Hlavní obsah

Kdo je Jake Paul, muž, který si to rozdá s Mikem Tysonem

Foto: Getty Images, Getty Images

Jake Paul, influencer, raper, boxer a byznysmen.

Reklama

Svět se dosud těšil na tři globální události letošního sportu – ME ve fotbale, Tour de France a olympijské hry v Paříži. Teď k nim přidejte čtvrtou – boxerský duel Tyson versus Paul.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

58letý Mike Tyson proti bizarnímu youtuberovi Jakeu Paulovi - to má být jedna ze sportovních událostí 2024?

Možná je to pro někoho naprosto bezvýznamná bitka dvou sportovních nýmandů. Jednoho, který je dávno za zenitem, a druhého, který nikdy nebude opravdovou hvězdou. Pro jiné jde o dobře promyšlenou show, která je důkazem Paulových marketingových schopností a symbolem dnešní doby. Nic na tom nezmění ani dost vážné obavy, že zápas bude „cinknutý“ - dopředu domluvený, aby skončil remízou.

Akce by mohla vygenerovat 300 milionů dolarů, streamovat ji bude Netflix a v hledišti ATaT arény v texaském Arlingtonu bude 80 000 lidí. Už teď se hovoří o nejsledovanějším boxerském duelu historie.

Pojďme se tedy podívat, kdo to vlastně je Jake Paul.

Možná jste o něm nikdy neslyšeli, ale tahle internetová celebrita, „boxer“ a „raper“, je zároveň schopným byznysmenem. Podle Forbesu vydělal v roce 2022 jen boxováním 38 milionů dolarů.

Zapomeňte na klasické hrdiny starých časů, kteří dokázali něco smysluplného. 27letý Jake Paul je celebritou moderní doby, má miliony internetových fanoušků a sledujících. Toho opravdu smysluplného je za ním dosud míň, zato neustále provokuje, pohybuje se na hranici zákona, ruší sousedy v L. A. a vymýšlí všemožné šílené projekty, za něž inkasuje miliony.

Jake Paul se narodil v Clevelandu, vyrůstal na jeho předměstí, ve Westlake. Odtamtud mimochodem pocházejí další dva známí sportovci, slavní hráči amerického fotbalu bratři Kelceové.

Jeho starší bratr Logan je také youtuberem, otec Gregory Allan Paul realitním makléřem.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Mike Tyson.

Jake Paul určitě nezačínal jako sportovec. Kariéru odstartoval v září 2013 zveřejňováním videí na sociální síti Vine. A dařilo se mu, nashromáždil 5,3 milionu sledujících a dvě miliardy zhlédnutí. Spustil i vlastní kanál YouTube, který plnil různými gagy, kontroverzemi a svou rapovou hudbou.

Díky tomu ho pozvali do zábavného seriálu Disney Channel Bizaardvark, kde hrál jednu z hlavních postav. Jenže uprostřed natáčení druhé sezony ho vyhodili kvůli stížnostem Paulových sousedů v L. A. na věčný hluk, večírky a davy Paulových příznivců.

Brzy se začal zajímat o box, kde ho kromě sportovní stránky nesporně zaujala i ta finanční. V srpnu 2018 porazil britského youtubera Dejiho Olatunjiho v amatérské soutěži na technické KO v pátém kole. Pak se stal profesionálem a začal vyzývat bývalé hvězdy UFC. Devět z deseti utkání vyhrál. Padl jen s Tommym Furym.

Prakticky paralelně účinkoval i v hudební sféře. V lednu 2017 zahájil spolupráci v oblasti zábavy s názvem „Team 10“ zaměřenou na dospívající. Video „It’s Everyday Bro“ nashromáždilo za jediný měsíc přes 70 milionů zhlédnutí. Píseň debutovala a vyvrcholila na 91. místě v žebříčku Billboard Hot 100. Mimochodem stala se zároveň třetím nejméně líbivým videem na webu. Jak vidíte, i to se asi počítá…

Poslední tři čtyři roky je Jake Paul velmi aktivní ve sportovním byznysu, kdy investuje do různých sportovních firem. Některé z nich jsou i pro dobrou věc - v září 2021 podepsal smlouvu s profesionální boxerkou Amandou Serrano. Založili spolu organizaci „Boxing Bullies“, aby pomohli mladým lidem bojovat proti šikaně.

Paulovy rozmanité obchodní aktivity vedly ke druhému místu v žebříčku Forbesu nejlépe placených youtuberů v roce 2018. V květnu 2022 se pak tento mladý „umělec“ a „sportovec“ objevil na seznamu Forbesu pro nejlépe placené sportovce roku 2022. Forbes odhadl, že Paul vydělal ze tří boxerských zápasů a různých dalších příjmů v tomto období 38 milionů dolarů. Stal se tak 46. nejlépe placeným sportovcem světa.

Paul má anglické, irské, skotské, velšské, židovské a německé předky. Chodil s různými youtuberkami, modelkami, které rychle střídal. Naposledy se seznámil s nizozemskou rychlobruslařkou Juttou Leerdamovou. Uhodli jste, spojili se přes Instagram.

Aktualizace: Upravili jsme údaj o zápase Paul - Fury, jediném, které z posledních deseti Paul prohrál

Reklama

Doporučované