Hlavní obsah

Fotky z budoucnosti: Podívejte se, jak bude vypadat olympiáda v Paříži

Foto: Paris 2024, Seznam Zprávy

Kulisy pro olympijské hry budou tvořit i slavné památky.

Reklama

Pro pařížskou módu jsou typické neotřelé kombinace. A přesně takovou vizáž dostane i olympiáda, která začíná za půl roku. Místo stadionů za městem vtáhnou Pařížané sport i ceremoniály do centra a k památkám. Bude to prostě „chic“.

Článek

Pro slavnostní zahájení a ukončení olympijských her pořadatelé obvykle budují obří stadiony, které ohromují architekturou či odvážnými konstrukcemi. Francouzi si však řekli, že tenhle přístup je pro ně passé. Bonton jim velí něco jiného, při tak sledované akci přece nechtějí zažít faux pas.

Jako kulisu pro ceremoniály i řadu sportovních klání se proto rozhodli využít to nejkrásnější, co mají: centrum Paříže, řeku Seinu a ikonické památky v čele s noblesní Eiffelovou věží. Nejinak tomu bude i při následné paralympiádě. Jak si to představují, ukázali na ilustracích, které Seznam Zprávy získaly od pořadatelů.

Na zahájení her má Paříž i záložní plány

Podívejte se, jak bude dle plánů vypadat zahájení i sport v Paříži

+16

Při zahajovacích oslavách 26. července 2024 se počítá s nejméně 600 tisíci diváky. Místo obvyklých pochodových manévrů budou národní výběry jednotlivých zemí nastupovat na lodě, které pak poplují šest kilometrů centrem města po řece Seině. Poprvé v historii mimo stadion a s rekordně velkým publikem.

Lidé budou moci atlety pozorovat z nábřeží a mostů, vstup na nábřeží bude zdarma. Vedle 160 lodí pro sportovce nebudou chybět další pro orchestry, tanečníky a jiné součásti show. V hlavní manéž večera se promění náměstí Trocadéro nedaleko Eiffelovky.

Pláž u Eiffelovky a break dance pod obeliskem

Pro samotná sportovní klání pochopitelně poslouží i klasické stadiony a haly. Pařížané se však i v tomto směru rozhodli olympijské dění co nejvíce vtáhnout do centra města. Sportovci tak spolu s kulturním pozadím Paříže vytvoří neopakovatelnou koláž.

Přímo na Martových polích pod Eiffelovou věží vyroste dočasný stadion pro plážový volejbal, který při paralympiádě nahradí fotbal pro nevidomé. U monumentálního obelisku na náměstí Svornosti bude možné obdivovat triky na skateboardech, kolech BMX či v break dance a umění původně pouliční verze basketbalu 3×3. Stejné místo u paty třídy Champs Elisées bude později i dějištěm zahajovacího ceremoniálu paralympiády.

Plavci i cyklisté na řece Seině

Zelené prostranství Esplanády u barokní Invalidovny bude hostit lukostřelbu a cyklistickou časovku. Povede tudy také trasa maratonu, který odstartuje u výstavní pařížské radnice. Cyklisté se při časovce předvedou rovněž na secesním mostě Alexandra III., který jinak získal angažmá i jako základna pro triatlon a plavecký maraton na řece Seině. Secesní výstavní pavilon Grand Palais z roku 1900, který lze přirovnat třeba k pražskému Průmyslovému paláci, poslouží jako sportovní hala pro šerm a taekwondo.

A jeden bonbonek na závěr. Do repertoáru olympijských sportovišť se dostaly i proslulé zahrady zámku ve Versailles. Jejich ohromující kulisa poslouží jako areál pro disciplíny s jízdou na koni, včetně moderního pětiboje.

Vše má jen jednu stinnou stránku. Kvůli přípravám na olympiádu letos nebude v Paříži výjimečně končit cyklistická Tour de France. Pořadatelé její trasu tentokrát zavedou na Azurové pobřeží, do jihofrancouzského Nice.

Olympijské hry 2024 v Paříži

Reklama

Doporučované