniklo. Diagnostikovali mu deprese, úzkost a obsedantně kompulzivní poruchu. Naštěstí to ještě nebyla posttraumatická stresová porucha. Zatím ještě ne…

Díky lékům a skvělé lékařské péči se duševně stabilizoval a pokračoval v úspěšné hráčské a pak i trenérské kariéře v NHL.

Pak pokus o sebevraždu

Jenže osud ho nechtěl problémů ušetřit. V únoru 2008 slovenský hráč Richard Zedník z Floridy Panthers utrpěl zranění velmi podobné tomu jeho. Také naštěstí přežil, ale Malarchukovi začal volat tisk a on v sobě zažíval znovu peklo. Bylo toho všeho moc. V říjnu se pokusil o sebevraždu. Přežil, ale kulku má dodnes v hlavě. A po více než 20 letech od nehody mu diagnostikovali již zmíněnou posttraumatickou stresovou poruchu.

Smrt Adama Johnsona ho teď znovu dost vzala. Naštěstí už ví, jak se se vším vypořádat. Ale uvědomuje si, jak těžké to může být pro některé fanoušky, spoluhráče i Johnsonovy blízké. Ví, že trauma může žít v jejich duších, a proto je upozorňuje, aby neváhali požádat o pomoc.

Opatření po smrti Johnsona

Adam Johnson hrál NHL za Pittsburgh Penguins v sezonách 2018-19 a 2019-20. Minulou sobotu měl poslední zápas za britský tým Nottingham Panthers. Zemřel v pouhých 29 letech, když ho čepel brusle jiného hráče zasáhla do krku a přetnula tepnu.

- Anglická asociace ledního hokeje oznámila, že okamžitě důrazně doporučí ochranu krku do konce roku 2023 s tím, že od 1. ledna 2024 ji všem hráčům nařídí.

- Trenér Pittsburgh Penguins Mike Sullivan prohlásil, že i když nemůže vydat příkaz na úrovni NHL, bude své hráče přesvědčovat, aby chrániče krku používali.

- Hokejisté American Hockey League a East Coast Hockey League spojených s organizací Penguins budou nyní muset nosit chrániče povinně.

- Celá Western Hockey League zavede chrániče krku povinně pro všechny hráče na trénincích i při utkáních.

- Někteří hokejisté vyjádřili pochybnosti, nakolik jsou chrániče krku skutečně efektivní. Vince Dunn z týmu Seattle Krakens řekl, že i jako juniorští hráči si často chrániče krku upravovali nebo je dokonce sundávali, protože jim omezovaly pohodlí a mobilitu. Speciální chrániče zápěstí a ponožky, které nosí, jsou sice odolné proti proříznutí, ale ochrana prý není úplně 100%.

- Seznam Zprávy oslovily i Český hokejový svaz. „V mládežnických soutěžích je dlouhodobě pravidlo, že hráči do 20 let musí v českých soutěžích nastupovat s chráničem krku. Nicméně sportovní oddělení se touto záležitostí podrobně zabývalo na svém středečním zasedání a plánuje i další opatření. Co se týče seniorské kategorie, chceme v nejbližší době otevřít diskuzi na toto téma s kluby a řídícími soutěží,“ řekl Jan Černý, generální sekretář Českého hokeje.

Reklama

Související témata:

Doporučované