Hlavní obsah

Obrazem: Unikátní stadiony pro olympiádu v Paříži

Foto: Paris 2024, Seznam Zprávy

Paříž bude dějištěm letní olympiády.

Reklama

Judo kousek od Eiffelovky, surfing na Tahiti. Sportoviště pro olympiádu v Paříži budou od sebe vzdálená až 16 tisíc kilometrů. Francouzi modernizovali i řadu slavných stadionů, včetně toho, na němž se hry konaly před 100 lety.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se před třemi lety začal rekonstruovat secesní výstavní pavilon Grand Palais, Pařížané vybudovali na okraji Martových polí poblíž Eiffelovy věže dočasnou dřevostavbu, která tento prostor pro pořádání akcí nahradila. Obnova pavilonu už je dokončená, ale moderní oblá náhrada zůstane na místě ještě několik měsíců.

Pod názvem Arena Champ-de-Mars poslouží jako jedna z hal pro olympijské hry. Odehrají se zde turnaje v judu a zápasech, řecko-římských i ve volném stylu, při paralympiádě pak v para judu a vozíčkářském ragby. Dějištěm her bude i zmíněný Grand Palais, kde se bude soutěžit v šermu a taekwondo.

Stadiony a zahájení her v centru Paříže

Další sportoviště v Paříži

Jen kousek od obchodní čtvrti La Défense, které vévodí mrakodrapy a Velký oblouk, stojí od roku 2017 Paris La Défense Arena. Modulární multifunkční hala poslouží pro plavání a zápasy vodního póla, při paralympiádě k para plavání. Díky kapacitě 30 tisíc diváků na sportovní události a až 40 tisíc při koncertech je to největší hala svého druhu v Evropě.

Zcela nově postavená je Porte de la Chapelle Arena ve stejnojmenné dělnické čtvrti v 18. pařížském obvodě. Při olympiádě bude hostit badminton a gymnastiku, při paralympiádě badminton a silový trojboj. Po skončení her má sloužit basketbalu a koncertům. Má ekologický design, 80 procent povrchu budovy je pokryto zelení, ve výstavbě převažuji materiály s nízkou uhlíkovou stopou.

+21

Fanoušci fotbalu dobře znají stadion Parc des Princes, domovský stánek velkoklubu Paris Saint-Germain. Od roku 1972 stojí v 16. pařížském obvodu, nedaleko tenisového centra Rolanda Garrose. Do otevření Stade de France byl hlavním francouzským stadionem pro velké akce, při hrách bude jedním z center pro fotbalový turnaj.

Také zmíněný Stadion Rolanda Garrose bude dějištěm olympiády, a to zápasů v tenisu a boxu, později i paralympijského tenisu a volejbalu na vozíku. Areál s 18 kurty v 16. pařížském obvodě byl vybudovaný roku 1918, posledními úpravami prošel v letech 2015–21. Každoročně se tu koná tenisový grandslam French Open. Hlavní kurt má 15 tisíc sedadel, střechu je možné zatáhnout nebo roztáhnout za pouhých 15 minut.

Stadiony v okolí Pažíže

Centrem celých olympijských her bude Stade de France, největší stadion ve Francii, který už od roku 1998 hostí hlavní národní a mezinárodní sportovní akce v zemi. Stojí ve městě Saint-Denis na severu metropolitní oblasti Paříže, vedle atletiky a para atletiky se na něm odehraje ragbyový turnaj. Postavený byl k příležitosti mistrovství světa ve fotbale, konalo se tu i fotbalové Euro či mistrovství světa v ragby. Vejde se do něj až 80 tisíc diváků, posuvné hlediště může při některých akcích zakrývat atletický ovál.

Hned naproti přes dálnici A1 Francouzi postavili Centrum vodních sportů neboli Aqatics Centre, jedno ze dvou stálých sportovišť vybudovaných speciálně k olympiádě. Se Stade de France ho spojuje moderní lávka. Poslouží nejen místním dětem, z nichž každé druhé ve věku 11 let neumí plavat, ale i k pořádání špičkových plaveckých akcí. Na střeše má instalováno 5000 metrů čtverečních fotovoltaických panelů. Uvnitř budou po hrách i hřiště pro týmové sporty, fitness centrum nebo lezecké stěny.

Program olympiády v Paříži

Po sto letech se olympiáda vrací i na Stadion Yvrese-du-Manoira, jeden z nejikoničtějších stadionů francouzské historie. Původní dějiště her v roce 1924, pojmenované po slavném ragbistovi, už v minulosti hostilo asi 250 velkých sportovních akcí. Stadion v Colombes na severozápad od Paříže prošel rozsáhlou renovací, hrát se tu bude pozemní hokej.

Obec Saint-Quentin-en-Yvelines jihozápadně od okraje francouzské metropole se stala centrem cyklistiky. Stojí tu Velodrom, na němž se bude závodit v halové cyklistice a para cyklistice, a také BMX stadion. Ten má 400 m dlouhou trať a pořádají se na něm akce Světového poháru, pro olympiádu dostal navíc vylepšení. Poblíž se nachází také kopec Élancourt, na němž se bude konat závod na horských kolech.

Jen pár kilometrů od velodromu se rozkládá dějiště olympijského golfového turnaje, Golf National. Jeden z nejprestižnějších evropských areálů pro tento sport je v provozu od roku 1991, kompletně renovován byl v roce 2018 u příležitosti konání Ryder Cupu.

Sever i jih Francie a Tichomoří

V severofrancouzském Lille, které tvoří čtvrtou největší aglomeraci ve Francii, se bude konat turnaj v házené. Tamější Stadion Pierra Mauroye byl otevřený roku 2012 a dá se uzpůsobit mnoha sportům. V minulosti byl dějištěm řady významných akcí, jako bylo finále Davis Cupu, fotbalové Euro, mistrovství světa v házené nebo evropské mistrovství v basketbalu. Na stadionu pro 50 tisíc diváků vystupují i hudební hvězdy na koncertech.

Fotbalový turnaj se kromě pařížského Parc de Princes odehraje na stadionech v Nantes, Lyonu, Saint-Étienne, Nice, Marseille a Bordeaux. Jihofrancouzský přístav Marseille Marina pak bude výchozím bodem pro soutěže v plachtění.

Pro surfing Francouzi využili své poloautonomní území Francouzské Polynésie, oblasti, v níž tento sport vznikl. Soutěže se budou konat ve vesnici Teahupo’o na Tahiti. Na ostrově už přes 20 let pořádají mezinárodní soutěže v surfování, vlny v Teahupo’o jsou vyhlášené svou záludností.

Olympijské hry 2024 v Paříži

Reklama

Doporučované